Jaaaa! Het is vandaag Rollercoaster Day, dus tijd om in al die achtbanen te klimmen en je eten binnen proberen te houden alsof je leven er vanaf hangt. Of, als je net zo’n zwakke maag hebt als ik en achtbanen en pretparken wel gewoon heel tof vindt, lees even lekker mee dit artikel is volledig gewijd aan pretparkgames. Ik heb in ieder geval door het schrijven al de kriebels gekregen om te spelen.

Achtbanen zijn tegenwoordig niet meer mijn vrienden. Ging ik vroeger nog graag in allerlei kermisattracties en ging ik vrolijk twee keer in Space Mountain in Disneyland Parijs, tegenwoordig moet ik al bijna overgeven van een schommel (niet een schommelschip, nee je weet wel, zo’n ding in de speeltuin). Zo bejaard als ik me dan voel maakt het me dan ook erg blij als ik nog wel af en toe de tijd heb om lekker te ontwerpen en managen. De allereerste pretpark game was Coaster voor MS-DOS (op de een of andere manier krijg ik steeds het stemmetje van de lieve oude man van de Gouwe Ouwe aflevering van Man Bijt Hond in mijn hoofd). Coaster is uitgebracht door Walt Disney Computer Software Inc. in 1993 en is gerust een oudje te noemen en als je YouTube afstruint naar een review over deze game trekken je tenen spontaan krom, maar toch was het denk ik best vet voor die tijd. Je kon een achtbaan ontwikkelen en deze werd vervolgens beoordeeld door een aantal vaste bezoekers van het park. Vervolgens kun je het karretje van de achtbaan besturen en moet je proberen zoveel mogelijk punten te scoren.

Dan gaan we even een klein stukje vooruit naar mijn jeugd, want in 1994 kwam daar Theme Park voor verschillende platforms waaronder MS-DOS, PlayStation en SNES. Zelf heb ik Theme Park veel gespeeld op de PlayStation en dat werkte niet altijd even soepel, maar de game bleef hetzelfde. Een paar attracties plaatsen en al het eten zo zout mogelijk maken en dan veel drinken verkopen om op die manier miljonair te worden en nog meer attracties te plaatsen. De game was al best geavanceerd met alle opties die het had en na al die positieve reacties kwam in 1999 het vervolg, Theme Park World waarbij je zelfs in attracties kon zitten.

In datzelfde jaar kwam een van mijn favorieten op de markt, Rollercoaster Tycoon. Een knaller die meerdere uitbreidingen, opvolgers en nu ook een Classic editie heeft op Steam. Rollercoaster Tycoon bracht het pretparkthema wat mij betreft naar een nieuw niveau, met veel mogelijkheden voor het bouwen van verschillende achtbanen, aanpassen van kleuren, onderzoek etc. Alle uitbreidingen brachten nog meer mogelijkheden met verschillende thema’s en nog meer aan kunnen passen.  Nu is er Rollercoaster Tycoon Classic voor Steam en daar is de gameplay verbeterd en kun je de game herbeleven en spelen tot je erbij neervalt.

In de tussentijd zijn er nog vele pretparkgames uitgebracht waaronder games gebaseerd op Legoland en de Efteling, maar in 2016 was daar Planet Coaster. Ik heb de game grijs gespeeld en nog heb ik het idee dat ik nog lang niet alles van de game heb ontdekt. Planet Coaster heeft heel veel ontwerpvrijheid voor zowel de achtbanen als alle decoratie eromheen en de decoratie van je park. Ik ben ook erg fan van de Sandbox modus waarbij je niet hoeft te letten op het geld, maar gewoon lekker kunt bouwen, iets wat ik bij Rollercoaster Tycoon altijd heb gemist. Ook het meerijden met attracties is wel heel tof, maar dan mis ik toch wel een beetje de VR functie, want dat had het wel afgemaakt.

Tot slot wil ik het nog even hebben over Parkitect, een game die al sinds 5 mei 2016 als early access op Steam verkrijgbaar is, nog steeds updates krijgt en nog steeds zeer positief wordt gerecenseerd door gebruikers. De game draait ook om het ontwerpen van het perfecte park met veel ontwerpmogelijkheden, maar wel een iets minder strak uiterlijk vergeleken met Planet Coaster. Persoonlijk vraag ik me af of het Planet Coaster kan evenaren, maar misschien moet ik ze niet met elkaar vergelijken. Anderzijds vraag ik me ook wel af of het de klassiekers kan evenaren, maar misschien als de game ooit af is dat ik het ga spelen om te vergelijken.

Voor iedereen die vandaag in een echt pretpark rondloopt, have fun! Voor iedereen die liever niet in de lange rij gaat staan, maar wel wil meegenieten, check Steam voor de nieuwere games of GOG voor de oldies. En ook voor jullie, have fun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.