Iedere werkdag is het vaste prik: je dag beginnen met het lezen van een krantje. Wanneer je met de trein reist bied de gratis krant Metro uitkomst. In de editie van dinsdag 14 januari 2020 stond een kort bericht met een zeer interessante kop: “Gamen mogelijk Olympische sport”. Mijn interesse was natuurlijk meteen gewekt.

Als groot liefhebber van de Olympische Spelen, getuige mijn voorliefde voor games waarin de Olympische Spelen een rol spelen, zie daarvoor ook mijn review over Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokyo 2020. Hier terug te lezen. Maar er komt nog een game aan met Olympische Sporten in de hoofdrol: Olympic Games – The Official Game voor o.a. de PS4.

Terug naar de essentie van deze column. Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (ofwel afgekort IOC) heeft aangegeven open te staan voor e-Sports op de Olympische Spelen. De vraag is dan echter welke games er gespeeld zouden moeten en kunnen worden. Het IOC is namelijk van mening dat veel games te gewelddadig zijn en niet passen bij de Olympische ideologie. Aanvullend heeft Thomas Bach aangegeven open te staan voor nieuwe ontwikkelingen en de jongere generatie.

Een League of Legends of Call of Duty spelen zit er dus helaas voorlopig niet in op bijvoorbeeld de Olympische ZomerSpelen van 2024. Zou de Olympische Spelen ook meer de interesse van de jeugd kunnen trekken door eremetaal uit te reiken onder Fortnite-spelers? Daarnaast kun je je ook afvragen of e-Sports een discipline dient te worden op te Winter of de Zomer- versie van de Olympische Spelen? Ik deel de mening dat ook het grootste sportfestijn ter wereld met zijn tijd mee moet gaan en moet vernieuwen, maar misschien moeten we maar even wachten tot de Spelen van pakweg 2050? Je vraagt dit jezelf wel allemaal af, maar de grote vraag is en blijft natuurlijk of we er op zitten te wachten dat er gegamed wordt op de Olympische Spelen en er gestreden wordt om brons, zilver en goud. Dat laatste vraag ik mij zeker af en persoonlijk zit ik er niet op te wachten. Waarom? Laten we het er voor nu op houden dat gamen een compleet andere tak van sport is.

Wanneer e-Sports een discipline wordt op de Olympische Spelen zouden jullie dan gaan kijken? Laat het ons vooral weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.