Sony heeft, door middel van een presentatie, de specificaties van de PlayStation 5 onthuld. De nieuwe spelcomputer zou een state-of-the-art custom design moeten worden, waarbij de nadruk wordt gelegd op het gebruikersgemak voor ontwikkelaars. Dat houdt in dat ontwikkelaars die bekend zijn met PlayStation 4-hardware, ook gemakkelijk games voor de PlayStation 5 zouden kunnen ontwikkelen. Daarnaast zijn ook de eerste PS5-games inmiddels bekendgemaakt. Hierbij een overzicht van zowel de specificaties, als de games die we kunnen verwachten bij de release van de nieuwe spelcomputer.

Specs

Met de specificaties van de PlayStation 5, zal de spelcomputer niet onderdoen voor een gemiddelde high-end-gaming-PC.  De PlayStation 5 is namelijk voorzien van een octa-core processor en heeft een variabele kloksnelheid van tot wel 3,5 GHz. De grafische kaart, gemaakt door AMD, draait op 10,3 TFLOP’s met 36 compute units op 2,23 GHz. Door de variabele kloksnelheden zal er meer kracht voor andere processen beschikbaar worden gesteld. De grafische kaart zal daarnaast ook de mogelijkheid hebben tot Ray Tracing Acceleration, waardoor objecten veel preciezer worden gegenereerd. Water, glas, lichtreflecties en bijvoorbeeld haren van personages zullen veel realistischer worden weergegeven hierdoor.

De laadtijden zullen er ook flink op vooruitgaan, aangezien de PlayStation 5 wordt voorzien van een SSD-schijf. Deze zal een opslagruimte van 825GB hebben en heeft een leessnelheid van 5.5GB/s.

Verder legt Sony ook de nadruk op het audio-signaal van de PlayStation 5. Er zal gebruik worden gemaakt van Tempest 3D AudioTech, waardoor de speler zich nog meer kan verliezen in de games. De geluiden die je hoort tijdens het spelen, zullen een groter gevoel van aanwezigheid hebben en het is duidelijker te achterhalen waar een geluid precies vandaan komt ingame. Zo kun je bijvoorbeeld regendruppeltjes horen vallen op verschillende oppervlakten en hierdoor precies achterhalen waar je vijand zich bevindt.

De PlayStation 5 zal daarnaast worden voorzien van een Ultra HD Blu-rayspeler en zal dus ook 4K (en zelfs 8K!) ondersteunen.

Alle specs nog op een rijtje:

CPU x86-64-AMD Ryzen™ “Zen 2”
8 Cores / 16 Threads
Variable frequency, up to 3.5 GHz
GPU AMD Radeon™ RDNA 2-based graphics engine
Ray Tracing Acceleration
Variable frequency, up to 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)
System Memory GDDR6 16GB
448GB/s Bandwidth
SSD 825GB
5.5GB/s Read Bandwidth
PS5 Game Disc Ultra HD Blu-ray™, up to 100GB/disc
Video Out Support of 4K 120Hz, TVs, 8K TVs, VRR (specified by HDMI ver.2.1)
Audio
Audio “Tempest” 3D AudioTech
Games

Inmiddels is er al een aantal games aangekondigd voor de PlayStation 5. Zo kunnen we de volgende games verwachten op de nieuwe spelcomputer van Sony:

Bioshock

Cyberpunk 2077

Dying Light 2

Een (nog) onbekende game van Bluepoint Studios

Godfall

Gods and Monsters

Gothic

Outriders

Rainbow Six: Quarantine

Rainbow Six: Siege

Starfield

The Elder Scrolls VI

The Lord of the Rings: Gollum

NBA Live 21

Watch Dogs: Legion

WRC 9

Verder heeft Sony bevestigd dat de backwards compatibility inmiddels al werkend zijn. In het begin zullen alleen de top 100 PlayStation 4-titels backwards compatible zijn met de PlayStation 5, maar Sony verwacht in de loop der tijd deze lijst uit te breiden en geeft aan dat ze geloven dat het overgrote deel van de meer dan 4000 PlayStation 4-games speelbaar zal worden op de PlayStation 5. Daarnaast zullen PlayStation 4-schijfjes ook werkend zijn op de PlayStation 5. De eerste game die hiervoor compatibel zal zijn, is Rainbow Six: Siege zijn.

De release van de PlayStation 5 staat vooralsnog gepland voor dit najaar, mocht het Coronavirus geen roet in het eten gooien. Benieuwd naar wat concurrent Microsoft op de markt gaat brengen? Zie hier een overzicht van de Xbox Series X.

Bekijk hier de hele presentatie van Mark Cerny:

© SONY INTERACTIVE ENTERTAINMENT

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.