Microsoft heeft, door middel van een blogpost, de specificaties van de Xbox Series X onthuld. Hierin wordt onder andere uitgelegd hoe bijvoorbeeld Ray Tracing werkt. Benieuwd naar wat de Xbox Series X allemaal onder de motorkap verstopt heeft zitten? Zie hier een overzicht van zowel de specificaties, als de games die we kunnen verwachten bij de launch van de nieuwe spelcomputer.

Specs

Het grote paradepaardje van de Xbox Series X zal de mogelijkheid tot hardware accelerated DirectX Ray Tracing zijn. Ray Tracing simuleert de eigenschappen van licht en geluid beter en meer preciezer dan welke technologie dat ooit heeft kunnen doen. Om een idee te geven van hoe dit eruit komt te zien, heeft Clayton Vaught (Technical Director van Minecraft) een technische demo gegeven om te laten zien hoe Ray Tracing de wereld van één van de meest populaire games beïnvloedt:

Zoals je kunt zien op bovenstaande afbeeldingen, is de belichting in de game een stuk realistischer als Ray Tracing aan staat. Het zal nu ook mogelijk zijn om op een realistische manier licht door glazen objecten heen te laten schijnen en daarmee de kleur van het object mee te nemen. Daarnaast heeft Ray Tracing ook een effect op hoe water weergegeven wordt. Water is met Ray Tracing aan compleet transparant en lijkt hierdoor net echt. Ook het licht wordt op een realistische manier weerkaatst.

Mike Rayner, Technical Director van The Coalition, heeft daarnaast ook demonstratie laten zien voor Gears 5. De studio is namelijk van plan om Gears 5 te optimaliseren voor de Xbox Series X. In de technische demo is te zien hoe textures een hogere resolutie hebben. De openingsscène draaide in de demo ook op 60 FPS in 4K, wat voorheen 30 FPS op de Xbox One X was. De overgang van cutscenes naar gameplay is hierdoor ontzettend geleidelijk.

De Xbox Series X zal worden voorzien van een octa-core processor en heeft een kloksnelheid van 3,8 GHz. De grafische kaart draait op 12 TFLOP’s, met 52 compute units op 1,825 GHz. De laadtijden van games zullen behoorlijk worden versneld, door middel van een SSD-schijf die in de spelcomputer zal zitten. De opslagruimte betreft 1TB en kan worden uitgebreid.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe controller was toegankelijkheid het belangrijkst. Zo zijn onder andere de bumpers en de triggers ronder gemaakt en zijn de handgrepen aangepast. Spelers met kleinere handen kunnen hierdoor ook comfortabel gebruik maken van de controller. Daarnaast zal de Series X-controller ook beter compatibel zijn met verschillende apparaten. De controller zal draadloos moeten werken met de Xbox One, PC, en mobiele apparaten als iOS en Android. Dit dankzij Low Energy Bluetooth. De controller onthoudt hiermee verschillende apparaten, om het wisselen gemakkelijker te maken. De controller is daarnaast ook voorzien van een USB-C-aansluiting.

Alle specs nog op een rijtje:

CPU 8x Cores @ 3.8 GHz (3.6 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size 360.45 mm2
Process 7nm Enhanced
Memory 16 GB GDDR6 w/ 320b bus
Memory Bandwidth 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Internal Storage 1 TB Custom NVME SSD
I/O Throughput 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Expandable Storage 1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
External Storage USB 3.2 External HDD Support
Optical Drive 4K UHD Blu-Ray Drive
Performance Target 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS
Games

De games die inmiddels bevestigd zijn voor de Xbox Series X:

Bioshock

Cyberpunk 2077

Everwild

Gears 5

Gods and Monsters

Halo Infinite

Outriders

Rainbow Six: Quarantine

Rainbow Six: Siege

Senua’s Saga: Hellblade 2

Starfield

The Elder Scrolls VI

The Lord of the Rings: Gollum

Watch Dogs: Legion

Zoals beloofd, blijft de Xbox Series X oudere games zoveel mogelijk backwards compatible maken. Daaronder vallen bijna alle Xbox One-games, alsook de games die destijds backwards compatible waren. Daarnaast zullen Xbox One-schijfjes ook werkend zijn op de Xbox Series X. De eerste game die hiervoor compatibel zal zijn, is Rainbow Six: Siege zijn.

Wil je alle technische details tot op het detail nog eens precies nalezen? Lees dan hier de blogpost van Microsoft.

De release van de Xbox Series X staat vooralsnog gepland voor dit najaar, mocht het Coronavirus geen roet in het eten gooien. Benieuwd naar wat concurrent Sony op de markt gaat brengen? Zie hier een overzicht van de PlayStation 5.

© MICROSOFT

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.