Maak kennis met René en Nicole, beter bekend als JFHcosplay. Ik heb de mogelijkheid gekregen om Nicole wat vragen voor te mogen leggen over de hobby van deze twee, namelijk cosplay! Hoe is het begonnen? Waar zou jij ze kunnen treffen? En is het ingewikkeld om zelf een cosplay outfit te maken?

Wie zijn jullie?
René en Nicole uit Culemborg. Bekend onder JFHcosplay.

Wanneer zijn jullie gestart met cosplay?
We zijn bijna 10 jaar geleden begonnen met cosplay, direct na een Halloween feestje. In 2012 kocht Nicole haar eerste kostuum om met vrienden naar FACTS te gaan in Gent. Daar sprak ze allerlei verschillende cosplayers over de hobby dus veel verder dan gewoon ‘verkleden’ bleek te gaan, zo is het gaan kriebelen om uit te zoeken hoe je zelf met materialen aan de slag kon gaan voor een kostuum.

Foto: yoreljenkins

Waarom de interesse in cosplay?
Vooral om de creativiteit die je erin kwijt kan. Wij hebben in de afgelopen jaren onszelf ontzettend veel vaardigheden aangeleerd. Van het knopen van je eigen pruik en in elkaar zetten van je eigen kostuum, tot chainmail en het werken met Worbla (soort plastic dat je naar wens kan vormen door middel van hitte of water). Nu zijn we rustig leerwerk aan het testen bijvoorbeeld. Daarnaast is de community enorm fijn. Niets is leuker om op een fair of conventie te lopen en eigenlijk alleen maar bekenden tegen te komen, bij te kletsen en bijvoorbeeld zelfs met iemand die een vergelijkbaar kostuum heeft gemaakt de details door te spreken.

De letters JFH voor Jokers Fun House, hoe zijn jullie aan deze naam gekomen?
We hebben beiden een enorme liefde voor Batman. In het bijzonder voor de villains uit Gotham en omstreken. Joker en Harley waren onze favoriet uit de Animated Series, dus met die kostuums zijn we begonnen en zo is onze naam ook ontstaan. De Fun House was als het ware onze verzamelplek voor onze avonturen als het aankwam op games, collectibles en kostuums. Toen we ook andere dingen gingen doen, lieten we die naam wat meer los. Vandaar nu de afkorting.

Hoe kom je aan de inspiratie om een cosplay te maken?
Nicole kan geen serie of game meer zien, zonder kostuums te zien die ze zou willen maken of dragen. Meestal heeft het toch te maken met onszelf kunnen identificeren met een karakter.

Wat was de eerste cosplay die jullie hebben gemaakt?
Joker en Harley uit Batman Arkham Asylum. Samen met een coupeuse hebben we dat hele kostuum uitgezocht en in elkaar gezet. Vooral de bootcovers en het korset voor Harley waren een flink avontuur. Net als het vinden van een paarse krijtstreepstof voor Joker’s pak. Overigens kan je tegenwoordig de patronen voor die kostuums gewoon bij deze coupeuse kopen. Handig!


Ben je lang bezig met het maken van een cosplay?
Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de cosplay in kwestie. Geralt en Ciri hebben in totaal drie jaar in beslag genomen, maar daar zat ook een verhuizing tussen.

Maak je alles zelf?
Schoenen kopen we gewoon, want dat moet gewoon goed zitten. Pruiken kopen we ook, maar passen we (bijna) altijd aan. De rest wordt zo veel als mogelijk gemaakt; riemen, chainmail, broeken, bloezen, noem het maar! Al hebben we het tegenwoordig wel wat meer losgelaten, als we iets moois zien wat we zelf niet zo mooi zouden kunnen (of we de tijd gewoonweg niet hebben), waarom zouden we het dan niet gewoon kopen?

Heb je favoriete webshops voor cosplay?
Ook dat verschilt heel erg. We gaan het liefst naar fysieke stoffenwinkels of de Utrechtse stoffenmarkt omdat Nicole graag stoffen wil kunnen zien en voelen. Soms werkt bijvoorbeeld een meubelstof gewoon beter omdat de kleur, print, structuur of hoe de stof valt ‘gewoon’ klopt. Foam en Worbla kopen we bij Cosplayshop. Pruiken komen overal zo’n beetje wel vandaan. Eigenlijk de bekende adressen voor de gemiddelde cosplayer.

Is cosplay een dure hobby?
Daar kunnen we kort over zijn; ja!
Natuurlijk hóeft het niet duur, maar over het algemeen valt het altijd duurder uit dan je denkt. Zeker de materialen bij elkaar tellen flink bij elkaar op.

Verdien je er geld mee?
Af en toe. We hebben bijvoorbeeld wel eens bij een film in de bioscoop gestaan als gastheer en gastdame voor een vergoeding. Maar dat zijn meer leuke kleine bijverdiensten die we weer in een volgende cosplay investeren.


Welke cosplay staat er nog op de wishlist om te maken?
We richten ons nu meer op de fantasie kant van cosplay. Denk aan Legolas, Aragorn en Arwen. Maar ook eigen designs met chainmail of juist een uitdagende jurk met korset.

Is cosplay voor alle leeftijden? Of is er een bepaalde leeftijd wanneer je er te jong of te oud voor bent?
Absoluut niet. Wat ons betreft is cosplay voor iedereen! Het mooist vinden wij juist als je door je leeftijd een creatieve spin kan geven aan een kostuum. Zo zagen we wel eens een gezin met Joker, Harley en een baby-joker in een paars gestreept tuinbroekje. Perfect toch?

Wat is het gaafste van een cosplay dat je ooit hebt gemaakt?
Chainmail! Het maakt een kostuum zo veel stoerder en het is lastiger dan het lijkt. Nicole was de afgelopen tijd bezig met een wollen mantel voor een elf karakter en als je een kledingstuk ziet wat gewoon netjes past en goed afgewerkt is, worden wij daar ook enorm blij en trots van.

Voel je je anders in je cosplay?
Ik voel me zeker anders in cosplay. Ik ben bijvoorbeeld als Catwoman een keer op een stalen constructie geklommen, terwijl ik flinke hoogtevrees heb. En omdat je heel secuur bezig bent met je look en daarbij horende make-up, denk ik ergens ook wel dat ik me aantrekkelijker voel als alles helemaal klopt aan m’n kostuum.

Heb je een tip voor mensen die willen cosplayen, maar geen idee hebben hoe en waar te starten?
Begin klein. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar kleding in tweedehands winkels die je kan aanpassen of weatheren (vies maken met verf of kleine beschadigingen erin maken met schuurpapier). Heeft je karakter armor? Begin niet direct met Worbla, maar bijvoorbeeld met foam en foamklei. Daarnaast kan je via YouTube, Instagram en Pinterest enorm veel informatie, patronen en tutorials vinden van verschillende cosplayers.

Wat vinden jullie, kan je ook een kant en klaar cosplay outfit kopen en naar cons gaan? Of moet het zelf gemaakt zijn?
Een gekocht kostuum moet gewoon kunnen! Wat wij het fijnst vinden aan deze hobby is om het zelf een geheel te maken, maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn.

Heb je wel eens de acteur van een personage die je cosplayed in het echt mogen ontmoeten?
Helaas niet. We hebben wel gave mensen uit de games en stripboekenindustrie mogen ontmoeten, maar geen acteurs of stemacteurs. Wie weet komt het nog.

Wie van de personages die je tot nu toe hebt gecosplayed, welke zou je graag in het echt willen ontmoeten?
Sowieso Henry Cavill, hij lijkt ons ook gewoon een toffe gast. Nicole zou dolgraag Travis Willingham (stemacteur o.a. actief als D&D speler bij Critical Role) ontmoeten als ze haar vrouwelijke versie van Grog aanheeft!

De make-up lijkt me ook wel een uitdaging om aan te brengen, de details van sommige personages.. Heb je hier hulp bij? Of allemaal zelf aangeleerd? Hoe lang moet je gemiddeld voor een cosplay in de make-up?
Veel proberen we zelf of vragen we aan onze vrienden. We hebben op het gebied van make-up bijvoorbeeld enorm veel geleerd van Gaudi Cosplay. Nicole maakt zowel René als haarzelf op. Dat duurt ongeveer een uur à anderhalf uur per karakter.

Wat vinden de mensen in jullie directe omgeving ervan dat jullie aan cosplay doen?
Over het algemeen is iedereen enthousiast over onze hobby. We hebben wel eens collega’s gehad die het niet helemaal begrepen, maar het is net als iedere andere hobby. Je besteed er tijd en geld aan. Juist wanneer we uitleggen dat we onszelf hiermee blijven uitdagen om nieuwe dingen te leren, worden mensen er enorm enthousiast van en willen ze juist meer weten. We kunnen ons nog een familieverjaardag herinneren die veranderde in een soort Q&A over cosplay. Of wanneer wij vertrekken naar een conventie, lopen onze buren gerust allemaal even naar buiten voor een fotootje. Best bijzonder eigenlijk.

Welke (geek/gamer) evenementen gaan jullie heen?
Dat wisselt enorm. We gingen eerst naar bijna alle comic cons. Nu is het vooral Elfia en Castlefest. Wie weet dat we ooit nog naar een toffe buitenlandse conventie gaan, zoals DragonCon.

Doen jullie naast het bezoeken van bovengenoemde evenementen ook speciale verzoekjes? Zoals aanwezig zijn bij een film-release?
Soms gaan we naast events naar andere bijzondere dingen. Meestal gaat dit via-via of omdat iemand een foto online vindt. Zo zijn we vorig jaar naar Warschau gevlogen om bij CD Projekt Red te kijken. Inderdaad… Terwijl ze bezig waren met Cyberpunk2077, maar dan in onze Witcher kostuums. René zat in de promo voor de Witcher Netflix serie en we zijn aanwezig geweest in een Game Mania op de releasedag van Batman Arkham Knight om de klanten die hun preorder kwamen halen te verrassen. In San Diego kregen we een keer het verzoek om als Harley en Joker een verrassingsvideo voor een bruidspaar in te spreken en hebben we model gestaan bij een art class. Dat gebeurde toen heel spontaan. We vinden het altijd een enorme eer als we zoiets mogen doen en pakken het dan ook graag goed en professioneel aan.

Wat is jullie meest favoriete evenement ooit?
Elfia. De sfeer en soorten kostuums zijn geweldig. Plus, het is vaak fijn om met lekker weer buiten te zijn – tussen de piraten.

Hoe is de media aandacht voor jullie als cosplayers?
We zijn wel eens voor lokale televisie geïnterviewd over de Batman versus Superman film of geïnterviewd wanneer we aanwezig waren bij een release. Verder vooral vaak sfeer-shots voor nieuwsitems.

Zijn er dingen die je nooit tegen een cosplayer moet zeggen?
We kregen vaak de vraag of zo’n kostuum dan ‘ook voor in de slaapkamer’ was. Daar zijn de kostuums veel te onhandig, oncomfortabel en duur voor. Die opmerkingen lachen we tegenwoordig dan ook vooral weg. Daarnaast kunnen we er echt jeuk van krijgen als mensen cosplayers met elkaar gaan vergelijken. Complimenten zijn fijn, maar zeggen dat iemand beter of juist minder is dan een andere cosplayer die ze kennen is nogal een rotopmerking. Liever geef je dan gewoon een compliment over een onderdeel van een kostuum of zeg je hoe tof je het vindt om verschillende versies van een karakter te zien. Iedereen stopt zijn ziel en zaligheid in een kostuum.

Als je naar een evenement gaat, hoe doen jullie dit met de wapens?
Soms nemen we ze voor de zekerheid gewoon niet mee. De zwaarden voor Ciri en Geralt zijn 3D prints. Die worden over het algemeen geaccepteerd. Verder is het slim om in het openbaar je wapens niet zichtbaar te hebben. Daarom reizen wij altijd met de auto naar een locatie. Of het nu voor een fotoshoot is of voor een conventie. Je moet er gewoon mee oppassen om mensen niet onnodig ongerust te maken.
Na Facts is Nicole bijvoorbeeld wel eens naar huis gereden in haar ‘Rick Grimes’ kostuum. Vol nep blauwe plekken en nepbloed en met een holster aan haar riem. Dat was achteraf gezien gewoon niet een heel slim plan, haha!

Foto: Gryphinicphotography

Op jullie Instagram zag ik dat jullie regelmatig fotoshoots hebben, hebben jullie een vaste fotograaf?
We werken graag samen met onze getalenteerde vrienden. Zo bedenken we allemaal toffe concepten met YorelJenkins, Gaudi Cosplay en Kawin Wu Studios. Met hen werken we het meest samen.

Spreken jullie dan met andere cosplayers af?
Soms wel. Meestal bespreken we een concept en een locatie en kijken we wie er interesse heeft om deel te nemen. Soms komt daar wat planning bij kijken en duurt het even. Soms hang je zo ineens als Catwoman aan een ijzeren balk op een industrieterrein.

Welke cosplayer(s) zouden we ook eens moeten interviewen?
Sowieso Maryelefay, ze maakt prachtige game kostuums vol details.
Gaudi Cosplay is enorm skilled als het aankomt op mooie make-up looks.
Team Jasinic is een cosplaykoppel, hun Borderlands Cosplays zijn echt out of this world!


Heel erg bedankt René en Nicole voor het beantwoorden van al mijn vragen. Wil je meer weten van dit cosplay-duo? Neem dan eens een kijkje op de socials van JFHcosplay!

Youtube
Tiktok
Instagram
Facebook
Twitter

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

3 Comments on “Interview: Nicole en René van JFHcosplay”

  1. Super gaaf zeg! En wat zijn die Witcher-kostuums prachtig, zo gedetailleerd ook! Echt heel mooi gemaakt. Veel plezier en succes met jullie volgende cosplayprojecten!

  2. Supervet! Ik vind het zo ontzettend knap als je zo’n cosplay kunt maken. Zoveel geduld heb ik denk ik niet 🙂 Leuk dat jullie dan ook wel eens gevraagd worden voor promo’s enzo!

  3. Heel gaaf! Altijd veel bewondering voor cosplayers hun creativiteit! Het maken van chainmail en nu ook lederbewerking?? chapeau! Kan niet wachten op jullie volgende creatie, misschien kan ik hem zelf persoonlijk zien op castlefest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.