Ik ben gek op schattige games, ook als er geen diepgang in zit en als je eens even goed rondkijkt in de stores van verschillende platforms, zul je zien dat er ontzettend veel schattige games aan zitten te komen. In dit artikel lees je meer over tien schattige games, op verschillende platforms, waar ik persoonlijk naar uit kijk en misschien jij na dit artikel ook wel!

Ooblets
Eerder schreef ik al een artikel over Ooblets, en er is nog weinig veranderd sindsdien. Het ziet er nog steeds uit als een vreselijk schattige game waar je veel te veel leuks in kunt doen, zonder dat je nu echt een diepgaand verhaal volgt. Er is wat ophef geweest rondom de game, omdat ze hebben gekozen voor een Epic-exclusive release. Dit gebeurt de laatste tijd vaker rondom games en mensen zijn daardoor vaak teleurgesteld, vooral wanneer een game financieel wordt gesteund door particulieren die het leuk vinden om een steentje bij te dragen aan het proces. Bij Ooblets kon je een zogenoemde ‘Patron’ worden, waarmee je met een bepaald bedrag per maand of een donatie dus ook een steentje kon bijdragen. Toen ze besloten om de game via Epic uit te laten komen schoot dit bij veel mensen in het verkeerde keelgat, want Epic zou veel geld betalen om exclusiviteit te kunnen bemachtigen. Ergens begrijp ik dat het voelt alsof je geld nutteloos is geweest, maar aan de andere kant, zonder dat geld was de game misschien wel niet zo ver gekomen dat Epic ├╝berhaupt interesse had gekregen. Bovendien moet je als spelmaker keuzes maken en kun je nooit alle spelers tevreden houden. Ik ben in ieder geval nog steeds wel nieuwsgierig. Hier vind je het artikel dat ik er in januari over schreef.

Littlewood
Littlewood speelt zich af in Solemn, een wereld die net verlost is van een boze tovenaar en nu weer opnieuw opgebouwd moet worden. Daar neem jij als speler de controle over hopelijk met behulp van je dorpsgenoten. Je kunt hobby’s uitoefenen, moet uiteraard gewassen oogsten en aandacht geven aan dorpelingen. Littlewood is sinds 19 juni een Early Access op Steam en wordt tot nu toe als zeer positief ervaren. Spelers wordt gevraagd om bij te dragen aan de ontwikkeling van de game en spelers geven aan dat de makers ook echt luisteren naar alle suggesties die gedaan worden. Het idee is dat de game ongeveer twee maanden in Early Access zou staan, dus wie weet krijgen we binnenkort een definitieve release. Deze zou meer seizoensgebonden evenementen moeten hebben en zou het dorpsleven wat meer levendig moeten maken door bijvoorbeeld meer gesprekken met dorpsbewoners. Littlewood vind je hier in de Steam store.

Spiritfarer
Onlangs schreef ik een stuk over Spiritfarer, een prachtige en relaxte game over het eeuwige leven. Je speelt als Stella, een veerman, die haar best doet om pas overledenen een mooie tocht naar het hiernamaals te geven. Ze hebben een huis nodig, of een voorwerp die ze bij zich droegen tijdens het leven. Spiritfarer heeft helaas nog geen exacte releasedatum, maar ze willen in 2020 naar alle consoles komen. Zelf had ik tijdens gamescom de mogelijkheid om de versie op de XBox te spelen en toen kreeg ik wel kriebels hoor, dus kom maar op met 2020!

KUNAI
Okay, nu even iets minder schattig en even iets meer kickass. In KUNAI speel je als een schattige kickass robotninja genaamd Tabby en moet je de wereld redden van robots die minder schattig zijn en alleen maar de boel verzieken. KUNAI moet ergens in 2019 uitkomen, maar een datum hebben ze nog niet. Ze waren onlangs op gamescom en helaas heb ik ze gemist, maar de game is in ieder geval al wel speelbaar geweest voor het publiek! KUNAI ziet eruit alsof het gaat zorgen voor een heerlijk ruig avontuur met een lief tintje en om heel eerlijk te zijn kan ik soms meer meeleven met een robot dan met een mens… Gelukkig hoeven we voor KUNAI niet zo lang te wachten als voor Spiritfarer, dus komt u maar met uw kickass schattigheid, hiiiiiya!

Fall Guys: Ultimate Knockout
Ooooooooo, wat heb ik ook zin in deze game, Fall Guys: Ultimate Knockout! Als kereltje moet je van een soort enorme Wipe-out baan je weg naar de finish zien te ‘vallen’ met nog veel meer tegenstanders die natuurlijk precies hetzelfde willen. De game is ontzettend kleurrijk en de mannetjes zien eruit als een soort enorme jell-o pudding die je helemaal fijn wilt knuffelen. De game kreeg een trailer op de E3 en sindsdien is het onder mijn aandacht. Ook moeten we hier nog een tijdje op wachten, want de game komt ergens in de 2020 naar de Playstation 4 en Steam. Mocht je ze ondertussen willen volgen, check dan even de site van Devolver Digital. Ik kan niet wachten om met deze mannetjes naar beneden te rollen, begin maar vast met rekken en strekken!

 

Wonder Parade
Laten we niet vergeten dat ritmegames ook heel schattig zijn (Patapon bijvoorbeeld), dus Wonder Parade krijgt ook een plekje in deze lijst. In Wonder Parade help je een stel schattige beestjes met muziek maken en de wereld verkennen. Meer is er eigenlijk ook niet bekend, zelfs nog geen idee wanneer de game uit moet komen. Er is wel een korte gameplay trailer op YouTube te vinden en de Steam pagina heeft natuurlijk ook nog wel wat afbeeldingen, maar o wat wil ik het graag gaan proberen. Ik vind ritmegames altijd een leuke uitdaging en het lijkt erop dat deze game ook best uitdagend kan zijn, dus laat je niet van de wijs brengen door schattige beestjes!

Cake Bash
Goed, ik hou van taartjes, ik hou van party games, ik hou van voorwerpen met gezichten (je weet wel, die doodle video’s) en Cake Bash lijkt het beste van al die werelden te combineren. In Cake Bash ben je een gebakje en moet je zien te overleven in een cake arena door anderen de zoete hersens in te meppen met een lolly of door te zorgen dat je niet wordt opgepeuzeld door een duif. Ja, een duif. Ik kan echt wel gieren om de trailer en ik hoop dat het spelen net zo lollig gaat zijn. De game krijgt zijn sweet release in 2020, dus misschien lekker als virtueel toetje na alle kerstdiners en oliebollen?

Animal Crossing: New Horizons
Ja, deze hoort ook echt wel bij schattig en mogen we absoluut niet vergeten. Animal Crossing: New Horizons hoort natuurlijk in dit rijtje thuis, net als alle Animal Crossings wat mij betreft. Het heerlijk kunnen rondrennen op een eiland, beetje hakken, beetje vangen, beetje hengelen en ondertussen lekker voor de tent chillen. Wat wil een virtueel (en echt mens) nou nog meer? Ik vind de personages van Animal Crossing altijd erg schattig, vooral de kleine Timmy en Tommy en doordat de game nu naar de Nintendo Switch komt belooft dat weer een mooie grafische upgrade te zijn ten opzichte van bijvoorbeeld de Nintendo 3DS. Ik kan me echt verheugen op deze nieuwe game, want ook al is het eigenlijk altijd meer van hetzelfde, in dit geval bevalt mij dat dikke prima. Ik hang mijn hangmat alvast op, want voor je het weet is het 20 maart 2020.

Concrete Genie
Dit is een game die mij pas opviel tijdens de E3 en waarom deze game zo weinig aandacht krijgt weet ik eigenlijk niet. In Concrete Genie speel je als Ash, een jongen die zich erg eenzaam voelt en door anderen wordt gepest. Totdat hij erachter komt dat de prachtige tekeningen die hij maakt tot leven kunnen komen. Samen met zijn nieuwe kunstige vrienden probeert hij Denska, de zeer vervuilde stad waarin hij woont, schoner en mooier te maken. Ik weet nog niet goed wat ik van de game moet verwachten, want het ziet er allemaal heel leuk uit en de getekende vriendjes zien er heel schattig uit, maar of de gameplay ook uitdagend genoeg gaat zijn weet ik nog niet. We kunnen echter snel antwoord op onze vraag krijgen, want Concrete Genie zal op 9 oktober 2019 naar de Playstation 4 komen.

Summer in Mara
Net had ik het al even over het eilandleven van Animal Crossing: New Horizons, maar er komt nog een zomerse game aan, namelijk Summer in Mara. Summer in Mara is begonnen met een Kickstarter, maar die hebben ze dik gehaald en ik snap wel waarom. De beelden zien er echt veelbelovend uit! Het ziet eruit als een soort Studio Ghibli achtig verhaal in een tegenwoordig populair eilandmanagement jasje. Dit soort management games zijn populair, want in dit artikel heb ik er al meerdere genoemd met hetzelfde idee. Iedereen voert het echter net even anders uit en ik denk dat Summer in Mara een leuke variant gaat worden. Ook deze game mogen we pas in 2020 verwelkomen zoals het nu lijkt, dus laten we dan maar in die zomerstemming komen en het rustig aan doen.. Summer in Mara komt naar de Nintendo Switch, Playstation 4, XBox One en Steam. 

Yooka-Laylee and the Impossible Lair
Dit wordt de opvolger van Yooka-Laylee, Banjo Kazooie in een nieuw jasje, die in 2017 uit kwam en pakt het even anders aan. Dit keer wordt het een side-scroller en loop je niet meer vrij rond in third-person, dus eigenlijk Donkey Kong in een nieuw jasje. Waar de vorige keer medewerkers van Banjo Kazooie meewerkten hebben ze nu de handen ineengeslagen met makers van Donkey Kong Country. Misschien wel slim, want Yooka-Laylee is toch wel gemengd ontvangen hier en daar. Niet alles werkte even lekker en dat gaf ook hier thuis wel eens wat frustraties. Wellicht hebben de makers ervan geleerd en krijgen we nu meer plezier in het besturen van de schattige vleermuis en kameleon. Capital B, dezelfde slechterik als uit het eerste deel, is weer eens van plan de boel te verstieren, en Yooka en Laylee gaan hier wat aan doen en ze krijgen hulp van een aantal behulpzame bijen. Yooka-Laylee and the Impossible Lair komt uit op 8 oktober voor Steam, Nintendo Switch, Playstation 4 en XBox One.

We zijn aan het einde gekomen van het schattige lijstje en zoals je hebt gelezen moeten we op veel games nog lang, of zelfs erg lang wachten. Gelukkig is het ook leuk om wat voorpret te hebben door deze games in hun ontwikkeling te volgen. Wat wordt er toegevoegd, aangepast en wanneer komt nou toch die echte releasedatum? Verschillende games hebben een manier van volgen, bijvoorbeeld door verschillende social media, maar Ooblets heeft bijvoorbeeld ook een soort nieuwsbrief van de ontwikkelaars waarin je op de hoogte wordt gehouden. Super leuk en echt een aanrader om zo’n proces van je favoriete game te volgen. Een game heeft soms ook een Discord kanaal waar je mee kunt praten met andere belangstellenden en soms ook de ontwikkelaars! Welke game ben jij op dit moment aan het volgen en heb je nu een nieuwe game uit dit lijstje ontdekt? Ik ga in ieder geval nog weer even verder neuzen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.