Een goed toetsenbord is voor de console gamer niet belangrijk, maar voor de PC gamers onder ons onmisbaar. Waar moet je nou op letten als je een nieuw toetsenbord zoekt? Wat zijn de mogelijkheden? Wil je hier meer over weten, lees dan vooral verder!

Toetsenborden zijn tegenwoordig niet meer te vergelijken met hun voorvader, de typemachine. Eigenlijk is het enige wat wij daar aan overgehouden hebben, de plaatsing van de toetsen. De reden dat wij in Nederland met qwerty typen is, omdat typemachines een terugslag hadden en daardoor konden de meest gebruikte letters niet bij elkaar op een rij, omdat de hamers elkaar dan in de weg zouden zitten. Voor de typemachine is qwerty dus de snelste mogelijkheid om te typen. Met technologische vernieuwing is er altijd een periode waarin technologieën naast elkaar bestaan, omdat er nog geen vertrouwen is in de nieuwe technologie, oftewel de minst efficiënte fase van vooruitgang en omdat typisten qwerty gewend waren ging de computer daar naadloos in over. Het is op dit moment niet meer nodig, aangezien er geen hamertjes meer in de weg zitten en het is ook niet de meest effectieve manier om snel te typen, maar wij blijven toch nog altijd gewoontedieren en daarom hebben we nu, terwijl de meesten van ons nog nooit een typemachine gebruikt hebben, nog steeds de qwerty lay-out.

Technologie blijft vooruit gaan
Naast dat wij nu toetsenborden hebben is de vooruitgang daar niet gestopt. Ze zullen in het begin vast afgevraagd hebben hoe je zoiets nog kan verbeteren, maar tegenwoordig is een toetsenbord zonder flitsende lichten niet meer weg te denken uit een game kamer, daarnaast heb je de optie om draadloos te gaan en hebben we ook nog de optie om mechanische toetsen te kiezen, je kan je toetsenbord zo duur maken als je zelf wil.

Keuzes maken
Waar let je op als je een game toetsenbord wil kopen? Allereerst moet je bepalen of je een draadloos toetsenbord wil of gewoon bekabeld. Ik ben zelf niet zo’n fan van draadloze gear, omdat ik toch het gevoel heb dat er vertraging bij komt en je moet denken om opladen, daarnaast moet mijn toetsenbord verlichting hebben dus dat neemt alleen nog maar meer van de accu. Als je een keuze hebt gemaakt tussen draadloos of bekabeld is het belangrijk om te bepalen of je al die felle lichten enzo wel wilt. Het is niet voor iedereen weggelegd om een regenboog verlichting spektakel aan te hebben tijdens het gamen, dus dan kan je ook kiezen voor een toetsenbord die in één kleur licht geeft, zodat het geen kermis wordt. Wil je wel, zoals mij, een kermis? Dan moet je nog bepalen hoe gek het moet. Je hebt namelijk toetsenborden die alle mogelijke patronen aan kunnen en die je zelf kan instellen, maar ook toetsenborden die een aantal vaste patronen met verlichting hebben.

Mechanisch ja of nee?
Naast verlichting is de keuze mechanisch of niet ook nog erg belangrijk. Ben je nou een fanatiek gamer, of een fanatiek schrijver, dan kunnen mechanische toetsen wel fijn zijn voor je. Zo worden verschillende toetsencombinaties die tegelijk ingedrukt worden beter geregistreerd bij een mechanisch toetsenbord. Voor snelle typers kan je met een mechanisch toetsenbord nog een hoger aantal hits per second halen, omdat hij meer kan registreren. Dat werkt natuurlijk wel alleen als je al heel erg snel kan typen, het toetsenbord zelf maakt je niet sneller. Een nadeel van een mechanisch toetsenbord is dat ze over het algemeen meer lawaai maken. Nu zit daar wel echt verschil in, sommigen maken enorme herrie en sommigen zijn gewoon iets meer aanwezig, maar zeker iets om te controleren in de reviews als je hier bezwaar tegen zou hebben.

Written by

Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!