Ieder jaar is het weer een feest om naar Elfia te gaan.

Meestal is het wonder boven wonder mooi weer, alleen dit keer was het een regenachtige editie. Toch mocht dit de pret niet drukken. Het was behoorlijk druk en ook dit keer waren er veel mensen in prachtige kostuums met verschillende thema’s. Hoewel het hoofdthema dit jaar Game of Thrones was liep het, helaas, niet vol van de John Snow’s. Wel kon ik een paar Khal Drogo’s spotten en zat Olenna Tyrell ook comfortabel op een stoeltje in een door bomen beschutte tent.

img_Elfia_Haarzuilens_2015_03

img_Elfia_Haarzuilens_2015_06

Dit jaar mocht mijn dochter Fawn ook mee met haar toverstaf en blauwe zwierrok. Hoewel mijn vriend en ik ieder jaar tegen elkaar zeggen dit jaar gaan we verkleed, was ook dit jaar daar weinig van terecht gekomen. Fawn maakte er die dag een kunst van om met zoveel mogelijk furries (persoon verkleed in pak met vacht) op de foto te gaan. Het was grappig om te zien met wie ze wel en niet op de foto wilde, zelfs Anna van Frozen deed haar vrij weinig. Toch wilde ze naast met de verschillende furries ook op de foto met Maleficent, Pumpkin King Jack en Sally van Nightmare Before Christmas en ook Hello Kitty kreeg de eer om op de foto te gaan.

Created with Nokia Refocus

img_Elfia_Haarzuilens_2015_10

Created with Nokia Refocus

Dit jaar was Elfia voor mij en mijn vriend extra bijzonder want Brian en Wendy Froud waren aanwezig om een lezing te geven over hun laatste boek en te signeren. Als echte fanboy en fangirl stonden we al vroeg bij hun kraam om als eerste een exemplaar te bemachtigen, die ondertekend werd door beide kunstenaars. Brian en Wendy Froud maken al heel lang geweldige kunstwerken omtrent Elfen, Goblins en andere magische wezens. Brian Froud zag zichzelf eerst als illustrator maar na jarenlange ervaring kan hij eindelijk over zichzelf zeggen dat hij een kunstenaar is.

“I’m able to say that I’m an artist because the work you see is the world I live in. So for me Faerie is the reality.”

Created with Nokia Refocus

Wendy is al jaren bezig met het maken van poppen die de gelijkenissen vertonen van de magische wezens die zij mogen ontmoeten in de schemerwereld Faerie. In hun laatste boek Faerie’s Tales hebben Brian en Wendy Froud hun handen ineen geslagen. Terwijl Brian Froud de artwork maakte en plaatste kreeg Wendy Froud gelimiteerde ruimte om teksten en verhalen erbij te plaatsen. Hier kibbelden ze samen nog lekker over tijdens hun lezing wat er erg aandoenlijk eruit zag.

Created with Nokia Refocus

img_Elfia_Haarzuilens_2015_04

Game of Thrones fans konden op de foto met Josef Altin, Pypar in de serie en een handtekening krijgen. Het viel me op dat Josef Altin maar klein van stuk was, zelfs kleiner dan mij. Aangezien je moest betalen voor de foto en handtekening heb ik dat niet gedaan. Ik vind mijzelf daarvoor iets te nuchter en misschien ook wel typisch Hollandse gierigheid. Josef Altin gaf ook een lezing over zijn ervaringen met Game of Thrones, die maar liefst vier seizoenen duurde in grote en minder grote mate.

img_Elfia_Haarzuilens_2015_01

img_Elfia_Haarzuilens_2015_07

img_Elfia_Haarzuilens_2015_22

Naast Pypar ontmoeten, waren er diverse Game of Thrones activiteiten en hints te zien. Zo kon je draken eieren zoeken met Daenerys, Kiddle battle met Joffrey, of een zwaardgevecht aangaan met The Hound! De standaard grote piratenbar met Mede (alcoholische drank) had dit keer wat Game of Thrones-achtige benamingen voor o.a. hun honingbier en je kon plaats nemen op de HBO replica van The Iron Throne. Die laatste was in de middag erg in trek waardoor er een enorme rij wachtende stonden die nog groter was dan de rij voor de pinautomaat.

img_Elfia_Haarzuilens_2015_08

img_Elfia_Haarzuilens_2015_18

Naast bezienswaardigheden van Game of Thrones, verschillende fantasy schrijvers en kunstenaars, waren er uiteraard ook weer erg veel kraampjes om te bezoeken. Wat dit jaar ook erg bijzonder was om te zien waren de Spiritual Castle Tipi’s waarin verschillende spirituele workshops en readings gegeven werden. Vooral de relaxing by musicbowls sprak Fawn enorm aan. Muziek vinden de meeste kinderen erg leuk. De Medieval Road was ook een waar feest voor groot en klein. Er was een houten reuzenrad waar kinderen gratis in mochten – de eigenaren namen zelfs geen donatie aan. Nieuw dit jaar was ook de game hal, waar je mee kon doen aan een Mario Kart 8 of Super Smash Bros competitie. Er was dus weer genoeg te doen en te beleven. Wij sloten ons dagje Elfia af met een bezoekje aan kasteel de Haar, waar je een verkorte rondleiding kreeg.

img_Elfia_Haarzuilens_2015_19

Created with Nokia Refocus

Ondanks dat het zo nu en dan regende, vonden wij het weer een zeer geslaagd Elfia al hebben we wel wat tips voor de komende edities. Iets wat ons ieder jaar weer verbaasd is de parkeerkaart verkoop tijdens Elfia. Dit dien je tijdens het event zelf te doen en kan niet makkelijk vooraf samen met je toegangskaarten gedaan worden. Zorg er dus voor dat je op tijd bent en je niet lang in de rij hoeft te staan hiervoor. Hoewel je in de meeste tentjes kan pinnen is het niet mogelijk om bij de eet en drinkgelegenheden te pinnen. De prijzen voor eten en drinken variëren van 3 tot 8 euro en bij de drankjes moet je rekening houden met borg voor de beker a 4 tot 6 euro. Dus, wil je op Elfia genieten van wat brood op een stokje en Mede? Pin dan vooraf voldoende geld zodat je niet in de rij van de enige geldautomaat op Elfia hoeft te staan.

Wij zeggen weer tot volgend jaar!

Created with Nokia Refocus

Created with Nokia Refocus

Created with Nokia Refocus

Created with Nokia Refocus

img_Elfia_Haarzuilens_2015_11

img_Elfia_Haarzuilens_2015_05

2 Comments on “Verslag: Elfia Haarzuilens 2015”

 1. Wat een mooi verslag! Dit jaar was ik voor het eerst op Elfia en ik heb heel erg genoten van de gemoedelijke, ontspannen sfeer en de prachtig uitgedoste mensen.
  Ik zag tussen mezelf tussen de foto’s staan (Maleficent) met jullie dochter Fawn en vroeg me af of het mogelijk is om deze per e-mail te ontvangen.

  1. Hoi Marije,

   Allereerst dank je voor je compliment. Als je jouw e-mail adres stuurt via een Facebook berichtje dan zorg ik ervoor dat het origineel naar je toe komt.

   Groetjes Sam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.