Er wordt veel te veel plastic in onze maatschappij gebruikt en verspild. Om een handje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu, is studio-directeur van Sports Interactive Miles Jacobson O.B.E. met een mooi initiatief gekomen! Hij heeft namelijk de entertainmentindustrie uitgedaagd om af te zien van plastic verpakkingen en te kiezen voor duurzamere verpakkingsoplossingen.

Sports Interactive is bekend van immens populaire Football Manager-games. De gameontwikkelaar laat zien dat zij de eerste stap nemen met dit initiatief en hebben bekendgemaakt dat de nieuwste release in de serie, Football Manager 2020, de eerste editie wordt in een milieuvriendelijkere verpakking.

Hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen, legt Jacobson als volgt uit. Samen met hun collega’s bij hun uitgever SEGA hebben zij een nieuwe stijl verpakkingen ontwikkeld, waarbij de ouderwetse plastic hoes, die we gewend zijn, vervangen wordt met een nieuwe hoes. Deze hoes zal 100% van gerecycled karton gemaakt worden en de afbeeldingen zullen geprint worden met vega-inkt. Niet alleen de verpakkingen zijn normaliter van plastic gemaakt, maar ook het folie dat om de verpakking heen zit. Ook daar heeft Jacobson en zijn team wat op bedacht.  Het folie zal namelijk 100% recyclebaar worden.

Uiteraard zal deze manier van verpakking produceren een duurder prijskaartje hebben dan de traditionele verpakkingen. De productie zou zelfs, naar schatting, 30% duurder zijn. Maar, Jacobson gelooft dat het deze prijs waard is. Graag wil hij iedereen in de entertainmentindustrie, die betrokken is bij de ontwikkeling, creatie of productie van plastic verpakkingen, vragen om milieuvriendelijkere opties te overwegen en kijken naar de opties die zij tot hun beschikking hebben.

Er zijn ook besparingen die deze manier van verpakking met zich meebrengt. Zo zouden de distributiekosten en hoeveelheid benodigde brandstof lager zijn, omdat deze milieuvriendelijke verpakkingen lichter zijn dan de traditionele verpakkingen. Daarnaast zullen vernietigingskosten ook lager zijn, omdat de verpakking kan worden gerecycled. Dit alles zal natuurlijk niet helemaal het kostenplaatje rechttrekken, maar het is een begin. Volgens Jacobson moeten we geloven dat het die prijs waard is, als bijdrage aan de toekomst van onze planeet.

De verpakking van Football Manager 2020 zal worden gemaakt van 100% gerecycled karton en wordt geleverd met een handleiding, geprint op 100% gerecycled papier. Het folie zal bestaan uit volledig recyclebare low-density polyethylene (LDPE). Het enige wat niet recyclebaar zal zijn, is de DVD zelf. Ook hier is wat op bedacht; deze kan namelijk een nieuwe bestemming krijgen door gespecialiseerde bedrijven.

De nieuwe verpakkingen zullen voor een besparing van ongeveer 55 gram plastic moeten zorgen, voor elke geproduceerde fysieke eenheid. Dit kan wel oplopen tot een besparing van 20 ton aan plastic verpakkingsmateriaal!

Het hele interview over het milieuvriendelijke initiatief van Miles Jacobson is te lezen op de website van Football Manager.

©SPORTS INTERACTIVE/SEGA

About LisaCooper91

Fanatiek gamer, filmliefhebber, boekenwurm, muziekverzamelaar. Fan van The Witcher.

View all posts by LisaCooper91

One Comment on “Milieuvriendelijk initiatief voor plastic verpakking games”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.