Je kunt natuurlijk op de klassieke wijze bordspellen spelen aan tafel en allerlei onderdelen neerleggen, maar wanneer je hier nu niet zoveel zin in hebt of geen metgezellen hebt is daar een oplossing: digitale versies van bordspellen! Vandaag de dag zijn er al diverse bordspellen digitaal te spelen, maar we nemen je mee in de bordspellen die op de consoles te spelen zijn.

De die-hards zijn natuurlijk bekend met Boardgame-arena waar je vele bordspellen op je PC of mobiel kunt spelen. Echter bewaren we dit onderwerp voor een ander keertje. We gaan ons nu verdiepen in bordspellen die op consoles gelanceerd zijn.

Op de Nintendo Switch is er natuurlijk een grote lancering geweest van een bundel aan bordspellen in één. Om precies te zijn 51 met 51 Worldwide Games. Het gaat hier dan echt om de klassieke spellen, waaronder Mancala, Solitaire, Domino, 4-op-een-rij dat soort dingen. Leuk als je ruime keuze wilt en van de klassieke spellen houdt. We gaan hier echter in op de wat modernere bordspellen.

Doolhof
Deze game hebben we mogen reviewen voor de Nintendo Switch en is hier terug te lezen. Schatten vinden in een doolhof welke door de spelers continue aangepast wordt. Wie heeft het bordspel vroeger niet gespeeld. Ook al voelt het geheel wat houterig, de nostalgische gevoelens komen zeker terug. De game is te spelen op zowel de Nintendo Switch als de PlayStation.

Wingspan
In het bordspel Wingspan draait het om vogels en eieren verzamelen. Het bordspel is behoorlijk populair en kent daarom ook al diverse uitbreidingen met vogels uit andere continenten. Speel je een vogel van je speelveld dan zorgt dit voor een kettingreactie van combinaties in één van je habitats. Doel is om de beste vogels te verzamelen in je reservaten. Wingspan is te spelen op de Nintendo Switch.

Pandemic
Helaas, helaas, want Pandemic is helaas niet meer digitaal te spelen. Het was wel één van de betere bordspellen om digitaal te spelen. De game was helaas te oud en had last van vele bugs. De hoop is wel dat dit mega-populaire bordspel ooit weer een keer wel beschikbaar komt om digitaal te spelen. Stiekem is dit één van mijn favorieten om te spelen.

Catan
Catan is een klassieker en staat bij vele huishoudens in de kast. Voor de consoles is er een fysieke super deluxe console edition uitgebracht en digitaal zijn er diverse DLC’s verkrijgbaar. Het bordspel komt tot leven. Grondstoffen verzamelen, strategieën toepassen en nieuwe nederzettingen bouwen dat is Catan in een notendop. Catan is speelbaar op de Nintendo Switch en PlayStation.

Quilts and Cats of Calico
De bedoeling was dat deze game al in de herfst van 2023 het daglicht zou zien, maar tot op heden blijft het vrij stil en zitten we hoopvol te wachten op meer informatie over de release. In dit bordspel ga je mooie kleedjes met patronen maken voor je katten. Een heerlijk spel voor diverse leeftijden en waarbij je ook diverse strategieën kunt toepassen. Heb je een mooi kleedje gemaakt met een patroon dan kun je er bijvoorbeeld leuke knopen aan toevoegen en die schattige katjes lokken naar jouw creatie voor extra bonuspunten. Quilts and Cats of Calico ziet hopelijk snel het daglicht op de Nintendo Switch.

Cluedo
Het was Dominee Groenewoud met de Loden Pijp in de bibliotheek! Altijd leuk om in dit onderzoeksspel proberen te achterhalen wie de dader is, waarmee de moord gepleegd is en waar in het grote huis. Ook dit klassieke spel, welke we ongetwijfeld allemaal wel eens gespeeld hebben, is op de console te spelen, zowel op de Nintendo Switch, PlayStation als Xbox. Dit is de klassieke editie, maar er is een nieuwe versie met diverse DLC’s. In deze nieuwe versie kun je meer deductie toepassen en verdachten direct ondervragen, maar natuurlijk ook de klassieke versie spelen.

Istanbul
Het is één van de beste bordspellen en heeft ook vele prijzen in de wacht gesleept: Istanbul. In het handelsspel verplaats je goederen, speel je tactisch en probeer je robijnen te verzamelen op de diverse locaties in deze prachtige stad. Dit doe je met je koopman en de diverse assistenten. Iedere locatie heeft een andere actie en er zijn dus vele wegen die naar… Istanbul en dus de winst leiden! Zeker een aanrader om te spelen. Istanbul is enkel digitaal verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

Arkham Horror: Mother’s Embrace
Deze game speelt zich af in het universum van H.P. Lovecraft en is gebaseerd op het bordspel Arkham Horror. Als je ware beleef je een apart verhaal, maar met vele verwijzingen (waaronder de personages) van het bordspel. Zet je speurneus op en zoek naar aanwijzingen om de mysterieuze dood op te lossen. Arkham Horror heeft wat duisters en is dus niet voor tere zieltjes. Arkham Horror: Mother’s Embrace is te spelen op de Nintendo Switch, Xbox en PlayStation.

Er zijn echter nog vele andere digitale releases uitgebracht van spannende bordspellen. Voorbeelden hiervan zijn Scythe, Evolution, Talisman, Root, Concordia en Gloomhaven. Echter zijn dit wel bordspellen voor de meer gevorderde spelers. Gezien de huidige populariteit van bordspellen en de enorme boost die het sinds de corona-periode heeft gekregen is het de verwachting dat er de komende jaren nog veel meer digitale versies van bordspellen gaan volgen. Alvast een suggestie: een digitale versie van de Kwakzalvers van Kakelenburg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.