Mocht je je afvragen waarom er toch veel meer gamesnieuws is deze week: het is Gamescom. Hoewel de meeste uitgevers al op E3 hun plannen kenbaar hebben gemaakt, is er genoeg te melden in deze Gamescom-week. Daarover gaan we het echter niet hebben, want in dit artikel vertellen we je alles over de sfeer op de beursvloer.

De pers heeft het privilege om al een dag eerder te kunnen Gamescommen en veel journalisten gaan zelfs een dagje op en neer in plaats van alle dagen op de beurs te blijven. De reden dat de persdag zo populair is en de andere dagen minder, heeft eigenlijk met slechts twee dingen te maken: drukte en warmte. Als alle bezoekers op Gamescom zijn, dan is het zo druk dat je er vijf keer zo lang over doet om van de ene lokatie naar de andere te lopen. Bovendien brengen al die mensen ook de nodige warmte met zich mee, wat betekent dat het heet is, druk, en dat is uiteindelijk funest voor het rennen en racen dat je als schrijver op Gamescom moet doen. Sam en ik zijn twee dagen gegaan, en hoewel woensdag niet was uitverkocht, hebben we toch wel een goed beeld gekregen van hoe erg de drukte kan zijn. Maar goed, laten we bij het begin beginnen.

Maandagavond kwamen we aan in Keulen. Het was al vrij laat, omdat ik overdag moest werken. Na een gezellige rit in de auto, samen met Sams dochter Zelda, betraden we ons vrij luxueuze appartement voor de komende twee nachten. We voelden ons net een lesbisch koppel in New York: het appartement was lekker ruim en overal waren kunststukken in het strakke interieur geplaatst. Nadat ik nog wat extra had gewerkt en Sam Zeldaatje in bed deed, gingen we veel te laat slapen om weer vroeg op te staan. Onze eerste dag Gamescom!

Na een vrij grondige tassenscreening haalden we onze persbadges op en gingen we naar onze eerste afspraken. Gamescom bestaat uit diverse enorme hallen met schreeuwerige booths, maar het persgedeelte is iets meer een oase van rust met allerlei kleine hokjes waar de uitgevers zich een aantal dagen vestigen. Daar vinden bijvoorbeeld ook speelsessies plaats onder embargo, die dus pas besproken mogen worden vanaf een vooraf gecommuniceerd moment. En er zijn ook vaak interviews met gamemakers te doen op de stand van de uitgever van de game.

Dat persgedeelte, of eigenlijk business gedeelte, is een gebied waar de bezoekers niet komen, alleen de pers en mensen uit het bedrijfsleven kunnen daartoe toegang krijgen. Het grappige is dat er natuurlijk heel veel te zien is daar, maar er uiteindelijk meer in grote consumentenhallen te zien is: immers staan daar metershoge figuren, podia met honderd PC’s enzovoort. Op de dagen dat de bezoekers er zijn, dan kun je eindelijk alleen maar heel langzaam in de meute beweging richting een specifieke stand in een van de vele hallen. Het is vandaar lekker om op de persdag alvast te gaan: dan kun je hallen door, die normaliter bijna niet begaanbaar zijn.

Heb je bijvoorbeeld door drukte geen afspraak kunnen maken met uitgever x, dan kun je altijd op de vloer nog proberen. Wel op dinsdag dan, want je wil op de andere dagen echt niet op de vloer rondlopen. Dan staan er nog niet zes uur lange rijen voor een demo van een kwartier. Aan de andere kant mis je als journalist soms wel de grootte en de drukte van Gamescom, dus vandaar dat we blij zijn dat we er woensdag nog waren.

Maar goed, wat zagen de stands er weer prachtig uit! Overal enorme figuren en voertuigen, ruim opgezette wachtlaantjes en giga schermen. Er zijn ook hallen waar je bijvoorbeeld alleen maar merchandise kunt kopen. Zelfs daar was het deze woensdag heftig druk, al meteen vanaf het moment dat de bezoekers de deur in mochten. Overigens zijn sommigen gecosplayed, terwijl anderen het daar overduidelijk veel te warm voor hadden. Hoe je ook gekleed gaat: door de menigte lopen op Gamescom mag je niet missen!

We zullen je de komende dagen meer informatie geven over de games die we hebben gezien en gespeeld, maar ook welke restaurants een aanrader zijn voor jouw trip naar Keulen.

 

Bewaren

JennyD

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.