Wij, Lisa en Alena, waren de gehele zaterdag aanwezig op de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con en we delen natuurlijk graag met jullie hoe we het hebben gehad. Was het weer geslaagd? Was het dit keer wat minder warm? Hoe waren de vendors, cosplayers en natuurlijk de gasten?

We mochten direct om 9:00 naar binnen samen met de VIPs en dan is het nog heerlijk rustig. We hadden alle tijd om de hallen rustig te bekijken, zonder dat je het idee hebt dat je moet schuifelen of anderen in de weg staat. Er is een heerlijk overzicht die heel langzaam wat voller loopt. Vanaf 10:00 mag iedereen naar binnen en wordt het geleidelijk aan drukker. De echte drukte is pas na de lunch, rond een uur of 13.00, maar tot die tijd is het nog goed te overzien. Ja het wordt drukker, maar je kunt gewoon nog vrij relaxt rondlopen, met name door de middenpaden. Drukke en volle hallen maken het natuurlijk ook warmer, maar dat viel deze wintereditie gelukkig mee.

De vendor-hal is toch het drukste van alle hallen, aangezien iedereen daar rustig bij de kraampjes wil kijken en je natuurlijk niets wil missen. De brede middenpaden zijn een goede keuze, want daarmee kun je je goed oriënteren op waar je moet zijn. Er is redelijk wat ruimte in de zijpaden, waardoor het druk is bij de vendors, maar je er nog wel tussendoor kunt glippen! Ik heb het idee dat de verdeling van het soort winkels beter is dit keer. Ik ben zelf niet zo van de anime en manga en had altijd het idee dat er ontzettend veel kraampjes voor waren, in vergelijking met andere genres. Dit keer leek het wat meer in evenwicht te zijn.

Naast de grotere vendors, waren er ook weer veel artiesten met eigen werk in voornamelijk de artist alley. Van tekeningen tot cookie cutters, eigenlijk wilden we alles wel meenemen. Ondanks dat het maar een klein deel van de hal beslaat is het daar altijd erg druk en denk ik dat het echt wel passend zou zijn om hier nog meer ruimte voor te maken. Check onze Instagram-pagina voor een artist- en vendor-appreciation post!

Na een aantal aankopen zei mijn pinpas dat ik haar nu beter even niet meer kon gebruiken, dus zijn we gaan genieten van alle activiteiten die de hele dag gaande zijn tijdens HDCC. We hebben meegekeken bij verschillende dansworkshops, workshops voor D&D, Trading Card Game toernooien en gametoernooien. Vele fanclubs waren ook weer aanwezig, zoals Wizard Wear, de Dutch Whovian Community en Dune Sea Base. We hebben de arcadekasten uitgeprobeerd, foto’s gemaakt met cosplayers en door de Intertoys gelopen. Alena had haar kinderen mee, dus we moesten ook de kidscorner een aantal keren bezoeken. Van zandtekeningen en glittertattoos tot springkussens en een boekwinkel, er was genoeg voor ze te doen in hun eigen corner.

Gedurende de dag waren er ook panels van de special guests te zien, waarbij bezoekers ook de mogelijkheid kregen om hun favoriete gast een vraag te stellen. Elijah Wood, Famke Janssen, Paul van Loon, we hebben ze allemaal voorbij zien komen.

Dat de middag drukker is, heeft waarschijnlijk te maken met de Cosplay Catwalk en Cosplay Contest, die gehost werden door bekende cosplayers Sakuraflor en P4perback. Hun outfits waren goed op elkaar afgestemd; Sakuraflorr was namelijk verkleed als Jessie en P4perback als Woody – beide personages bekend uit Toy Story natuurlijk.

Cosplay is één van de belangrijkste onderdelen van Heroes Dutch Comic Con en trekt altijd veel bezoekers – met en zonder kostuums. Iedereen kan zich namelijk ook vooraf inschrijven voor de Cosplay Catwalk en krijgen hun moment om even in de spotlights te staan. Super leuk om al die blije en trotse gezichten voorbij te zien komen op het podium – er is immers hard gewerkt aan deze waanzinnige kostuums! Het publiek genoot er ook van, helemaal bij het zien van hun favoriete personages werd er luid gejuicht, gegild en aangemoedigd. Het publiek ging uit z’n dak. Helemaal wanneer twee personages een vluchtige kus uitwisselden.

De Cosplay Catwalk dient als voorprogramma voor de Cosplay Contest, waar het echte zware werk aan bod komt. De deelnemers bestaan immers uit professionele en semi-professionele cosplayers uit binnen- en buitenland. De juryleden (ook bekende cosplayers, waaronder Soryugeggy en Marklykos) hadden de moeilijke taak om de deelnemers te beoordelen en uiteindelijk de grote winnaar uit te kiezen.

Tussen de deelnemers door was er veel interactie met het publiek en werden er spelletjes gespeeld. Zo moest het publiek onder andere raden welke film er bedoeld werd, welke op de meest vage manier omschreven werd (“in deze film doet iedereen aan de icebucket challenge” – Titanic natuurlijk).

De Cosplay Contest liep natuurlijk gruwelijk uit, maar dat leek voor de deelnemers en het publiek niet uit te maken. Iedereen wachtte in spanning af en de eerste prijs ging zaterdag uiteindelijk naar Jessica Heeren Cosplay, met een indrukwekkende outfit van de Golden Siren uit de Netflixserie Love, Death + Robots.

We hebben natuurlijk ook de games bekeken en behalve de arcadekasten was bijvoorbeeld Nintendo aanwezig met Super Mario bros. Wonder en Pikmin 4. Pikmin had ook een interactieve website waar je met AR Pikmin kon plukken en schatten kon zoeken. Ook Sony was aanwezig met Spider-Man 2, voor iedereen die deze nieuwe toffe game wilde uitproberen. Gametoernooien waren druk bezocht en zorgde voor veel spektakel voor voorbijgangers en natuurlijk deelnemers!

Wat ons betreft was dit een geslaagde editie van Heroes Dutch Comic Con. We kijken nu al uit naar de volgende en dat gaat een speciale worden! Volgend jaar viert Heroes Dutch Comic Con namelijk hun tiende verjaardag. Om dit te vieren zal het volgende evenement niet alleen op de zaterdag en zondag plaatsvinden, maar ook voor het eerst op de vrijdagavond vooraf, met een exclusieve previewnight!

De kaartverkoop voor de zomereditie, inclusief previewnight, gaat vrijdag 1 maart 2024 om 12:00u van start.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.