Afgelopen zaterdag werd het TomoFair Winter edition van stichting Tomocon gehouden. Sam was hierbij aanwezig en was geschrokken van de organisatie. Lees snel wat je wel en niet kunt verwachten van TomoFair.

Eerste TomoFair
Mijn oudste dochter is helemaal Japan fan en zet voorzichtig haar eerste stappen richting de Cosplay wereld. Ik vond het dus wel tijd worden om haar mee te nemen naar een van de leuke Japanse events die Nederland rijk is. TomoFair Winter werd dit jaar in een gymzaal in Geffen gehouden. Voor ons heerlijk dichtbij en de eerste Tomocon’s vond ik een feestje om naar toe te gaan. Ik bestelde de tickets met korting, achteraf ben ik daar heel blij om. De voorpret kon beginnen en het programma beloofde veel goeds. Meters kraampjes met Japanse goodies, Cosplay catwalk, Arcadehal, Wolven in Wakkerdam event, Japanse eetcafe, karaoke en nog veel meer.

Mijn oudste dochter enthousiast over de merchandise.

Schuifelen in de wachtrij
Nu is het voor mij even geleden dat ik naar een event ben gegaan mede dankzij die naar het lekkere biertje vernoemde pandemie. Maar toen ik halverwege het event even een broodnodig luchtje ging scheppen viel mijn mond open van verbazing. Een meterslange rij bezoekers stond buiten te wachten om de toch al uit zijn voegen gebarste gymzaal nog verder op te vullen. Hoe hebben ze ooit zoveel tickets kunnen verkopen? Dit event was al bomvol met te weinig capaciteit, voor het toilet moet je een half uur wachten en voor de enige eetkraam mocht je nog langer in de rij staan. Het cafe van de gymzaal verkocht ook wat drinken en broodjes, daar was het iets minder druk maar wel net zo duur. Wij zijn naar de dichtstbijzijnde cafetaria van Geffen gewandeld om iets te gaan eten. Het kleedhokje wat was omgebouwd tot “arcadehal” was eveneens propvol en om iets te spelen mocht je uren wachten. De karaokemachine was ook steevast bezet door het vaste clubje enthousiaste cosplayers die de teksten van de nummers niet volledig konden meezingen, zoals het hoort bij karaoke… toch?!

De rij mensen op de achtergrond, waren allemaal aan het wachten om naar binnen te kunnen…

Cosplayers zijn inventief
Dat dit event handig inspringt op de wens van Cosplayer’s om elkaar te meeten is wel duidelijk. Ondanks dat het overduidelijk de capaciteit van bezoekers niet aan kan, maken de vele cosplayers er een feest van. Het is maar goed dat het droog was waardoor de vele bezoekers in Cosplay buiten op het grasveld er een feest van maakten. Een aantal cosplayers hadden klapstoeltjes, flinke zak marshmallows en BBQ meegenomen. We werden vriendelijk uitgenodigd om mee te komen snoepen van de marshmallows. De meeste gezelligheid was echt buiten op het grasveld voor het event te vinden. Overal stonden bevriende cosplayers met elkaar te kletsen, hoorde je hier en daar een Japanse kreet en werden er vriendelijke zwaardgevechten gehouden. Stichting Tomocon die de TomoFair organiseert heeft hun succes te danken aan de vele enthousiaste Cosplayers die van dit event een feestje maken. Ze hadden alleen wel iets meer hun best mogen doen om de Cosplayers ook te belonen. De speciale Cosplay Catwalk was ook laagdrempelig, oftewel wanneer je even over een podium wilde wandelen in je Cosplay kon dit.

De arcadehal en kaartspel kleedhok.

Tevreden en teleurgesteld
Hoewel we ons slechts met veel pijn en moeite 3 uur op het event wisten te vermaken, was het volgens mijn oudste dochter wel geslaagd. Voor haar was het een eerste Japanse event en ze vond het geweldig om zoveel enthousiaste Cosplayers bij elkaar te zien. Wel vond ze het erg druk en dat kan ik volledig beamen. Voor mij was het een eerste keer sinds lange tijd dat ik een Stichting Tomocon event bezocht en ik ben teleurgesteld. De kaartjes zijn zonder korting best duur, rond de 18 euro. Als je kijkt hoeveel tickets ze verkocht hebben moet er wel flink over de rug van cosplayers verdiend zijn. Ik kan het helaas niet mooier maken. Het aantal kraampjes viel tegen en om ook maar iets ervan mee te krijgen moest je tussen het gedrang staan. De bezoekers in Cosplay maakten het een geslaagd feestje. Maar dat geslaagde feestje werd buiten voor het event gehouden. Ik hoop dat Stichting Tomocon iets gaat doen om de vele bezoekers te compenseren voor deze aanfluiting. Maar bovenal hoop ik dat ze hun aantal events verminderen en focus leggen op het goed organiseren van een Tomocon/TomoFair voor de vele Cosplayers die ons land rijk is. Zie je een keer een advertentie voor TomoFair voorbij komen en is het weer in een gymzaal. Sla dan even over en nodig je cosplay vrienden gezellig uit bij je thuis of ga met zijn allen naar een event zoals Elfia. Is iets duurder maar daar krijg je dan ook veel meer voor terug!

De Japanse markt, dit was een “rustig” moment tussen alle druktes door.
Ingelijste posters aan de zijkant van de gymzaal.
Het echte Cosplay feest was buiten te beleven.
Cosplayers maken overal een feestje van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.