Het internet staat vol, veelal negatieve, oordelen over gamen. Nu kwam ik onlangs in aanraking met een totaal ander soort artikel, namelijk 12 voordelen voor je gezondheid door het spelen van games. Ik som ze graag even voor je op en ben erg benieuwd of jullie dit ook vinden.

Je leest vaak dat het spelen van games, het binnen zitten, weinig zonlicht en beweging slecht zijn voor je. Dus zou je het zo min mogelijk moeten spelen maar er zijn ook een hoop voordelen en de meeste kennen we natuurlijk al wel. Het spelen van games kan namelijk ook een positief effect hebben op je lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid.

In het artikel word nog wel even gewezen op het feit dat je dan niet alsnog de hele dag moet gaan gamen. Een beetje afwisseling kan wel zo fijn zijn en het verdelen is zeker goed voor je. Zo is persoonlijk contact met je vrienden ook erg belangrijk en is dit niet te vervangen door ze online te spreken.

Goed, de 12 punten!

De mogelijkheid om Dyslexie te overwinnen

Omdat je juist zo geconcentreerd de teksten in je game aan het lezen bent om missies zo goed mogelijk te doen ben dat je brein even moet schakelen om mee te kunnen komen.

Je zicht kan verbeteren

Hoe vaak heb jij gehoord dat je niet zo dicht op je scherm moet zitten van je moeder? Waren de tv’s niet ook een stuk kleiner? Nu zit je op een geschikte afstand en ben je in sommige games genoodzaakt goed naar het scherm te kijken om iets te zoeken. Mensen die een lui oog hebben schijnen hier voordelen aan te hebben net als mensen die moeite hebben met het onderscheiden van bepaalde kleuren.

Je kan fysieke gesteldheid kan verbeterd worden

Bij vele games kan je lekker op je bank of bed hangen en gamen. Maar er zijn ook genoeg games die fysiek wat meer van je vragen. Denk aan Just Dance of Wii Fit maar ook Guitar Hero vraagt wat energie van je lichaam.

Je creatieve vaardigheden verbeteren

Om bepaalde missies te halen moet je goed om je heen kijken, creatief nadenken hoe personages uit benarde situaties kunnen ontsnappen. Er zijn genoeg games waar je hersenen bij gekraakt worden en je dus even creatief moet nadenken. Tegenwoordig is Minecraft natuurlijk een mooi voorbeeld waar creativiteit bij te kijken komt. Of wat denk je van De Sims games bij het bouwen en inrichten van huizen. Uiteindelijk zal je de creatieve manier van denken ook in het dagelijks leven toe kunnen passen.

Verbeter je geheugen en andere cognitieve vaardigheden

Ken je de braintrainer games nog? Hoe vaker je dit speelde hoe beter je er in werd? Kwestie van je hersenen en dus je geheugen trainen. Je hersenen maken overuren tijdens sommige games, je moet weer creatief bedenken hoe je de tegenstander kan pakken of levels kan halen.

Haalt de aandacht van de pijn die je voelt

Heb je wel eens pijn aan je polsen of je billen? Te lang in dezelfde houding gezeten? Je hersenen zijn zo gefocust dat ze je focus van de pijn halen en je gewoon door kunt gaan en de je de pijn vergeet. Of dit een heel positief punt is weet ik niet want als het RSI-achtige klachten tot gevolg heeft is het niet heel slim natuurlijk. Maar het kan wel de afleiding geven als je bijvoorbeeld buikpijn hebt want tijdens het spelen van een game kan de endorfine, de pijnstillende hormoon, die vrijkomt je afleiding geven.

Verbeter je sociale skills en maak connecties

Je word een stuk socialer door het spelen van online games. Als voorbeeld neem ik even World of Warcraft waar je wereldwijd mensen kunt leren kennen. Je leert ze kennen, chat met ze en wellicht spreek je ze via een headset of een bijbehorend forum. Zo maak je nieuwe contacten en het geeft een gevoel van saamhorigheid. Het schijnt dus ook de communicatie op je werk of thuis te verbeteren.

Diepere vriendschappen met mensen

Mensen hebben interactie of sociale momenten nodig om te kunnen functioneren. Je kan zeggen dat je niemand nodig hebt, maar uiteindelijk ga je negatieve gevoelens ervaren waar je ook niet bepaald vrolijker van zal worden. Dit kan weer leiden tot depressies en paniek. Door het spelen van een game ga je diepere vriendschappen aan zeker wanneer je dezelfde interesses (naast het gamen?) deelt. Ook al ontmoet je deze persoon nooit omdat hij of zij aan de andere kant van de aardbol woont, je kan toch bij deze persoon terecht.

Snellere beslissingen maken om je leven te verbeteren

Bij sommige games moet je snel nadenken! Beslissen welk pad je gaat bewandelen, missies die gedaan moeten worden en actie ondernemen om je taken voor elkaar te krijgen. Hier heb je dan de keuze-maak vaardigheid bij nodig. Het gaat er dan niet om of je de juiste beslissing maakt maar dat je leert hoe je een keuze maakt.

Zet je eetbuien aan banden en hou je gewicht laag

Hoe vaak snack jij tijdens het gamen? In films en TV series zie je vaak dat een gamer omringt is door snacks als chips en snoep maar herken jij jezelf daarin? Als je zo opgaat in een game heb je helemaal geen tijd of aandacht voor de snacks die om je heen liggen. Ik denk dat het ook heel erg helpt als je niets pakt.

Beperkt stress tot een minimum

Iedereen ervaart wel een vorm van stress in het leven. Maar de truc is om even je gedachten te kunnen verzetten om er even niet mee bezig te zijn. Het spelen van een computergame kan hierbij helpen. Je focust je op wat er dan moet gebeuren en helpt je om even te ontspannen.

Gamers zijn betere chirurgen

Door het gamen zijn je handen vaak aan het werk, je moet om je heen kijken door met het wieltje of stickje te draaien, sneller beslissingen maken door op de knoppen te rammen en je stress laag houden. En door dit alles zou jij maar zo een geschikte chirurg kunnen worden.

Wat vinden jullie van al deze voordelen? Zoals al aangegeven alles met mate want de hele dag gamen wil niet altijd zeggen dat het goed voor je is. In het artikel raden ze aan om aan het einde van de dag zo’n 20-30 minuten te gamen maar als we opgaan in een game gaat het eerder 2-3 uur worden. Heb jij voordelen door het spelen van games?

Lees het complete artikel (in het Engels) op: Positive Health Wellness.

Bewaren

Bewaren

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.