Een tijdje geleden schreven we over de onthulde trailer voor South Park: The Fractured But Whole. Ontworpen als een vervolg op 2014’s South Park: The Stick Of Truth, zal het de nieuwste console-based RPG zijn die gebaseerd is op de geanimeerde komedie op Amerika’s Comedy Central. En met een beetje geluk, zal het tot dan toe de beste game adaptatie van de show zijn.

Voor de meerderheid van de 20-plus jaren op televisie, stond South Park erom bekend te worstelen om een fatsoenlijke video game uit te brengen. Over het algemeen zouden fans geen spel dat gebaseerd is op een geanimeerde tv-comedy verwachten, maar Matt Stone en Trey Parker – de schrijvers van de show – hebben laten weten dat ze videogame fans zijn, en ze probeerden meerdere malen door de jaren heen om een ervaring te ontwerpen die recht deed aan hun show. Voor het grootste deel faalden ze.

Een paar jaar geleden begon de South Park franchise een beetje meer succes in de gamewereld te genieten. In 2009 werd South Park Let’s Go Tower Defense Play onder begeleiding van gunstige reviews uitgebracht voor de Xbox Live. Gebouwd als een traditionele tower defense game doordrenkt met South Park karakters, was het voor fans een ideaal arcade spel dat zich baseerde op een vertrouwde indeling en verbeterd werd door de inhoud van de show. South Park: Tenorman’s Revenge, een actie platform game, genoot gelijkaardig succes op de Xbox Live, en was gebaseerd op een van de bekendste afleveringen van de show (“Scott Tenorman Must Die”).

De makers van South Park gaven de licentie van hun meest populaire personages aan een spelautomaat gehost door online gaming sites. Met in de hoofdrol de vier kinderen die de kern van de show vormen – Stan, Kyle, Cartman en Kenny – maakt het spel gebruik van graphics vergelijkbaar met de cartoon en voegt een nieuwe smaak aan de anders vertrouwde indeling van slotmachines op het internet. Het is niet het soort titel dat brede erkenning zal krijgen als een groot videospel, maar het bereikte een breed publiek van online gamers en was een succes voor South Park.

De Stick Of Truth South Park sloeg wél een nieuwe weg in. Het was niet zomaar een marginale online arcade titel, maar een groot en rijk bedacht spel, bedoeld voor de moderne consoles. De Stick Of Truth was een diepe en uitgebreide RPG die het onderwerp op briljante wijze tot leven bracht. Voor fans van South Park, de kern van het plot en de komische shows kwamen over als een verlengstuk van de Comedy Central serie. Het spel verdiende sterke recensies en werd over het algemeen aanbeden door fans.

Bijna drie jaar na de release van The Stick Of Truth, rijst bij South Park fans de vraag of het vervolg van de game aan dezelfde norm kan voldoen. The Fractured But Whole is uitgesteld tot het voorjaar van 2017, dit kan een zorgwekkend teken zijn. Gelukkig wijzen alle voortekenen erop dat het een succes voor de serie zou moeten zijn. Het spel is gebaseerd op het fundament van de The Stick Of Truth, maar met een geheel nieuw plot en een frisse kijk op de personages. De jongens uit South Park nemen deze keer hun superhelden alter-ego’s aan, die een groot deel van de show, in recentere seizoenen, zijn geworden.

Het is nog te vroeg voor een echte beoordeling, gezien het feit dat het spel niet de oorspronkelijke release datum in december haalt. Maar dit is een herinnering dat The Fractured But Whole één van de beste games is om naar uit te kijken in 2017. Als de trailers een hint geven van wat er komen gaat, dan zou het weer een sterke titel van het South Park team moeten zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.