Het spookt in het doolhof, kan jij de schatten vinden?” In het Doolhof van spookt het. Telkens veranderen de gangen; het lijkt wel of het spookt in het doolhof. De schat lag net nog daar! Het doolhof lijkt wel betoverd. Wie weet ondanks die betovering in het doolhof toch de geheimzinnige voorwerpen en schatten te vinden?

Bij het lezen van deze tekst komen er ongetwijfeld herinneringen naar boven. Het bordspel ‘Het Betoverde Doolhof’, vandaag de dag beter bekend als ‘Doolhof’ is in al die jaren al meer dan 20 miljoen keer over de toonbank gegaan. Daar aan toegevoegd: er zijn inmiddels ook al tig varianten verschenen. Denk aan versies van de klassieker zelf, zoals Twist en Glow in the Dark, maar ook aan Disney, Pokémon en Mario.

De kracht van Doolhof was en is dat geen enkel spel hetzelfde is. Het bord verandert constant en dat was dan ook de reden dat dit bordspel bij de kleine Linn vaak op tafel kwam. Een aantal vaste paden en de rest er random inleggen, spelerskleur kiezen, kaarten verdelen en de jacht op de schat kon beginnen. Nu heeft Mindscape in samenwerking met Ravensburger een digitale release uitgebracht en die hebben we natuurlijk uitvoerig getest.

Vooraf werd de vraag gesteld hoe dit aangepakt zou zijn. Regelmatig is het een hit or miss. Je hebt in deze digitale adaptie gelukkig niet alleen de keuze uit de platte Doolhof-variant, maar ook uit de Junior-versie, Ocean Labyrinth, Master Doolhof, Doolhof Germany en Doolhof Japan.

Eerlijk is eerlijk, de Junior-versie hebben we na één keer spelen meteen links laten liggen. Leuk voor als er kids op bezoek zijn, echter zijn wij noch onze lezers de doelgroep hiervoor. Het speelveld is klein en de afbeeldingen zijn vrij kinderlijk. Om het geheel nog kindvriendelijker te maken kun je bij andere varianten ook instellen dat je de versie voor jonge spelers wilt spelen. Extra kindproof: alles is geheel in het Nederlands.

De klassieke versie van Doolhof bevat alle oude schatten: de muis, de draak, de sleutels. Ook de spookjes, de muntenkist en de gouden ring. We hebben ze allemaal vroeger in kaartvorm wel eens in handen gehad. Baan je een weg naar de schat door de muren te verplaatsen, dit doe je door een los gedeelte in het speelveld te schuiven. Zodoende heb je een vrije doorgang naar je doel of kom je stukje bij beetje dichterbij. In feite behoeft dit geen verdere uitleg. In Ocean Labyrinth duiken we de diepte in. In plaats van schatten ga je nu op zoek naar al het pracht en praal dat zich in de oceaan bevindt. Hier kun je ook gebeurteniskaarten aan toevoegen, waardoor je de kans hebt op een voordeel of een nadeel, bijvoorbeeld dat je zuurstof opraakt en je je beurt niet kunt vervolgen.

De Master-variant is een zeer verrassende en tevens uitdagende versie. De speelwijze is hier anders dan je gewend bent. Op het speelveld liggen ingrediënten verspreid die een bepaald aantal punten waard zijn. Op volgorde dienen de spelers deze te bemachtigen en scoren zo punten. Extra punten kun je verdienen met de ingrediënten die op jouw speciale receptenkaart vermeld staan. Ook zijn er zogenaamde jokers die je kunt gebruiken om een extra beurt te kopen.

Tot slot kun je de auto pakken en de wegen opgaan in Doolhof Duitsland of Japan. Op je reis dien je een aantal iconische bezienswaardigheden te bezichtigen, lokale gerechten te eten of bijzondere voorwerpen te bemachtigen. Ook hier kun je kiezen voor speciale gebeurteniskaarten waardoor je bijvoorbeeld een landweggetje kunt nemen.

Voor alle varianten geldt: houd je doel voor ogen, je hebt hem bijna in zicht en poef jouw pad wordt voor je ogen geblokkeerd en je knalt knetterhard op een muur! Eenvoudig als wat in de regels, echter de uitvoerig loopt niet altijd zoals gehoopt en daar ligt dus ook het succes van Doolhof. Iedere versie is gelukkig in te stellen in moeilijkheidsgraad, en gelukkig maar want je computer-tegenstanders op makkelijk houden zorgt toch voor weinig rivaliteit en uitdaging omdat je eenvoudig als winnaar uit de bus komt. Toch raden we deze moeilijkheidsgraad wel aan om bekend te raken met de regels en de wijze van spelen. De moeilijke versie zorgt toch voor behoorlijk wat tactiek om het spel te winnen, die tegenstanders zijn je regelmatig toch te slim af. Gelukkig heb je ook nog de middenmoot. We zeiden het al, computer-tegenstanders. Je hebt de keuze om met 2 tot 4 spelers te spelen. Daarnaast heb je de keuze om te kiezen voor tegenstanders in menselijke vorm of computervorm. Bij toeval kwamen we er achter dat wanneer je even moet stoppen met spelen je voortgang wordt opgeslagen en je dus gewoon de volgende keer verder kunt met je spel. Superfijn!

Linn’s conclusie:
Tegenwoordig worden veel bordspellen uitgebracht in een digitale variant. Wingspan, Catan en voorheen Pandemic. Voordeel: je hoeft geen enorm bord neer te leggen en aan tafel te gaan zitten, maar misschien wel het belangrijkste: je hoeft niet persé extra spelers te hebben in huis. Doolhof brengt het klassieke bordspel naar het digitale scherm en dat heeft vrij goed uitgepakt. Extra fijn is dat er diverse versies van het spel te spelen zijn, ook versies waar ik persoonlijk nooit eerder van gehoord had. Alle varianten zijn een waardige toevoeging, waardoor je het spel steeds met een andere twist kunt spelen en niet teveel terugvalt in eentonigheid. Toch valt er wel het één en ander op te merken. Het is geen keiharde kritiek, maar er had toch iets meer uitgehaald kunnen worden: een online optie bijvoorbeeld. Om toch tegen andere spelers in menselijke vorm te spelen ook al zijn ze niet fysiek in jouw huis aanwezig. Daarnaast voelt het geheel wat houterig aan. Extra animaties hadden zeker leuk geweest, bijvoorbeeld voor de schatten of de personages waarmee je speelt meer tot leven te wekken. De muziek had ook zeker wat meer mysterieus kunnen zijn of meerdere opties kunnen hebben. Een extra toevoeging: een verhaalmodus of een optie om uitdagingen te halen. Er had in feite meer uitgehaald kunnen worden, aldus een criticus. Toch hebben de makers ook aan veel dingen wel gedacht, denk aan dat andere spelers even weg dienen te kijken wanneer jij je toekomstige doel onthult. Al met al vermaken wij ons zeer met Doolhof en is dit een game bij uitstek om tijdens de donkere dagen met het gezin te spelen.

+ Nostalgisch bordspel op het scherm
+ Meerdere versies om te spelen
+ Moeilijkheidsgraad aan te passen
+ Doolhof Master
+ Kindvriendelijk

– Voelt houterig
– Online optie ontbreekt
– Muziek saai

Eindconclusie: Doolhof is een schat van een bordspel en zal dankzij deze digitale adaptie weer veel nieuwe spelers om zijn vinger weten te winden. Puur bordspelplezier op het scherm.

Doolhof is nu verkrijgbaar voor de PlayStation, Xbox en Nintendo Switch.

© Mindscape

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.