Als moeder van een opgroeiende dochter zie ik hoe snel de wereld is waarin we leven. Bijna ieder tekenfilmfiguur heeft zijn/haar eigen game op verschillende systemen. Ik ga twee keer in de maand een vraag die veel ouders hebben proberen te beantwoorden en toe te lichten.

Daar ligt hij/zij of misschien wel ze, jullie kleine wondertje, vredig te slapen in bed. Bij je eerste, althans zo voelde dat voor mij, krijg je meteen het besef dat je voor de rest van je leven je zorgen gaat maken om van alles en nog wat. Je gaat nadenken over hoe je wilt dat jullie kind opgroeit en wat je ze mee wilt geven. Terwijl je dit zelf doet zijn er ook altijd mensen om je heen die graag mee willen denken over wat het beste is voor je kind. In deze blog ga ik dat ook een beetje doen, maar ik beloof jullie niet te streng te zijn.

Mijn eigen dochter is vier jaar en ik merk dat er van alle kanten nu al veel van haar verwacht wordt. De regering is bezig met allerlei toetsen die ze willen invoeren om te testen hoe slim de peuters en kleuters tegenwoordig zijn. Er zijn zelfs een aantal hoge heren en dames die het een goed idee vinden om kinderen eerder naar school te laten gaan. In mijn hoofd escaleert dat dan al gauw. Mocht ik ooit het geluk ervaren nog zo’n wondertje te krijgen, ik deze dan vast al moet inschrijven voor school. Ja, ik ben zo’n type moeder die zich snel zorgen maakt om haar kind. Gelukkig heb ik een lieve vriend die mij af en toe wat remt daarin. Maar goed persoonlijk vind ik dat er al best veel verwacht wordt van de kleuters tegenwoordig. Wanneer ik terug denk aan mijn kleutertijd moet ik bekennen dat ik dat een van de heerlijkste schooltijden vond die er waren. Ik mocht heerlijk schilderen en mijn olifant hoefde niet per se grijs te zijn, dat mocht best een paarse zijn met een hele korte slurf en drie stokjes als poten. Dit was een periode dat ik heerlijk bezig kon zijn met ontdekken wat ik leuk vond om te doen en ondertussen leerde hoe ik kon samen spelen met andere kleuters. Tegenwoordig is het helaas zo dat er meer verwacht word van onze kleuters en de ene ouder schept nog meer op over zijn kind dan de ander. “Mijn Lotte kan al tot 10 tellen in drie verschillende talen”, “Maar mijn Thomas kan al zijn eigen naam schrijven en kent het ABC uit zijn hoofd”. Sorry, als het herkenbaar word maar ook ik ben een ouder en zelfs ik maak me er soms schuldig aan om iedereen te vertellen hoe knap ik het vind dat mijn dochter een aantal dingen kan die andere kinderen nog niet kunnen. Dat hoort gewoon bij het ouderschap!

CT  117144604

We vinden het dus erg leuk om aan anderen te vertellen wat onze kinderen al kunnen. Maar ja, hoe blijf je nu al die andere ouders voor? Wat kun je nog doen om ervoor te zorgen dat jij die coole ouder bent die alles voor elkaar heeft en waarvan het kind een uitblinker op school is? Daar heb je een heel leuk trucje voor die ik aan jullie ga verklappen en het is eigenlijk heel simpel. Je doet namelijk gewoon helemaal niets! Nee, dat is niet helemaal waar, er is wel iets wat je moet doen. Laat iedereen gewoon lekker opscheppen over zijn kind en blijf dat wanneer je dat prettig vind ook doen over jouw kind, maar laat het daar ook gewoon lekker bij. Wees blij voor die ouder en bovenal wees blij dat jouw kind iets heeft gevonden wat hij/zij leuk vind om te doen. Denk terug aan wat we zelf leuk vonden vroeger en ook hoe goed we daarin werden. Als volwassenen zijn we vaak bezig met wat we allemaal moeten in plaats van wat we willen. Het begint erop te lijken dat we hetzelfde van onze kinderen gaan verwachten. Hoe vaak denken we wel niet, “oh was ik maar weer kind want toen kon ik…”
Hiermee wil ik niet zeggen dat je jouw kind geen wijze lessen en verantwoordelijkheid mag geven, maar kijk gewoon naar wat voor jouw kind belangrijk is. Hierop ga ik ook verder door met betrekking tot de keuzes van leerzame games en hoe deze te gebruiken.

img_mamasamcolumn2_03

In mijn vorige alinea’s heb ik bovenal verteld en laten zien hoeveel zorgen ik me maak om de jeugd van tegenwoordig. Het is nu gewoon tijd om te schrijven over leerzame games zoals beloofd. Zoals eerder gezegd is het heel belangrijk om te kijken naar wat je kind leuk vind. Dit veranderd vaak ook bij de een wat sneller dan de ander en soms is een kind heel erg vasthoudend in wat hij of zij leuk vind en andere kinderen weten het gewoon nog niet. Onlangs mocht ik samen met Fawn een leerzame game reviewen. Omdat ik zelf een tweetalige opvoeding heb gehad leek het me logisch om hetzelfde te doen bij mijn dochter. De game die wij mochten spelen paste qua onderwerp goed bij ons want het ging namelijk over de Engelse taal. Op dit moment houdt mijn dochter zich erg bezig met taal en wil ze er alles over weten. Natuurlijk vind ik dat als een moeder die ook graag leest erg leuk maar toch probeer ik dit wel een beetje te remmen. Een kind te vroeg bezig laten zijn met taal kan ervoor zorgen dat ze dingen verkeerd aan leert. Het is dus ontzettend belangrijk dat wanneer je een taal game koopt voor je kind, dat de educatieve game wel op de juiste manier dit overbrengt. Probeer dus voordat je de game gaat spelen met je kind te lezen op welke manier de game de informatie wilt overbrengen op je kind. Bij sommige leerzame games is er ook een handleiding op hun site te vinden hoe je de educatieve game op de juiste manier gebruikt.

Heb je dit gedaan en de game uitgekozen waar je samen mee aan de slag wilt gaan dan is het tijd voor het leukste. Zoek een moment uit samen met je kind en plan het ook van tevoren in en spreek ook een tijd af over hoe lang je de game gaat doen. Dit geeft een kind duidelijkheid en zo weet je kind ook hoe lang hij of zij zich moet concentreren. Bij het afspreken van de duur dat je ermee bezig bent houd dan ook rekening met de leeftijd van je kind. Vind je het lastig om dit in te schatten bespreek het dan eens met de juf of meester van je kind. Die zijn er allemaal voor opgeleid en kennen je kind ook goed. Nu is het tijdstip en de duur helemaal duidelijk en kan je aan de slag gaan. Kijk ook even naar op wat voor manier je bezig wilt zijn met de educatieve game. Is het nodig dat je kind zijn rekenvaardigheid wat omhoog schroeft dan is het wellicht verstandig om samen aan tafel te gaan zitten. Is je kind snel afgeleid zorg er dan voor dat er zoveel mogelijk rust is en houd het kort. Wil je gewoon lekker op een losse manier je kind wat logisch inzicht bijbrengen ga dan heerlijk samen op de bank zitten en puzzelen. Is je kind nog erg jong en zie je dat hij of zij gefrustreerd raakt of het saai vind stop dan het spel en overleg wat je dan samen kunt gaan doen. Zo leg je er niet al te veel druk op en blijft het samen leren leuk. Wanneer je weet dat je kind snel opgeeft en toch echt ergens beter in moet worden, zorg er dan voor dat hij of zij zelf niet wilt opgeven. In plaats van te benadrukken dat hij of zij snel opgeeft kun je proberen dit voor te zijn. Vaak merk je dat ze al minder goed hun best gaan doen of je hoort hier en daar wat gesteun. Ga hierop in en benadruk dat je vind dat ze goed bezig zijn en je kunt zien dat ze er echt beter in worden. Dit geeft positieve energie en zorgt er vaak voor dat hun eigenwaarde groeit en ze zelf ook beter willen worden. Vaak vinden we het zelf ook fijn om te horen wat we wel goed doen in plaats van te horen wat we niet goed doen. Dus een beetje positief ouderschap kan geen kwaad.

img_mamasamcolumn2_02

Dan nog wellicht het lastigst van allemaal. Hoe weet je nu dat je een goede educatieve game hebt gekocht? Via deze site kun je verschillende links vinden naar sites die educatieve games aanbieden in allerlei categorieën. Daarnaast zijn ze op sommige scholen ook bezig met educatieve games. Heb je net als mij gekozen voor een zo min mogelijk digitale school, mijn dochter gaat naar een vrije school, dan is het vaak lastiger. Je zal dan ook vaak te maken krijgen met dat ze jouw idee om ook met educatieve games bezig te zijn niet steunen. Dit is begrijpelijk want dat is waarin ze zijn opgeleid maar soms moet je een gulden middenweg vinden. Het is belangrijk dat je doet wat voor jou en je kind goed voelt. Uiteraard moet je kind boven alles lekker bezig zijn met gewoon knippen, plakken en buiten spelen maar daarnaast mag het best een game spelen. Maar goed hierdoor is het soms wel iets lastiger een goede game te vinden. Er komen best veel educatieve games uit maar er wordt niet echt veel reclame voor gemaakt. Daarom ga ik in mijn volgende Mama Sam’s advies column een aantal educatieve game uit lichten geschikt voor de onderbouw. Wil je alvast samen met je kind aan de slag lees dan via deze link mijn review over de leerzame engelse game die ik samen met Fawn heb gespeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.