Jullie hebben lang moeten wachten op mijn review voor deze game en de voornaamste reden is dat het een flinke game is. Hoewel ik uiteraard vaker de titels van Metal Gear voorbij heb zien komen dacht ik er nooit aan om deze te gaan spelen. Het leek mij gewoon een shooter waar ik absoluut niet mee weg zou kunnen komen. Toen deze game voor de Xbox One binnen kwam was er een stemmetje in mijn achterhoofd die zei: Je moet hem op je Xbox One spelen. Wat ben ik dan kleine stemmetje in mijn achterhoofd dankbaar zeg.

img_metalgearsolidv_phantompain_06
Nu dacht ik dus altijd dat Metal Gear Solid gewoon een shooter was, ja heel slecht van me dat ik nooit verder heb gekeken dan dat. Maar goed wat is het dan wel?! Metal Gear Solid V; The Phantom Pain is een open wereld actie stealth game. Ja een flinke omschrijving voor een game waarin je ook mag schieten. Omdat ik dus voorgaande titels niet heb gespeeld wilde ik dus de geschiedenis achter de Metal Gear serie lezen. Dat is best veel kan ik je zeggen dus heb je net als ik een vriend of vriendin die alle delen heeft gespeeld laat hem of haar je kennis dan even bijspijkeren. Hoewel de game ook te spelen is zonder deze kennis is het met deze verhalende games toch altijd wel leuk om een beetje kennis van de voorgaande delen te weten.

img_metalgearsolidv_phantompain_03
Verhaal

In Metal Gear Solid V: The Phantom Pain speel je als de Big Boss aka Punished “Venom” Snake. Je ontwaakt na een coma in het jaar 1984. Het verhaal speelt zich af in Afghanistan en de grens van Angola-Zaire. Spoiler voor als je nog voorgaande delen wilt spelen. Je wilt wraak nemen op de krachten die jou bijna om het loodje hebben gelegd in Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Dit doe je door verschillende mensen te verzamelen en zo een groep te vormen genaamd Diamond Dogs. Gaandeweg vormt het verhaal zich meer en ondertussen krijg je verschillende missies die voornamelijk draaien om stealth.

img_metalgearsolidv_phantompain_04
Eerste indruk

Wanneer ik de game voor het eerst opstart, begrijp ik er echt geen sikkepit van. Wat is dit voor wereld en wie is toch dat horror meisje dat rond zweeft? Ben ik in een horror game beland? Ik voel me wel meteen meegezogen in mijn karakter. De omgeving is netjes gedaan en ik verheug me dan ook echt om de rest van de wereld te verkennen. De introductie is ontzettend fijn waardoor ik gemakkelijk en rustig de gameplay onder de knie kan krijgen. Hoewel ik voornamelijk een aanvallende gamer ben heb ik dankzij een aantal andere stealth games een waardering en geduld opgebouwd voor dit soort games. Rustig blijven Sam en denk tactisch na. De grootste verrassing komt wanneer er een prachtig paard voor me klaar staat. Nu ben ik zelf opgegroeid met paarden en wacht ik nog steeds op een simulatie paarden racing game en dit komt er verdomd dichtbij. Enthousiast hobbel ik dan ook rond op mijn hengst in de open wereld. Oh ja oeps er moeten ook nog missies gespeeld worden…

img_metalgearsolidv_phantompain_05
Hoe te spelen

Zoals nu al een aantal keren benadrukt moet je deze game dus echt op een stealth wijze spelen. Dit valt soms echt niet mee want bij een aantal missies mogen de vijanden je helemaal niet opmerken en bij andere missies is het iets minder erg. Om dit voor elkaar te krijgen hebben zowel jij als je paard hier wat verschillende trucjes voor. Zelf heb je een zet verrekijkers waardoor je vijanden kan spotten en taggen. Dat laatste is een heel handige manier om precies te ontdekken welk patroon je vijanden lopen of ze nog te spotten terwijl je aan het rondsluipen bent. In je inventaris vind je ook mappen, pistolen, sluipgeweren en wat explosieven al is dit laatste niet echt stealth meer te noemen. Waar ik wel echt aan moest wennen tijdens het spelen is dat je moet proberen de vijanden niet te vermoorden. Nu ben ik eigenlijk altijd gewend aan dood en verderf in games dus ja een vijand bewusteloos schieten was even wennen. Wat er vervolgens in mijn ogen heel grappig uit ziet, is dat je deze bewusteloze vijand kan optillen en verstoppen. Het is vervolgens wel minder handig dat deze vijand na verloop van tijd wakker kan worden en de rest waarschuwt dat je rond loopt.

img_metalgearsolidv_phantompain_02
De wereld ligt voor je open

Zoals gezegd is het een open wereld game en ervaar je deze te voet, te paard of per voertuig. Het is voornamelijk een wereld van zand en stenen maar daarom niet minder mooi. Je bent echt in een andere wereld en voelt dat je in een dreigend gebied bent. Als fata morgana’s verschijnen de vijandelijke kampen voor je ogen. De gebouwen zijn precies zoals je zou verwachten van een woestijngebouw. Terwijl je rond kruipt of loopt moet je vooral niet vergeten ook hier en daar wat items te verzamelen. Je vindt zo verschillende items waaronder diamanten, die erg handig blijken te zijn. Alles binnen de game zorgt ervoor dat je bewust wordt van je acties en alle emoties binnen komen. Daarbij uiteraard ook de frustraties wanneer je potverdepotver weer gespot bent door die vijand. Gelukkig is er ook nog een plek waar je even tot rust kan komen namelijk de “Mother Base”.

Werkplaats
Naast heerlijk rondhobbelen en het uitvoeren van verschillende missies kun je je ook terug trekken in je eigen werkplaats. Hier kun je verschillende wapens ontwikkelen en items verzamelen. Dit is de plek waar je jouw team ontwikkeld en zo dus je tactiek uitbreid om de game te voltooien. Weet je nog dat ik hierboven schreef dat je onder andere diamanten kan vinden. Deze gebruik je om je basis te upgraden met een betere verdediging en technologie. Althans je verkoopt items zoals diamanten en containers. Nog een lucratieve manier om aan geld te komen is door het uitzenden van gerekruteerde soldaten naar missies over de hele wereld. Met dit geld upgrade je niet alleen je basis maar kun je ook Snake een nieuwe prothese laten aanmeten en je kompanen in een verbeterde uitrusting steken. Zo’n werkplaats werkt altijd een beetje verslavend omdat je steeds meer wilt. Zo begint dan ook de diamantkoorts en speur ik al snel met mijn paard de woestijn af naar diamanten.

img_metalgearsolidv_phantompain_01
Handige uitrusting

De wereld van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is erg mooi gemaakt. De looks van Snake in combinatie met de stem van Kiefer Sutherland zorgen ervoor dat het een prettig karakter is om naar te kijken en luisteren. Mocht je het prettig vinden om naar vrouwen te kijken dan stelt Quiet je niet teleur. De in Nederland geboren Stefanie Joosten stond model voor Quiet. Stiekem maakt me dit als Nederlandse wel trots. Toch is er ergens ook een tweestrijd hierin. Het is weer typisch Japans hoe Quiet wordt uitgerust in een niemendalletje. Terwijl menig uitrusting berust op woestijn beschermende kleding moet onze Quiet het vooral doen met factor 40. Ze wandelt rond in een bikini topje maar gelukkig voor de rondkruipende slangen en schorpioenen heeft ze een stel hoge kisten en een kapotte doorschijnende maillot. Nu wordt dit wel allemaal “verklaard” toch is het een beetje jammer dat zo’n gave sluipmoordenaar zo seksueel geportretteerd word, hoe mooi ze ook is om naar te kijken. Maar anderzijds hoe sexy kleden we onze mannelijke sims…

Sam’s oordeel:review_cijfer_8.8
Wat ontzettend jammer dat ik de voorgaande delen nooit gespeeld heb ik moet dan ook snel aan het werk om een inhaalslag te maken. Het stealth spelen vond ik soms behoorlijk pittig maar de open wereld en Snake maken dit meer dan goed. De missies waren uitdagend en de verhaallijn interessant genoeg om me te triggeren de voorgaande delen te gaan spelen. Grafisch gezien op de Xbox One fijn om te spelen. Door een beetje te spelen met de camera heb ik ook wat puberale en kinderachtige plaatjes kunnen schieten die met stiekem ook aan het gniffelen maakte.

+ Open wereld die gedetailleerd is uitgewerkt.
+ Je kunt paardrijdend de open wereld induiken.

– De toch wel erg sexy geklede Quiet.

Kopen als je: een tijdje zoet wilt zijn en het geduld hebt van een engel.

One Comment on “Review: Metal Gear Solid V: the phantom pain (Xbox One)”

  1. Ben benieuwd of je voorgaande delen van Metal Gear hebt gespeeld en in welke volgorde. Ben van oordeel dat Metal Gear Solid in zijn geheel een van de beste verhalen heeft onder spellen. De karakters zijn ook rijk, interessant en vaak erg verraderlijk. Er zijn ook momenten geweest waar ik het niet droog hield, zo sterk is het verhaal. Misschien hoor ik nog wat van je.

    Groet,
    Enig

    ps Het is een jongen, geen meisje dat met een gasmasker rondzweept 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.