De ene doet er vijf uur over, de ander tien uur. Waarom zijn we toch zo gebrand op het aantal uren dat we in de storymodus steken?

Vroeger deed ik het nog wel eens, dan meldde ik in een artikel dat je gemiddeld in zo’n 15 uur de storymodus kon doorlopen. Dat is puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen, maar dat is natuurlijk eigenlijk totaal niet eerlijk. Kijk maar eens naar examens; de een neemt helemaal water mee omdat hij de volle anderhalf uur gebruikt, terwijl sommigen na een half uurtje al om zich heen kijken en zitten te balen dat er pas na drie kwartier mocht worden opgestaan.

Zo is dat natuurlijk niet anders in de gamewereld. Ten eerste is niet iedereen even snel van begrip. De een zal in een puzzelgame vaker vast komen te zitten dan een ander. De een heeft meer moeite met Engelse teksten lezen en doet wat langer over die RPG dan iemand die een Engelse moeder of vader heeft. En dat is helemaal niet erg, want dat maakt die gamewereld op zich ook juist heel veelzijdig. Iedereen houdt er zijn eigen gamestijl en mening op na.

Er zijn natuurlijk veel meer dingen die bij het spelen van een game komen kijken: ben jij iemand die op ontdekkingstocht gaat, of doe jij meteen de hoofdmissie om zo snel mogelijk aan het einde te komen? Eigenlijk is het ook niet helemaal eerlijk om alleen te vermelden hoe lang de storymodus is, want soms kun je nog veel meer uren gameplezier beleven aan zijmissies (soms zelfs meer dan het compleet doorspelen van de verhaallijn kost).

Toch blijf ik misschien af en toe wel mijn playthrough-snelheid vermelden in artikelen. Waarom? Om de lezers blij te maken die dan weer tegen elkaar op kunnen pochen met hun veel snellere tijden. Het fascineert me dat je als je niet snel genoeg een game uitspeelt, er vaak wordt gedacht dat je dan een mindere gamer bent dan anderen. Een beetje hetzelfde idee als wanneer je een personage uit Mario 2 niet herkend en mensen op basis daarvan denken dat je een n00b bent. Niet iedereen IS Wikipedia, toch?

Ik mag voor mijn examens dan niet bepaald mijn tijd hebben genomen, in games ben ik gelukkig wel wat geduldiger.  Ik doe gerust 20 uur over die game waarmee iedereen in de helft van de tijd klaar is, maar het steekt me dan toch wel weer als er onder mijn artikel wordt gezegd dat iemand anders het in 7 uur heeft gedaan.

Om dus antwoord te geven op mijn eigen vraag: ja, het maakt uit hoelang je er over doet om een game uit te spelen, maar niet voor jezelf, voor anderen. Toch jammer dat die anderen onder artikelen nooit specificeren wat ze dan precies zo snel hebben uitgespeeld, want zo blijft iedereen zichzelf voor altijd een n00b vinden, toch?

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.