[flag]nl[/flag] Iris van Schouten is een bekend gezicht binnen de Nederlandse game industrie. Iris was eerder te zien bij de organisatie van het grote evenement de Electronic World cup qualifier in Nederland georganiseerd door Wsquared. Verder is Iris zelf een nieuwsschrijver bij Gamer.nl waar ze ook Redactie & Project Manager is. Voor een aantal gamers is Iris van Schouten geen onbekende naam. En een aantal zullen haar niet eens kennen. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Wij van Female-Gamers vonden het eens tijd worden om Iris in de spotlight te gaan zetten, en haar eens een aantal vragen te stellen.

Hallo Iris, kun je ons wat meer vertellen over jezelf?
Mijn naam is Iris van Schouten, 27 jaar, en inmiddels al 4 jaar werkzaam in de gamesindustrie. Ik ben begonnen als hoofdredactrice bij Ownage.nl, later heb ik bij CowWorks veel gewerkt met eSports en nu werk ik al bijna 2 jaar bij Gamer.nl. Van mijn hobby heb ik mijn beroep gemaakt en dat bevalt prima!

Mogen we weten wat je doet in je vrije tijd?
Afhankelijk van het weer ben ik graag buiten. Ik woon naast het strand dus elke zonnestraal probeer ik te pakken. Verder hang ik graag met vrienden, gamen, lezen, uit eten, dansen en vooral veel nieuwe dingen proberen.

Hoe ben je eigenlijk in de huidige game “scene” terecht gekomen?
Tijdens mijn studie Communciatiewetenschap aan de UvA was ik voor een onderzoek op zoek naar respondenten. Op het toenmalige Gamekings forum kwam ik daarvoor in aanraking met moderators die graag een eigen gamesite wilden opstarten. Ik ben ingehaakt en toen kwam Ownage.nl van de grond.

Speel je zelf ook games?
Uiteraard! Anders wordt mijn werk wel erg saai en lastig 😉

Zo ja wat? Console, Pc ?
Van alles, als het maar goede games zijn. Thuis heb ik zo’n beetje alle consoles en onlangs heb ik weer de Dreamcast uit de kast gehaald om daar op te spelen, helemaal te gek! Nu ben ik weer begonnen met Grandia II en waarschijnlijk zal ik World of Wacraft weer oppakken als de nieuwe expansion een beetje tof is.

Meiden die gamen, de ene jongen vind het cool, de andere ziet ze liever verdwijnen, hoe reageren de jongens in jouw omgeving? Vinden ze het leuk of kijken ze je liever weg?
De meeste jongens in mijn omgeving vinden het heel leuk dat ik ook game. In de gamesindustrie kijken ze je altijd wel even vreemd aan, maar inmiddels zijn ze aan me gewend en weten ze dat ook meisjes gamen.

Wat vind jij van het feit dat er meiden zijn die online games spelen?
Prima. Iedereen moet zelf weten wat hij of zij wil spelen.

Je bent een bekend gezicht binnen de eswc organisatie wat is jou taak binnen dit evenement?
Inmiddels doe ik niets meer met de ESWC. Ik was echter in 2005 Strategic Partner, wat inhoudt dat je ervoor moet zorgen dat in Nederland voorrondes worden gehouden en de winnaars daarvan bij de finale moet begeleiden. Dat was ontzettend leuk om te doen en met veel spelers heb ik nog steeds contact. In 2006 ben ik door WSquared gevraagd om als begeleider mee te gaan en dat heb ik meteen gedaan. Ook die keer was de ESWC heel erg gezellig en tof!

Vind jij dat vrouwen en mannen toernooien samen moeten gaan? Of ben je juist voor het feit dat er female toernooien, evenementen zijn?
In een ideale wereld zou er geen verschil moeten bestaan tussen mannen en vrouwen in gaming. Het blijft echter een feit dat mannen nu beter zijn dan vrouwen. Dus voor een spannende competitie vind ik dat het gescheiden moet blijven. Het lijkt me echter wel heel erg leuk om gemende teams te krijgen voor teamgames. Dat heb ik nog niet eerder gezien en ik denk dat in een team beide geslachten van elkaars krachten kunnen profiteren.

Team GX vragen:
TeamGX, wat is het precies voor een project?
Team GX dient ter promotie van GX. Door zich in te laten met gamen laat GX zien dat ze een jonge doelgroep aanspreken en snappen wat er onder jongere leeft. En een vrouwenteam is natuurlijk interessanter dan eentje met mannen 😉

Wat is het doel van TeamGX?
Team GX is in het leven geroepen om meer aandacht te krijgen onder jongeren voor GX.

Waarom is er gekozen voor de games Counter-Strike: Source en Call of Duty 2?
Van alle inzendingen bleken de meeste dames deze twee games het meest te spelen. Beide communities zijn daarnaast ook erg groot, dus dan is het volgen van Team GX zeker interessant.

We hebben op onze website al eerder een aantal vragen kunnen stellen aan een meid die meedoet aan TeamGX, maar daaruit bleek dat niet alleen zij, maar ook anderen vinden dat het niet zo goed geregeld is, is er iets wat jullie voor de nabije toekomst aan gaan passen?
Voordat er verwarring bestaat, ik zit niet in de organisatie van Team GX. Ik ben slechts gameguru en moet helpen jureren. Over organisatie of beleid heb ik dus niets te vertellen en kan ik ook niets zeggen.

Wat zijn jullie bevindingen van ‘TeamGX’ tot nu toe?
Het idee vind ik erg leuk maar er had, voordat er begonnen werd, wat beter nagedacht moeten worden over details. Hoeveel teams? Welke regels hanteren etc.

Hadden jullie op meer meiden gerekend die zich in zouden schrijven?
Persoonlijk had ik wel verwacht dat meer meiden zich in zouden schrijven. Het is een leuke competitie, maar door verwarring over regels hebben veel dames er maar vanaf gezien.

Waarom eigenlijk een team met meiden? En geen jongens? Daar zijn er tenslotte meer van.
Gamende meiden spreekt natuurlijk meer tot de verbeelding. Ik kan me zo voorstellen dat GX graag meiden trekt naar een toch wel ICT-achtige omgeving, en dat jongens het wel leuk vinden om gamende dames in actie te zien.

Er is weinig publiciteit rondom TeamGX, is dit bewust of wil niemand er iets over melden?
Ik ben het met jullie eens. Ook dit is een vraag voor GX zelf.

Iris heel erg bedankt voor dit ontzettend leuke interview. Wij van Female – Gamers willen je heel veel sucses wensen met je verdere carriere. En we hopen in de toekomst veel meer van je te mogen vernemen. Het is natuurlijk altijd leuk om te zien dat vrouwen zeker net zoveel kunnen als mannen op het gebied van gamen!

About Witchy

Mama van dochters Tessa en Ize. Werkzaam als doktersassistente en gamed al jaren. Favoriete console is de PlayStation 4 en Nintendo Switch. Het liefste speelt ze games op de laptop games zoals World of Warcraft, Two Point Hospital en de Sims 4 .

View all posts by Witchy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.