De Arnhemse auteur Tom Lenting (37) heeft een passie voor games en geschiedenis. Een mooie combinatie, zou je denken, en het is dan ook niet meer dan logisch dat hij deze twee passies heeft samengebracht in de vorm van twee boekjes: Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland en Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018. Deze review, of boekbespreking, zal zich enkel richten op het boek omtrent de Gamegeschiedenis van Nederland. Veel mensen weten het niet, maar Nederland heeft veel gameontwikkelaars. Niet zo bekend misschien maar deze ontwikkelaars hebben wel succesvolle games om de markt gebracht. Het verbaasde mij hoeveel bijzondere talenten wij hebben hier in dit kikkerlandje.

In dit boek ‘Gameschiedenis van Nederland 1978-2018‘ behandelt auteur Tom Lenting de genoemde periode. Van hoe het allemaal ontstond, hoe de game-industrie langzaamaan succesvoller wordt en de keerzijde van iets moois. Het boek heeft 106 pagina’s vol met interessante informatie en leuke weetjes over de Nederlandse game-industrie. Het boek leest gemakkelijk weg en bevat afbeeldingen die niet al te groot zijn. Aan de ene kant wel jammer, maar misschien wel beter zo aangezien de games van vroeger vrij geblokt zijn waardoor de grote afbeeldingen lelijk kunnen worden.

Een van de eerste hoofdstukken waar Tom Lenting mee begint heet ‘Een donker moeras’. Een typische beeldspraak maar heel toepasselijk, omdat je gelijk in een verhaal terecht komt waaruit blijkt dat het onduidelijk is wie de eerste Nederlandse ontwikkelaar is. Het blijft vrij open. Er wordt wel een korte referentie gemaakt naar de arcade- en flipperkasten, maar daar blijft het wel bij.

Met de komst van de thuiscomputer eind jaren 80 begint eindelijk de Nederlandse software-industrie op gang te komen. In het boek vertelt de auteur diverse games die gemaakt en speelbaar waren op de PC. Maar niet allemaal waren even origineel. Van een aantal arcadeklassiekers (zoals Pac-Man en Donkey Kong) worden kopieën gemaakt die amper succesvol waren. Tom Lenting gaat hier niet heel diep op in, in zijn boek, maar dit zijn wel leuke feitjes om te lezen. Hij legt meer de focus op de ontwikkelaars, platformen en de meest relevante games die ze uitgebracht hebben.

En hoewel de Nederlandse software-industrie vrij klein is, zijn er veel bedrijven die games hebben gemaakt ook educatieve en bedrijfssoftware hebben gemaakt. Leuk feitje om te weten is dat deze bedrijven werden gestimuleerd door grote bedrijven zoals Philips. Het CD-i systeem werd in begin jaren 90 op de markt gebracht als multimediaplatform en niet als gameconsole. De auteur vraagt zich af in zijn boek of dit een slimme zet was geweest of niet. De ontwikkeling tussen educatie en entertainment heeft geleid tot ‘serious gaming’. Iets wat Nederland nu inmiddels heel succesvol is geworden.

Dit boek eindigt vrij open, omdat de geschiedenis van de Nederlandse game-industrie vooralsnog niet klaar is, het einde voelt echter wat abrupt. Een fijn einde was misschien een korte vooruitblik van waar de game-industrie van Nederland naar toe gaat of wat we eventueel kunnen verwachten. Het boek houdt zich bij de geschiedenis en speculeert verder niet.

Het boek ‘Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018‘ van Tom Lenting (2019) hebben we mogen ontvangen voor het schrijven van deze review.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

One Comment on “Boek review: Gameschiedenis van Nederland 1978-2018”

  1. ik ben zelf een oud gediende wat spelletjes betreft, mijn eerste game pc was een P4 met een 12MB videokaart een losse VooDoo kaart gebouwd door DES Computers in Rotterdam, de VooDoo kaart was nodig om A2 racer behoorlijk te kunnen spelen.
    Mijn favoriete game was en is nog steeds The Siedler, (Settlers) , ik heb alle delen nog in bezit tot aan Settlers VI… deze laatste speel ik nog steeds en is de laatste Settlers is de originele uitvoering.
    Mooie tijden die niet meer vergeten zullen worden,…. helaas weet de nieuwe generatie hier weinig van.
    33K6 modem, inbellen met NokNok of 1.2 Move….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.