Hoewel ik niet zo veel heb met de Xbox-console (geldt ook voor de Xbox 360 en Xbox One), heb ik vroeger wel games erop gespeeld. Een van deze games was Fable. Een RPG-game waar het allemaal om de personage draaide. Werd je een wereldheld die iedereen mocht of juist de meestgezochte slechterik? 

Op zijn tijd houd ik wel van een RPG-game. Runescape, Final Fantasy, Pokémon. Tegenwoordig meer dan vroeger. Via via kwam ik in contact met het spel Fable. Ik keek ernaar, mijn verlangen om het spel te spelen begon te groeien. Nou ja, ik moet niet overdrijven. Maar Fable was wel een bijzondere game, zeker voor de Xbox.
Fable werd ontwikkelt door Lionhead Studios en Big Blue Box. Lionhead Studios maakte ook de RPG-game Black & White en de opvolgers van de eerste Fable. Later werd het bedrijf overgenomen door Microsoft Studios.
Dit spel kwam in september 2004 op de Europese markt uit. Naast Halo was Fable een van de succesvolle games voor de Xbox. De game was zo geliefd bij spelers dat er opvolgers kwamen: Fable II (2008), Fable III (2010) en Fable Anniversary met in combinatie The Lost Chapters (2014). Ook leuk om te weten: Fable was oorspronkelijk gemaakt voor de Sega Dreamcast, maar is naar de Xbox verplaatst omdat de productie van de Dreamcast werd stopgezet.

Terug naar het spel. In Fable speel je een jong personage, die langzaam volwassen wordt. Hij staat bekend als de The Hero of Oakvale. Het verhaal van deze ‘hero’ speelt af in Albion, een gebied van steden die elkaar verbinden met eindeloze vlaktes met hier en daar bossen. Het doel van het spel is om alle missies, oftewel quests, te voltooien. Deze missies beslissen het verhaalplot van jouw personage. Hij kan een goedzak worden die door iedereen geliefd wordt. Of de meest gehate persoon van Albion. In het kort: jij bepaalt of jouw personage voor de helden- of duistere kant kiest. Naast de quests zijn er ook optionele quests aanwezig in het spel. Deze zijn niet direct gekoppeld op de verhaalijn. Dit is een van de leuke punten van Fable: het spel biedt de speler de vrijheid.
Met zwaard of pijl en boog in de hand neem jij deel aan de missies. De type missies zijn te herkennen aan de kleur. De hoofdmissies dragen een gouden symbool en de optionele zilver en bruin. Voordeel: ze kunnen in elke volgorde opgepakt worden. Dat is op zich fijn, want zo kan je de niet-leuke of irritante missies uitstellen en kan je wat langer van het spel genieten. De missies zijn heel divers. Zo kan je in de ene missie onschuldigen bevrijden, moet je iemand van A naar B brengen of bandieten verslaan. In sommige missies krijgt de personage de keuze een kant te kiezen: help je de slechteriken zoals bandieten of kies je voor de goedzakken zoals handelaren of bewakers. Na elke voltooiing ontvangt hij goud om voorwerpen te kopen zoals wapens. Daarnaast verhoog je ook jouw bekendheid in het dorp.

Ondanks dat het spel wat diepgang miste, bevat Fable wel veel content afgezien van de missies. Je kan huizen kopen in steden en deze weer verhuren om meer goud te ontvangen. Of spullen kopen in de ene dorp en in het andere dorp voor winst verkopen. En jouw personage kan trouwen, tegelijk met meer vrouwen en mannen. Want ja, elk held heeft een thuisfront nodig en een partner(s) die met smart op zijn thuiskomst wacht. Het huwelijk in het spel is niet gecompliceerd, zolang je maar af en toe je gezicht laat zien en een compliment geeft. Je partner is al snel tevreden te stellen. Misschien een minpuntje?

Ik waardeer het wel dat hier en daar wat humor verstopt zit. Dat bezit Fable ook. Leuke woordspellingen met namen is een voorbeeld te noemen. En de muziek is goed toegepast bij elk gebied waar je loopt. Daarover valt er niks op aan te merken. De graphics zijn op sommige momenten niet echt subliem. Zo komen gezichten houterig over bijvoorbeeld. Maar ja, wat wil je als een game in 2004 uitkwam. Hoewel de boss gevechten wel heel realistisch overkwam. Ik zat echt volledig in het spel. Wat ook wel een minpuntje toen was, was dat de laadtijd heel traag is wanneer je zelfstandig op avontuur wilde gaan.

Ach, wat zeur ik nou? Al die minpunten neem ik allemaal voor lief. Zolang ik maar plezier heb en al mijn missies kan volbrengen.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

One Comment on “Retro Game: Fable (Xbox)”

  1. Ik ben echt al 8 jaar naar dit spel op zoek, en vond hem toevallig 2 weken geleden bij cex

    Ik heb anniversary ook, maar toch heb ik liever het origineel, nostalgie waarschijnlijk
    Dit spel is echt zo magisch

    Als je de originele fable goed vond zou ik ook kingdon of amalur aan raden
    Voelt meer aan als een volgend deel dan fable 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.