Gisteravond zijn de winnaars van de Dutch Game Awards 2023 bekendgemaakt op dé toonaangevende awardshow voor Nederlandse gameindustrie. Deze inmiddels dertiende editie van de awardshow vond plaats tijdens Dutch Media Week in Beeld & Geluid te Hilversum.

De Dutch Game Awards kent verschillende categorieën, van ‘Best Game’ tot ‘Best Innovation’ en een viertal special awards. De winnaars zijn gekozen door een professionele en diverse jury. Naast een award krijgen de winnaars ook een plek in de collectie van Beeld & Geluid, waar de games als cultureel erfgoed voor de eeuwigheid bewaard worden. Klaar om de winnaars te ontdekken?

Best Game: Age of Wonders 4 – Triumph Studios
Triumph Studios met Age of Wonders pakt de prijs voor Best Game 2023: “Age of Wonders 4 bewijst een uitstekende voortzetting te zijn van de serie. De game is innovatief binnen het strategiegenre en combineert oude en nieuwe mechanieken om een meesterwerk te creëren. De diepgang en complexiteit geven de game een gevoel van epische proporties.”

Best Art: Mail Time – appelmoes games
Mail Time wint Best Art: “De studio beschrijft zichzelf als “een zeer kleine studio” en daarom is het indrukwekkend dat de art van Mail Time zo ‘wholesome’ en ‘cosy’ voelt, terwijl het slechts door één persoon is gemaakt. De unieke complementaire mix van 2D- en 3D-art draagt zeker bij aan deze diepgang, wat volgens de jury zeer moeilijk te bereiken is!”

Best Audio: Isonzo – BlackMill Games
Best Audio is gewonnen door Isonzo: “Isonzo blinkt uit met de integratie van realistische audio van de historische Eerste Wereldoorlog-setting en balanceert op een uitmuntende manier de chaos van geluiden in de hectische multiplayer gevechten. Dit voegt echt iets toe aan de immersie en diepgang van de game en bovendien is de soundtrack een orkestraal meesterwerk!

Best Innovation: Secret Shuffle – Adriaan de Jongh & Friends
Best Game Design: Secret Shuffle – Adriaan de Jongh & Friends
De jury koos Secret Shuffle als winnaar in de categorieën Best Innovation en Best Game Design: “Wat een manier om een glimlach op de gezichten van mensen te toveren! De game biedt een zeer toegankelijke manier om mensen met elkaar te verbinden, via een vorm van gameplay die door ons nog nooit eerder is gezien. De verschillende dansspellen zullen verrassen op vele feesten en door de intuïtieve UI en lage instapdrempel is de game voor iedereen makkelijk te begrijpen en gebruiken. Jezelf ongemakkelijk voelen, voelde nog nooit zo goed als met Secret Shuffle!”

Best Technology: Marvel’s Spider-Man Remastered PC – Nixxes Software
Marvel’s Spider-Man Remastered PC van Nixxes Software wint Best Technology: “Waar de meeste “ports” de originele game niet kunnen evenaren, overtreft de PC-port van Marvel’s Spider-Man deze zelfs! Deze PC-versie voegt subtiele details toe, zoals verbeterde reflecties in de ramen van gebouwen, zonder dat dit ten koste gaat van de gameprestaties. Met veel technologisch maatwerk heeft Nixxes de lat van het porten van games naar een hoger niveau getild.”

Best Applied Game: Klankkr8 – Game Tailors
Klankkr8 wint de Best Applied Game: “Het is noemenswaardig dat Game Tailors solide wetenschappelijke theorieën en bewijs als basis heeft gebruikt voor Klankkr8 en daarnaast ook wetenschappelijk onderzoek gedaan heeft naar de effectiviteit van de game! Deze theorieën zijn goed vertaald in consistent, speels en simulerend gamedesign die jonge kinderen kennis laat maken met letters, geluiden en de eerste stappen van het leren lezen. Klankkr8 is een volwaardige, interactieve game welke verschillende doelgroepen bedient.”

Best Debut Game: Kayak VR: Mirage – Better Than Life
Best Debut Game is gewonnen door Kayak VR: Mirage: “De jury had echt het idee buiten te zijn toen ze deze game speelde. De levensechte bewegingen van de kajak samen met het oog voor detail in de gameomgeving zorgen voor een verbazingwekkend realistische ervaring!”

Best Student Game: Iron Line – Team Trainwreck (BUas)
Iron Line is verkozen tot Best Student Game: “De jury was eigenlijk gefrustreerd dat dit (nog) geen volledige game is. Iron Line biedt een unieke twist aan het Tower Defense-genre. De game combineert de management feature en het plaatsen van de turrets op een uiterst slimme manier. Andere uitstekende designelementen zoals de economie maakt het een zeer complete en solide game.”

Special Awards
De Special Awards zijn in het leven geroepen voor de studio’s, personen of initiatieven die soms wat meer op de achtergrond spelen, maar wel belangrijk zijn voor de Nederlandse game-industrie. De winnaars voor de Special Awards zijn:

Best Studio: Triumph Studios
Inclusion Award: Esmeé van’t Hoff
Career Achievement: Angie Smets
Awesome Achievement: Deloryan Games

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.