Terwijl het weer buiten steeds guurder word en de dagen korter, ging ik voor female-gamers afgelopen zondag naar het Spellenspektakel 2014 in Beursgebouw Eindhoven.

Ieder jaar komen er steeds meer nieuwe spellen uit en bij Spellenspektakel 2014 kon je ze allemaal bewonderen en even uitproberen. Bij binnenkomst voelt het meteen als een gezellige zondagmiddag aan. Overal staan, naast grote stands en kraampjes, tafels met stoelen waar vrienden en families bezig zijn met spellen te spelen. Dit maakt me meteen enthousiast en nieuwsgierig ga ik op zoek naar welke spellen ik kan gaan spelen samen met mijn vriend en dochter die gezellig mee gingen. Wanneer ik snel langs de stand van de Rode Pion loop voel ik mijn portemonnee al branden, oh jee, dit wordt een dag waarbij we niet met lege handen naar huis gaan.

img_spellenspektakel2014_02

img_spellenspektakel2014_04

Even een spelletje doen
Spellen kunnen niet alleen educatief zijn maar zorgen er ook voor dat je even een moment de tijd neemt om samen met je gezin aan tafel te zitten voor wat ontspanning en plezier. Op het spellenspektakel was er niet alleen aandacht voor de volwassen liefhebbers van spellen maar ook voldoende aandacht voor de kleintjes. Ons eerste bezoekje brengen we dan ook aan de hoek met vertegenwoordigers van kindergames. Meteen herken ik het vrolijk geel gekleurde logo van Sunny Games, de uitgever van coöperatieve spellen voor het gezin. Onze dochter Fawn gaat meteen aan de slag met Parado, een verkleedspel waarbij spelers elkaar helpen om maffe outfits te maken. Wanneer ik zeg dat we echt even verder moeten gaan kijkt ze me met een beteuterd gezichtje aan en zegt dat ze eigenlijk liever nog even verder wilt spelen. Gelukkig kan ik haar aandacht verleggen naar een spelletje even verderop waarbij we een prinses moeten redden uit de toren. Het spel, De Betoverde Toren, is van 999 games en is een tactisch geheugenspel voor kinderen. Je speelt de rol van tovenaar die de sleutel moet verstoppen en hierna weer eerder te pakken moet krijgen of de rol van Robin die je met meerdere kan spelen en de sleutel moet zien te vinden. Om de beurt gooi je twee dobbelstenen waarbij zowel de tovenaar als Robin een aantal stappen krijgt om te zetten. De tovenaar moet eerste een aantal extra stappen zetten voordat hij op het bord mag en is in nadeel omdat hij door zijn stappen aan Robin kan veraden waar de sleutel ligt. Is de sleutel eenmaal gevonden dan moet je deze passen op een van de zes sloten, heb je de juiste dan wordt de prinses bevrijd. Fawn vind het heerlijk om als tovenaar de sleutel te verstoppen en ze vind het spel helemaal leuk wanneer ze ook nog eens wint.

img_spellenspektakel2014_16

Interactief spelletje
Wanneer we even verder lopen zie ik opeens iPads op tafel liggen en verbaasd loop ik ernaar toe. Ik had namelijk op deze voornamelijk fysieke spellen evenement geen moderne digitale apparaten zoals de iPad verwacht. Toegegeven vroeger had je ook spellen zoals Atmosphere of de wat recentere Sealife waarbij je met een videoband of dvd en bordspel aan de slag ging. Cartamundi, een van de grootste producent in kaartspellen heeft verschillende kaartspellen ontwikkeld waarbij je ook een app ter ondersteuning kan gebruiken. Op dit moment hebben ze al verschillende Shuffle Card games van Monopoly, Wie is het?, Transformers en My Little Pony. Daarnaast komen er begin volgend jaar nog een Shuffle Card Spel over Frozen en Disney uit. De app zorgt er voor dat je niet meer zelf met pen en papier aan de slag hoeft te gaan en ondersteund je als timer en beloning in de vorm van leuke animaties. Wij proberen het spelletje My Little Pony uit waarbij Fawn en ik hele diamantjes moeten maken met de kaarten die op tafel liggen. Het lijkt een beetje op domino maar dan illustratief aantrekkelijker en interactief door de app. Inmiddels is het spelletje bij Fawn op haar Sinterklaas verlanglijstje terecht gekomen. Ook ik vind het een leuke manier van handig app gebruik naast de gezelligheid van een met zijn allen aan tafel spel.

img_spellenspektakel2014_12

Even je kind kwijt
Dat spellen niet alleen leuk zijn voor kinderen bewijzen de vele volwassenen die op het Spellenspektakel aanwezig zijn. Gelukkig was er voor de ouders die even een momentje samen over het evenement wilden wandelen een ideale oplossing. Het Spellenspektakel had namelijk een kinderdagverblijf op locatie ingehuurd waar de kinderen terecht konden om onder begeleiding samen met andere kinderen te spelen, knutselen en geschminkt te worden. Toen we voorbij het kinderplein liepen wilde Fawn meteen naar binnen en zo hadden wij de tijd om even samen alle andere spellen te bewonderen. Bij het ophalen kregen we een vrolijke als Mega Mindy geschminkte Fawn terug. Ondertussen had ze torens gebouwd, spelletjes gespeeld en samen met een ander kindje een voorstelling bedacht bij het poppentheater. Naast de kinderopvang konden kinderen bij Cartoon Network tekenfilmseries bekijken, kleuren en kregen ze een leuke keychain. Terwijl je kind lekker aan het spelen is had je de mogelijkheid om ook mee te doen aan een BSM Uitgeversrally waarmee je een leuke prijs kon winnen. Deze speurtocht nam je mee op reis over de hele beurs op zoek naar de spellen waaruit fragmenten waren gefotografeerd en op het lijstje terug te vinden waren.


img_spellenspektakel2014_17


Speelgoed van het jaar

Binnenkort is Sinterklaas weer in het land en wellicht brengt de Kerstman bij jullie ook wel een bezoekje, maar voor deze twee toch wel wat oudere heren is het inmiddels met alle spellen erg lastig om voor ieder kind wat leuks te bedenken om te geven. Uiteraard maken vele kinderen al een lijstje samen met hun ouders, alleen soms is het ook voor kinderen en ouders lastig om te bedenken wat een leuk cadeau is om te krijgen. Tijdens het Spellenspektakel kon je de spellen bewonderen die de prijs hadden gewonnen van speelgoed van het jaar. Het spel De Legenden van Andor won in de categorie van 12 jaar en ouder. Eerder dit jaar had het spel, bedacht door Michael Menzel en uitgegeven door 999 games, de Nederlandse Spellenprijs gewonnen in de categorie expertspellen. De Nederlandse Spellenprijs in de categorie beste Nederlandstalig familiespel ging naar het vlotte dobbelspel Qwixx, uitgegeven door White Goblin games en bedacht door Steffen Benndorf.

img_spellenspektakel2014_18

 

img_spellenspektakel2014_19

Magic en tabletop games
Naast tafels met uitgebreide en minder uitgebreide bordspellen waren er op de verdieping boven gigantische tafels te vinden met heuvelachtige landschappen, bomen, wegen en meertjes. Hierop kon je het Tolkien gerelateerde spel, Great Battles of Middle Earth – Battle of five armies – spelen. Binnen dit spel wordt er gespeeld met miniaturen van 10mm groot op een grote tafel. Naast spelen met miniaturen kon je ook terecht met je Magic deck. Er werd zelfs op beide dagen verschillende Magic: the Gathering toernooien gehouden. Op zaterdag kon je kans maken op een plek bij de GameForce Funvitational en op zondag was er een prijzenpot van 1000 euro met het Sealed Deck toernooi. Natuurlijk was er genoeg gelegenheid om aan te schuiven bij een van de vele tafels om met jouw deck de strijd aan te gaan. Zocht je nog een bepaalde kaart dan waren er diverse retailers die losse Magic kaarten verkochten.

img_spellenspektakel2014_13

img_spellenspektakel2014_14

Monopoly in alle soorten en maten
De game die iedereen minimaal een keer in zijn leven heeft gespeeld is Monopoly. Maar met welke versie Monopoly heb jij gespeeld? Bij verschillende tweedehands standjes kon je verschillende Monopoly spellen vinden. Tweedehands spellenwinkel ‘Bekant Alles’ had al hun Monopoly edities mooi bij elkaar gestapeld zodat je een overzicht had van alle edities die er in de loop der jaren zijn uitgebracht. Zocht je nog een bepaald spel dan kon je terecht bij Antiquariaat ’t Ezelsoor die een spellen en boeken zoekdienst aanbied. Ook zij hadden heel wat unieke en zeer voordelige tweedehands en zelfs soms nog gesealde spellen te koop. Mijn hele jeugd kwam voorbij met titels als Giebelen, Stratego, Levensweg en Cluedo!

img_spellenspektakel2014_20

Met volle tas naar huis
Na flink wat spellen te hebben gespeeld en bewonderd is het tijd om even zelf nog wat spellen te kopen om thuis aan de slag te gaan. Een van de grootste spellenaanbieders die er stond was webwinkel De Rode Pion die hele leuke beursaanbiedingen hadden. Ze hadden werkelijk alle soorten spellen die je maar kon bedenken. De 2k boardgame van Bioshock Infinite, The Walking Dead kaart en board games, het spel iKNOW een nieuw soort trivial pursuit, Carcasonne met allerlei uitbreidingen en voor kinderen waren er spellen zoals Halli Galli junior of Qwirkle. Uiteindelijk gingen we naar huis met onze tas gevuld met het Star Wars kaartspel en alle uitbreidingen. De komende maanden ga ik mijn tijd dus vervullen met het perfectioneren van mijn The Light Side of The Force deck. We vonden het een enorm gezellig en leuk evenement om te bezoeken. Naast de vele spellen voor volwassenen was er enorm veel te doen ook voor kinderen. We hebben veel vertegenwoordigers van zowel beginnende als gevestigde spellen gezien. En bovenal een aantal leuke gezelschapspellen kunnen spelen. Kortom het jaarlijkse Spellenspektakel is echt een aanrader om te bezoeken met vrienden en of familie.

img_spellenspektakel2014_09

img_spellenspektakel2014_15

img_spellenspektakel2014_07

img_spellenspektakel2014_08

img_spellenspektakel2014_06

img_spellenspektakel2014_11

img_spellenspektakel2014_10

One Comment on “Event Report: Spellenspektakel 2014”

  1. Hoihoi,

    Bezoek zondag 22 maart 2015 Zuiderspel. Dé voorjaars-spellenbeurs van de Benelux!

    2500m2 spelpezier op Zuiderspel!
    Zuiderspel is een unieke kans om samen met familie en vrienden een dag lang te genieten van meer dan honderd nieuwe bord-, kaart-, dobbel- en andere gezelschapsspellen. Vele spellenuitgevers, distributeurs, winkels en verenigingen zullen met hun nieuwste spellen op Zuiderspel aanwezig zijn. Probeer de spellen uit tijdens deze gezellige beurs en profiteer van scherpe beursaanbiedingen bij de verkoopstands.

    Hebben jullie zin om hier ook zo’n mooi artikel over te komen schrijven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.