Iedere maandag zitten we er weer klaar voor: the Last of Us op HBO Max. De redactie van Female-Gamers.nl zit er helemaal in en we kunnen niet wachten op de volgende aflevering. Lees vooral even onze Easter Eggs terug van aflevering 1 en van aflevering 2. Let op: niet kijken wanneer je de afleveringen nog niet hebt gezien! Dankzij de serie is natuurlijk de game waar alles op is gebaseerd ook weer enorm in trek. Helaas wordt daar ook gretig gebruik van gemaakt door scammers.

Tegenwoordig moet je overal mee oppassen op het wereldwijde web en lijkt er door kwaadwillenden op iedere hype te worden ingespeeld. Helaas ook met the Last of Us. De game wint weer aan populariteit en online gaan geïnteresseerden op zoek naar de game. Wanneer je de game download kun je zomaar eens malware aan je PC hebben hangen meldt cybersecurity en digital privacy-specialist Kaspersky. Dankzij de razendpopulaire serie zoekt iedereen naar de game, maar er zijn ook genoeg mensen die helaas niet weten dat the Last of Us een Playstation-exclusive is en pas in maart 2023 beschikbaar komt voor de PC.

Kaspersky heeft al onderzoek gedaan en troffen al voordat de serie nog maar begonnen was al een site die The Last of Us Part II aanbiedt als download voor je pc. Alle alarmbellen gaan bij de kenners natuurlijk meteen af, maar wanneer je als onwetende denkt even fijn een leuke game te downloaden dan installeer je ongemerkt een kwaadaardig bestand op je PC. Jarenlang sluimert dit bestand zich echter ongemerkt voort op je computer en jijzelf hebt helemaal niets in de gaten.

Daarnaast vonden de experts van Kaspersky ook een phishingsite die een activeringscode voor the Last of Us aanbiedt. Voor het downloaden van de code dien je een geschenk te kiezen, bijvoorbeeld een PlayStation 5 of een Gift Card. Klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, maar helaas trappen er genoeg mensen in. Als gebruiker voer je je gegevens en bankgegevens in om te kunnen betalen en hoppa er wordt geld gestolen en je blijft zonder game en gloednieuwe PlayStation 5 achter.

Een waarschuwing van Kaspersky:
“The Last of Us is na 2 afleveringen al immens populair, wat niet gek is als je bedenkt hoeveel jaren miljoenen fans op de serie hebben gewacht. Vreemd genoeg hebben cybercriminelen in plaats van pre-toegang tot de serie aan te bieden, een andere weg gekozen voor hun praktijken en verspreiden ze kwaadaardige bestanden onder het mom van een game. Dit toont aan dat gamers, vooral de nieuwe die tijdens het spelen nog niet genoeg weten over cybersecurity, tot de belangrijkste doelgroep van cybercriminelen behoren. Wees alert en controleer of je begeerde game beschikbaar is op het aangeboden platform, download games alleen via officiële app stores en vergeet niet een vertrouwde security-oplossing te gebruiken”, aldus Olga Svistunova, securityexpert bij Kaspersky. 

Dat het tegenwoordig bij cybercriminelen in trek is om bij de game-industrie zaken te doen blijkt wel uit een eerdere hack bij Riot Games. Het enige wat wij kunnen meegeven is: wees voorzichtig op het internet, doe vooronderzoek en blijf op de bekende webpagina’s.

© Kaspersky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.