Heroes Dutch Comic Con bestaat 10 jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden! Ter ere van dit jubileum werd er naast het gebruikelijke weekendprogramma ook een speciale Preview Night georganiseerd op de vrijdagavond. Wederom vond het evenement plaats in de vertrouwde Jaarsbeurs in Utrecht. Wij (Alena en Lisa) waren natuurlijk weer van de partij.

Tijdens de Preview Night waren hallen 7, 8 en 9 en het buitenterrein geopend, wat betekende dat je in alle rust alvast kon shoppen in de Dealer Hal en alvast jouw holy grail kon bemachtigen, voordat het evenement echt van start gaat dit weekend.

James en Oliver Phelps

James en Oliver Phelps (bekend als de Weasly-tweelingbroers uit de Harry Potter-films) waren alleen op de vrijdagavond aanwezig en hielden een panel op de main stage, waar bezoekers vragen konden stellen. Er werden vragen gesteld over hun tijd als Fred en George Weasley, maar ook hun podcast Normal, Not Normal en hun serie Fantastic Friends waar ze met vrienden (vele van de Harry Potter wereld) rondreizen. Het panel werd gehost door Brainpower.

Voor degenen die even een luchtje wilden scheppen was het buitenterrein geopend en deze was voorzien van een kermis en wat eetgelegenheden. Gezien er op de vrijdagavond minder bezoekers aanwezig mochten zijn, oogde het hier een beetje als een mislukte kermis, maar er werd gelukkig veel gelachen en genoten. Dit was gelukkig tijdens het weekend heel anders, ook vanwege het mooie weer.

Bij de Preview Night zou er ook een speciaal optreden zijn van The Hillywood Show, maar helaas konden zij er niet bij zijn vanwege een vertraagde vlucht. Zij waren niet het enige wat ontbrak. Wat van tevoren als groots werd aangekondigd, viel eigenijk vies tegen. Er was natuurlijk nog niet zoveel te doen, omdat de helft van de hallen maar in gebruik was, maar het voelde ook niet echt feestelijk. Er was weinig te merken van speciale evenementen of aanbiedingen en het beperkte aantal bezoekers maakte dat het wat sneu op ons overkwam. Aan de andere kant was het wel echt heel lekker om in alle rust bij de Dealer Hal en Artist Alley te kunnen kijken.

Dat het evenement werd gesponsord door Go-Tan was niet te missen; heel de main stage was in het paars gekleed en er kwam ook menig reclamefilmpje voorbij. Dit voelde een beetje overdreven en we konden niet anders dan in een deuk liggen toen we bij de uitgang van de enige goodie die avond voorzien werden; een Go-Tan Shriracha Ketchup flesje.

De zaterdag en zondag voelden gelukkig weer als vanouds. Overal waren cosplayers, enthousiaste en vrolijke mensen, fanclubs en meer. Zoals altijd is de Dealer Hal goed bezocht en was daarin het contrast met vrijdag erg groot. Mocht je dus echt op zoek zijn naar een specifiek item, dan was die vrijdag de perfecte dag en moet je op zaterdag en zondag vooral snel zijn. Wat ook wel heel fijn was, was dat de Artist Alley zich ook had uitgebreid naar de Dealer Hal. Ook hier stonden kraampjes van kleinere shops met handgemaakte producten. Deze shops kregen ook lekker veel ruimte om hun spullen uit te stallen en waren niet meer zo weggestopt in de Artist Alley. Hier waren de kraampjes namelijk vrij klein en was het soms lastig om ze van elkaar te onderscheiden en overzicht te houden. Fijn dat er zoveel waren, maar daardoor ook erg lastig om echt goed te kunnen kijken.

Cobie Smulders

Natuurlijk gebeurde er ook weer van alles op de Go-Tan Main Stage. De Q&A panels werden goed bezocht en flink toegejuicht door alle fans. Een aantal meter verderop waren de rijen lang voor handtekeningen en selfies. Het lastige van de drukte bij de Main Stage is toch wel dat het voor kinderen daarom (ondanks de schermen) lastig te zien is. Mensen staan overal rondom het podium, naast de rijen met stoelen en gaan soms ook pal voor je staan. Logisch natuurlijk als je iets wil zien, maar als je met 1,80 m voor een meisje van 1,16m gaat staan dan ziet ze natuurlijk niets meer en moet je weer op zoek naar een nieuwe plek. Een paar extra schermen aan de andere kant zouden niet misstaan.

Super gaaf blijft wel dat cosplayers te kans krijgen om hun outfits te laten zien op de Main Stage tijdens de Cosplay Catwalk. Denk dat deze cosplayers het luidste gejuich van allemaal kregen. Het publiek ontplofte bijna, bij het zien van hun favoriete personages.

Star Wars groepsfoto bij/met de Dutch Garrison

In de Experience Hal was ook veel te doen en deze hal hebben we wel echt gemist op de Preview Night. Zo stond er een roze dubbeldekker bus met roze pluche aan de wanden, een karaokebar en een glijbaan van boven naar beneden in een ballenbak met pastel roze ballen, werden nieuwe films en series zoals Twisters en het nieuwe seizoen van House of Dragon gepromoot en was er weer een fijne kids corner met kinderboeken en activiteiten voor de kleinsten. Natuurlijk was ook Intertoys weer aanwezig en kon je daar een Lego Star Wars set laten signeren door twee Lego Star Wars designers. We spraken ook de mensen van 4Kids4Crea in de kids corner en die waren met liefde vrijdag ook open gegaan. Voor de kinderen was er op de Preview Night namelijk maar weinig te beleven.

In de Gaming Area werd er volop gegamed. Van Just Dance tot Rocket League, van officiële toernooien tot vriendschappelijke potjes. Daarnaast stond hier de politie met een soort Subway Surfer waar je tussen het verkeer door moet manoeuvreren. Defensie was er ook met verschillende ervaringen, waaronder een VR-experience. Tof voor de nieuwe generatie jongeren die interesse hebben in politiewerk of defensie! Ze staan er ieder jaar en ze worden altijd wel gezellig bezocht, niet alleen voor vermaak maar ook door oprecht geïnteresseerden. Nog leuker dat ze overdag ook lekker over de beursvloer rondlopen.

House of Wax

De Activities Hal stond vol met fanclubs en workshops. Hier werden groepsfoto’s gemaakt van clubleden en cosplayers in een specifiek fanthema, kon je workshops D&D volgen, alsook miniaturen schilderen, en als je heel dapper was, kon je je wanen in het spookhuis House of Wax. Deze hal wordt ook altijd wel goed bezocht en blijft toch heel overzichtelijk. Misschien is het de opzet, misschien is het het specifieke doel van de hal; hoe dan ook hangt ook hier weer een hele gezellige sfeer. Samen met de Gaming Area en de Experience hal vonden we deze echt ontbreken in de Preview Night. Het was zoveel leuker geweest als je naast dingen kopen ook echt iets kon doen op zo’n speciale avond. Een speciale workshop volgen bijvoorbeeld, of exclusieve goodies bij HBO of Sky Showtime die dan alleen te krijgen zijn tijdens de Preview Night. Dit vonden we echt een gemis. De Preview Night was nu vooral meer gelegenheid om dingen te kopen. Leuk, maar voor ons niet de hoofdreden om naar Heroes Dutch Comic Con te gaan.

Crowd canvas

Minpuntje, het eten en drinken vonden we echt moeilijk duur. € 8,50 voor een hotdog of bijna € 9,- voor een beker verse jus en een flesje Chocomel. Hier mogen ze wat mij betreft nog wel wat aan doen. We kunnen ons voorstellen dat je voor een evenement als dit moet sparen, dat je ook eten en drinken van huis meeneemt, maar dat je jezelf misschien wil trakteren op iets lekkers. Nou, dan zouden wij het geld toch liever besteden aan een tof T-shirt of vette merch, dan aan eten en drinken. Helaas ligt dit in handen van de Jaarbeurs Utrecht zelf en kan HDCC hier niets aan veranderen. Pluspunt, de mobiele verbinding was beter! We konden zowaar met elkaar en het thuisfront appen, zonder al te veel vertraging. Fijn was ook dat er veel mensen van de Crew rondliepen, die heel behulpzaam waren.

Conclusie

De Preview Night viel ons echt wel tegen. Wat een feestje had moeten worden, voelde nu meer als een soort vroege entree. Er was weinig te merken van feestelijkheid of bijzondere activiteiten, terwijl hier toch wel mee gepromoot werd. Fijn was wel dat je de Dealer Hall in alle rust kon ontdekken, maar dat was het dan ook echt. De rest van het weekend voelde gelukkig weer als vanouds. Er was veel te doen, het was gezellig, de minikermis was een leuke toevoeging en heel tof dat de Artist Alley een stuk is uitgebreid. De wintereditie staat gepland voor 23 en 24 november 2024. Weer iets tofs om naar toe te leven!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.