Bij het creëren van games denk je vast niet meteen aan Nederlandse ontwikkelaars. Toch zijn er van Nederlandse bodem ook een aantal pareltjes die internationaal zijn doorgebroken. Het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Nederlandse games met de Nederlandse Games Canon. Volgens eigen zeggen:

“Beeld en Geluid streeft er naar de Nederlandse Gamegeschiedenis vast te leggen door deze games te archiveren en speelbaar te houden voor toekomstige generaties.”

Het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid is een audiovisueel archief gevestigd in Hilversum. Het instituut doet tevens dienst als museum en is daarnaast ook het decor voor diverse tv-programma’s. Niet zo gek dat ze ook aan games hebben gedacht, immers maakt dit ook deel uit van cultureel erfgoed en dat hebben ze gedaan door middel van een (interactieve) canon.

Niet alleen de successen en bekroonde games komen voorbij, ook de grootste flops, experimentele games en start-ups zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Game-geschiedenis.

De canon gaat van start met met Nijmeegs avontuur, uitgebracht begin jaren ’80 alweer. Ongetwijfeld baanbrekend in die tijd, want wie had het geluk op dat moment over een computer of eigenlijk de C64 te beschikken? Door middel van instructies moest je op zoek naar een schat in Nijmegen.


© Gog.com

Wandelend door de canon is het voor mij persoonlijk een feest van herkenning. Nee! Redcat speelde ik vroeger, maar ook Jazz Jackrabbit dat vreemde groene konijn! A2 Racer zat ook regelmatig in de CD ROM-speler, heerlijk!

Afbeeldingsresultaat voor A2 Racer
© Flabber

Ik ga er openlijk voor uit komen: die Brother: The Game heb ik zo enorm vaak gespeeld, zelfs enkele jaren geleden nog. Oké het was gewoon Pac-man met Big Brother personages, maar dan toch net een tikkie anders.

Dan kruipen we toch langzaam richting het heden en komen we uit bij Killzone, een game die bij het grote publiek bekend is. In 2004 uitgegeven voor de Playstation 2. Ook De Blob, Overlord en Swords & Soldiers behoren tot de Nederlandse game-trots. We eindigen, voor nu, bij natuurlijk….. ja het zal geen verrassing zijn: Horizon Zero Dawn. Met recht het grootste succes uit de Nederlandse game-geschiedenis.

Zelf op ontdekkingstocht door de canon? Dat doe je hier!

De canon is interactief, dus het publiek wordt verzocht zelf hun mening achter te laten, waar heb jij goede herinneringen aan en wellicht ontbreekt er naar jou mening wel een game in de canon.  Draag jij je steentje bij? Aan welke game heb jij nu een enorm goede herinnering?

© https://gamescanon.beeldengeluid.nl/#event-start

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.