Machiel is in de Nederlandse counterstrike scène geen onbekend gezicht. Vroeger speelde hij zelf voor hij zich ging bezighouden met Gamelux. Achter Gamelux staat WSQ het bedrijf waar hij voor werkt. WSQ heeft de afgelopen 2 jaar de ESWC kwalificaties gedaan. Tijd om Machiel eens een flink aantal vragen te stellen over E-sports, Gamelux, WSQ, ESWC en natuurlijk Female Gamers! Neem je lekker de tijd om dit ontzettend leuke uitgebreide interview te lezen!
Hallo Machiel, ben je er klaar voor? We hebben heel wat vragen voor je bedacht!
Eens zien; toetsenbord… check, koffie….check, aandachtzoekende kat voor mn beeldscherm…. check, nette rsi verminderende werkhouding…. mmm ach ja ik ben er wel klaar voor denk ik.

Kun je jezelf eerst eens voorstellen aan onze lezers?
Ik ben 22, woon in een studentenhuis met zes huisgenoten en een huiskat, speel tennis (op mijn eigen niveau, mmm), ben actief in het jeugdwerk en zit al een jaartje of vijf a zes in de gaming scene. Damn… lang eigenlijk 🙂

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik studeer psychologie aan de universiteit van Utrecht en ben net begonnen aan mijn bachelor scriptie. Volgend jaar dus een master, welke ben ik nog niet over uit maar wellicht kinder- en jeugdpsychologie, in lijn met mijn bachelor.

Speel je zelf ook games? Zo ja welke?
Ik heb met Wouter (talle) weer eens een Counter-Strike 2on2 gespeeld maar daar zijn we maar weer mee gestopt. Vroeger speelde ik een hoop, CS en Warcraft III waren absoluut mijn favorieten. Ik zou graag meer spelen maar op dit moment komt het er gewoon niet van. Daar komt bij, veel van de mensen waarmee ik speelde zijn ook helaas gestopt.

Wat vind je vriendin er van dat je zo druk met gaming related dingen bezig bent?
Die merkt het nauwelijks, in het weekend ben ik bij haar en dan ben ik echt vrij van studie en gaming. Soms heb ik wel eens een evenement in het weekend en ze is daar wel eens komen kijken op dingen die ik moest shoutcasten (WCG en Gameplay).

Speelt je vriendin zelf ook games?
Haar broertje heeft een Wii en daarop schopt ze kont, helaas ook de mijne. Verder is ze echt een gigantische noob (als je dit leest lief, dat is een ander woord voor ‘knap meisje’)

Wat vind je omgeving (familie/vrienden) er van dat je zo met games bezig bent?
Weinig van mijn vrienden gamen dus het is niet echt een gedeelde interesse, zelfde geldt voor mijn familie. Ze vinden het wel mooi dat ik in anders-dan-normaal situaties terechtkom door mijn gamingactiviteiten en daar tonen ze ook regelmatig interesse in.

E-sports:

Voor de meeste mensen ben je geen onbekend gezicht in de wereld van de E-sports. Kun je ons uitleggen wat jij nu precies doet?
Ik weet het zelf niet eens. Ik heb heel veel dingen gedaan eigenlijk, meestal zijn het de projecten of problemen waar een invulling/oplossing voor verzonnen moet worden. Ik ben gek op het bedenken van ‘hoe’, maar ben helaas niet zo’n held dat ik het ook echt uit kan voeren. Daar heb je vaak de echt goede mensen voor nodig. Daarom is het vaak zo dat ik na de opzetfase van een project weer wat anders ga doen.

Op dit moment ben ik bezig met ESL, een grote gamingcompetitie toegankelijk voor iedereen. Formeel ben ik het hoofd, maar ik kan helaas niet dagelijks aanwezig zijn. De dagelijkse leiding is daarom in handen van Quakerix (Camille).

Gamelux & WSQ

Je houdt je veel bezig met de website Gamelux. Wat gamelux precies is? Hoe het is ontstaan? Wat is het doel van gamelux?
Gamelux (GL) is de site waarmee het allemaal begon voor Wsquared Media (WSQ). Het doel van GL is een plek te creëren waar alle Nederlandstalige competitiegamers op het internet bij elkaar kunnen komen, in een andere interface dan die van IRC. Zo zijn er forums en kan je een eigen profiel met vrienden aanmaken. Die community-functies worden aangevuld met nieuws, downloads en features geschreven door mensen uit de scene.

Je werkt voor Wsquared wat is dat precies voor bedrijf?
WSQ is een bedrijf gericht op de wereld van competitie gaming (of eSports). We proberen via de community site (GL), de competitie website (ESL) en verschillende evenementen (KODE5, ESWC) een totaalaanbod te creeeren voor competitie gamers. Dit overigens aangevuld door Gearlux, onze webshop waar je gaming apperatuur kan kopen.

Wsquared / Gamelux hebben veel aandacht gestopt in de ESL leagues. Waarom juist deze?
Meerdere redenen. De eerste is het systeem, hoewel veel gebruikers er nogal eens wat moeite mee hebben. Het systeem van ESL geeft zo ongelofelijk veel mogelijkheden en wordt nog steeds uitgebreid en verbeterd, dat kunnen wij zelf niet realiseren. Daarnaast de ervaring van deze internationale organisatie, wat een enorme ondersteuning vormt voor een jong bedrijf. Nog een reden is de voortrekkersrol van ESL ten opzicht van de proffessionalisatie van competitie gaming met professionele competities, grote evenementen en enorme prijzenpotten. De laatste reden zijn de toekomstplannen van ESL. Daar willen, nee, moéten we deel van uitmaken.

Hoeveel medewerkers heeft Wsquared?
Omdat we draaien op studenten hebben we alleen parttimers en vrijwilligers. Een aantal kernfiguren zijn de volgende: de eigenaren Wim en Wouter, het hoofd van Gamelux (vgas), hoofd competities ESL (quakerix), de man van de techniek (ufear) en het hoofd van ESL (ikzelf). Daarnaast nog een aantal onmisbare vrijwilligers zoals Frank die er vanaf het begin bij is geweest. Met deze opsomming doe ik ondertussen weer tientallen mensen tekort die voor het dagelijkse onderhoud zorgen.

Wat kunnen we in de toekomst van Wsquared verwachten rondom het ESWC? Gaan ze tickets inkopen? Doen ze er niets mee?
Zoals de meesten wel zullen weten wordt de ESWC licentie ieder jaar weer opnieuw afgesloten. Wij hebben het als eerste organisator in Nederland tweemaal gedaan en dat is prima bevallen. Natuurlijk zullen we weer met ESWC om de tafel gaan zitten dit jaar want het is en blijft een fantastisch toernooi. Hoe die onderhandeling gaat verlopen is moeilijk te voorspellen, de wil is er in ieder geval.

Komt er weer een female kwalificatie?
Het female toernooi is een van de unieke elementen van ESWC, het bepaalt de sfeer op het finale evenement. Maar, een CS team drukt ook op de kosten, zeker nu het toernooi helemaal in de USA gehouden wordt. Het wordt dus weer een kwestie van centen. Female gaming biedt namelijk mogelijkheden, maar de magische pot met goud heeft het nog niet binnen gebracht.

In het verleden heb je als shoutcaster bij grote events naam gemaakt. Waarom ben je daarmee gestopt?
Haha, ik ben niet gestopt, ik heb redelijk recent nog op gameplay gestaan. Shoutcasten is moeilijk, kost een hoop energie en helemaal een hoop tijd. Veel organisatoren hopen echter nog steeds op de jongen die het uit enthousiasme vrijwillig wil doen. Dit kan ik niet meer opbrengen, geen tijd, geen geld en andere prioriteiten. Ik ben dus gewoon geld gaan vragen om dit te doen. Onder een bepaalde prijs is het voor mij gunstiger om niet voor te bereiden, niet af te reizen en niet op een podium te gaan staan. Nadeel is wel dat ik hierdoor heel weinig opdrachten krijg die interessant zijn. Wellicht draait dit bij in de toekomst, wellicht komen er nieuwe, betere en goedkopere shoutcasters. Ik ben niet onmisbaar hierin, helaas…

Wat is de leukste match geweest die jij hebt mogen shoutcasten?
Ik heb de mooiste matches meegemaakt als shoutcaster. Het mooiste vond ik wel de Gears of War finale op de WCG 2007 in de Off_Corso te Rotterdam. Dat was pure spanning, een echte wedstrijd met een fel publiek. Een thriller van ruim een uur. Dat is de toekomst van eSports denk ik, en na zo’n avond geloof ik er helemaal in.

In het verleden heb je eens een wedstrijd tussen 2 female teams geshoutcast (Immaculate vs Amrita) hoe vond je dit om te doen?
Hoewel het niveau lager is dan bij de mannen (ten opzichte van de topteams) maakt dit een wedstrijd soms ook wel boeiender. Het was meer open, er gebeurden meer onverwachte dingen. Ik versprak me wel steeds, kan ik me herinneren. Ik ben zo gewend om in de mannelijke vorm te ratelen, dat krijg je er niet direct uit.

Counterstrike

Rondom cs 1.6 is er ook veel aan het veranderen. Er komt steeds minder nieuws vanuit het Nederlandse front. Clans vallen stil. Gaat CS langzaam richting het einde?
Ik denk dat het natuurlijk afneemt, de aanwas van nieuwe spelers is niet zo groot meer als voorheen en dekt het aantal gestopten allang niet meer. Toch denk ik dat, mede dankzij steam, er altijd spelers zullen blijven bijkomen. Misschien wordt de scene wel kleiner maar hij zal blijven bestaan. Het spel is gewoon te groot geweest om totaal uit te sterven, veel mensen zullen blijven spelen al is het alleen al uit nostalgie. In het ergste geval blijft er dus een kleine scène over waarin waarin langdurige intensieve competities tussen vaste teams onmogelijk wordt en mixjes, gathers en one-night-cups meer de overhand krijgen. Volgens mij is die transitie al gaande.

Is Source de nieuwe hype? Of zijn de Nederlandse gamers massaal over aan het stappen naar World of Warcraft?
Source heeft al de overhand op ESL Frankrijk en Italië sinds dit jaar. Dat is een sterke aanwijzing dat Source een sterke scene heeft ontwikkeld. Het is nog geen hype (en ik denk niet dat het gebeuren gaat) maar het heeft wel een volwaardige, volwassen scene opgebouwd. Als opvolger kan ik het niet zien, de spellen verschillen teveel, maar een deel van de CS1.6 scene zal natuurlijk wel actief worden in de Source scene. World of Warcraft heeft zijn grootste schade al gedaan aan competitiegaming in 2005 toen ze een behoorlijk gat in de Nederlandse scene sloeg. Ik kan me herinneren dat er meerdere clans aan kapot zijn gegaan. WoW heeft zijn positie nu ingenomen, ik denk dat het niet snel weer die enorme aanzuigingskracht ten tijden van zijn lancering zal opbrengen.

Of begint de e-sports in Nederland te veranderen?
Esports in de wereld veranderd, constant. Commercieler, inspelend op de massa. In deze ontwikkeling zie ik meer kansen voor gaming consoles en simpelere simulatiespellen (zoals voetbal en racegames), aangezien deze veel toegankelijker zijn. De meer hardcore, minder gebruikersvriendelijke games (Warcraft, Counter-Strike, Call of Duty) zullen het moeilijker krijgen als ze niet gemakkelijker die massa aan kunnen spreken. Plug and Play, daar wordt steeds meer naar ontwikkeld (zoals bijvoorbeeld met Steam).

Hoe zie jij de gaming scene (eSports) over zo’n 5 jaar?
Zie bovenstaande antwoord. Voor Nederland specifiek denk ik overigens dat de ontwikkeling van Esports wel goed zit. Er zijn zoveel initiatieven op dit moment, helaas zijn er ook tallozen kapot gegaan. Naar het goede oude lan tijdperk zullen we niet echt meer terugkeren maar zolang er iets moois voor in de plaats kan komen zal ik niet rouwig zijn over het verlies van drie dagen niet douchen. En ja deze twee vragen had ik andersom moeten beantwoorden, maar dan zouden jullie niet scherp blijven ofwel? Tis al zo’n lap tekst.

Wat doe je zelf over 5 jaar?
Ik wil daar nog even niet over denken eigenlijk 😉 Het zou wel moeten misschien. Die vijf jaar zijn altijd sneller voorbij dan je wil. Mijn gok nu is dat ik dan….. nee geen idee, wellicht woon ik samen, misschien werk ik en wie weet speel ik elke avond een warretje met mijn clan. Het is een moeilijk punt nu waarop ik echt moet gaan kiezen ‘wat ik later wil worden als ik groot ben’.

Female-Gamers

De meesten zullen zich ook herinneren dat jij Me-ladies afgelopen jaar hebt mogen interviewen! Is dat nou niet veel leuker om te doen dan een mannen team? Gezellig met allemaal meiden?
Haha, het is zeker een leuke afwisseling! De dames uit de scene praten totdat de microfoon voor hun neus verschijnt, dan vallen ze ineens stil. De mannen zijn juist stil tenzij je ze dwingt te praten in de microfoon. Ik ben wel wat gewend trouwens. Bij mijn studie is de verhouding echt bedroevend, soms zelfs 1 man op 20 vrouwen. Ik vind het zeker gezellig al die dames, maar kom niet bij mij met Boer-zoekt-vrouw roddels of de nieuwste ontwikkelingen van Gray’s Anatomy (Trouwens, het nieuwe seizoen is afgelopen maandag weer gestart…. dat ik dit weet zegt genoeg denk ik)

Jij hebt in veel dingen op het gebied van E-sports een uitgesproken mening. Wat vind jij nou van female-gamers?
Heel competitie gericht (en ik ben nu eenmaal van de reglementen): Het scheiden van de competities zie ik echter niet direct de reden voor: fysiek of mentaal zijn er bij mannen geen andere vaardigheden aanwezig waarbij vrouwen nadeel zouden ondervinden binnen een directe competitie. Een gemengde competitie zou eerlijk zijn. Maar, meiden krijgen weinig kans te ontwikkelen in een jongenswereld. Dus voor nu ben ik voor vrouwengaming, pas als gaming breder is gewordenen meiden geaccepteerd zijn kan er een gemengd veld zich ontwikkelen. Nu hebben vrouwen wellicht het eigen platform nodig.

Zou er volgens jou in de toekomst meer aandacht komen voor de female-gamers in Nederland? Op welk gebied dan ook.
In het eerste geval zal het gaan om acceptatie, het opbouwen van een goede naam en een goede competitie rond vrouwengaming die het waard wordt om naar te kijken. Groot probleem is echter de commercie rond vrouwengaming. Vrouwen krijgen aandacht omdat ze een verkoopbare uitzondering zijn. Deze aandacht zal de geloofwaardigheid van vrouwengaming onderuit halen omdat het niets meer met het gamen te maken heeft. Een balans tussen goede competitie en gezonde commercie zou het beste zijn dus en dan zal er zeker serieuze aandacht ontstaan.

Wat is volgens jou de reden dat vrouwelijke gamers niet op hetzelfde niveau spelen als de vrouwen teams in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Spanje?
Hoeveelheid dames! Meer dames = sterkere competitie. Daarnaast is de esports in die landen beter ontwikkeld en is het commercieel ook aantrekkelijker voor dames om te gamen.

Is dit ook de reden dat er weinig respect is voor de counterstrike 1.6 Female teams?
Ik zei net dat een balans tussen een goede competitie en commercie belangrijk zal zijn wil female gaming ontwikkelen. Nu is het echter zo dat er geen goede competitie is maar wel commercie. Dames krijgen voordeel uit hun uitzonderingspositie zonder te presteren en dat maakt vrouwengaming weinig geloofwaardig. Het is dan ontzettend moeilijk om dan respect af te dwingen, zeker als je al tegen verschillende vooroordelen moet vechten!

Machiel, heel erg bedankt voor dit verhelderende interview! Wij wensen je veel succes en geluk in de toekomst! En we hopen nog lang iets van je te zien op het gebied van E-Sports!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.