Weet je hoeveel Tycoon spellen er zijn? Nee? Ik ook niet, maar dat er meer dan duizend zijn dat weet ik bijna wel zeker. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en voor heel veel zal de meest bekende Roller Coaster Tycoon zijn. Er zijn er zoveel meer en ik wil de komende tijd een aantal met je delen. Maar eerst even de uitleg wat een Tycoon spel nu eigenlijk is.
Bedrijfssimulatiespellen zijn simulatiespellen waar de beslissingen van een bedrijf in de handen van de speler liggen. Het beheer van voorraad, liquide middelen en gebouwen moet worden beheerd om doelen te bereiken. Vaak is micromanagement een belangrijk onderdeel van een bedrijfssimulatie.

Je bent de baas van iets en beslist wat er gaat gebeuren. Leuker kun je het soms niet voor me maken. Ik heb graag de touwtjes in handen en dat zal misschien een grote reden zijn waarom ik zoveel van dit soort games houdt. Al kan het ook maar zo zijn dat ik er vrij snel klaar mee ben, anyway, ik neem je mee op reis door de Tycoon spellen die er zijn, te beginnen bij Prison Empire Tycoon!

Let the game begin
Zoals de naam wellicht al doet vermoeden gaat het om de gevangenis, prison in het Engels. Aan jou de taak om te zorgen dat de bewakers veilig zijn tijdens de rellen die voor kunnen komen. Het keukenpersoneel genoeg eten maakt voor de hongerige gevangenen. De cellen volgepropt zijn met luxe om de gevangenen vrolijk te houden. Zo zijn er nog veel meer taken die je te doen staat als je met deze app aan de slag gaat.

Ben ik een goede gevangenisdirecteur? Soms. Je krijgt verschillende gevangenissen die je op moet bouwen, voor je genoeg gevangenen hun straf hebt uit laten zitten en je door mag naar de volgende om je magie daarop los te laten. Er kan een extra uitdaging tussendoor komen waar je drie (mensendagen) de tijd voor hebt om te voltooien. Dat is hard werken en zonder het toevoegen van echt geld bijna niet haalbaar. Die laat ik inmiddels dus links liggen.


Bouwen
De gevangenis heeft eigenlijk altijd een andere lay-out maar over het algemeen dezelfde (bij)gebouwen. Hoe verder je in in het spel, en dus bij een nieuwe gevangenis komt, des te meer voordelen er zullen zijn. Voordelen voor jou als gevangenisdirecteur, want de gevangenen worden er niet zo blij van als ze aan het werk moeten. Zo heb je een standaard ontvangsthal, hier bouw je extra balies bij zodat de boefjes kunnen inchecken. Deze balies kan je upgraden om het verloop hiervan te versnellen. Zo werkt het bij praktisch alle gebouwen, je bouwt iets en gaat het upgraden tot je het hoogst haalbare hebt gehaald. Dit kost geld en ik leg je zo meteen uit hoe je dit kan verdienen.

Gevaarlijk
Het leven van een gevangene gaat niet over rozen. Dat is waarschijnlijk ook de voornaamste reden waarom ze opgesloten worden. In het begin heb je één type gevangenen in hun oranje overalls, de makkelijke variant. In sommige gevallen moet je een cellenblok erbij bouwen en verschijnen er gasten in een andere kleur overall. Tot nu toe heb ik er drie mogen leren kennen, de ene nog stouter dan de ander. Dan heb je nog een speciale gevangene rondlopen, deze heeft een icoontje boven het hoofd en is één of andere hoge pief in de onderwereld. Hier krijg je ook extra geld voor als hij zich aanmeldt en zijn straf heeft uitgezeten.

Veiligheid
De gevangenen hebben een dagplanning om zich aan te houden en op je scherm kan je zien waar het tijd voor is. Denk aan het nuttigen van een maaltijd in de kantine, tijd om te douchen, buiten spelen enzovoorts. Dit zijn ook de momenten dat er boeven gaan rellen! Zorg ervoor dat ze aan alle eisen voldoen, genoeg rust, goede sanitaire voorzieningen, een maaltijd (ik heb nu een gevangenis waar het keukenpersoneel erg lui is en bijna nooit genoeg te eten heeft gemaakt!), plezier, veiligheid enzovoorts.

Als er rellen uitbreken, berg je dan maar. Zorg voor voldoende bewakers om de gevangenen onder de duim te houden. Lukt dit niet? Geen probleem, dan komt de cavalerie wel even langs om orde op zaken te stellen. Maar het liefste wil je dit voorkomen, denk aan de arme partners die thuis zitten te wachten en een telefoontje krijgen dat er een rel is geweest en je bewaking het niet heeft overleefd. Oke, dat laatste is verzonnen maar zou best kunnen toch? Zorg er dus voor dat de gevangenen zich veilig voelen en je de bewakers voorziet in een goede uitrusting. Deze kan je ook weer upgraden en uiteindelijk zijn de bewakers echt wel de baas. Ik probeer in elk geval meer bewakers dan gevangenen te hebben, al is het upgraden van veiligheidsmateriaal ook erg verstandig.


Luxe
In een gevangenis verwacht je niet veel luxe, toch? Nou, ik kan je vertellen dat in Prison Empire Tycoon het aan de gevangenen niets zal ontbreken. Je start een cel met een gat in de grond en een houten stapelbed. Deze kan je upgraden tot ze een fijne zitting hebben voor de dagelijkse behoeften en een zacht bedje om heerlijk op te slapen. Dat niet alleen, des te verder je in het spel komt, des te meer luxe je aan jouw gevangenen kan geven. Nu denk je, rot eens op met je luxe, afzien zullen ze! Ik snap je, maar leg je zo meteen uit waarom al die luxe zo belangrijk is.

Je kan onder andere een kluisje voor persoonlijke spullen laten plaatsen. Hier krijgen ze weer veiligheidspunten voor. Maar wat te denken van een boksbal, een fijne stoel, een bureau, computer, verwarming, airco en nog zoveel meer. Gevangenen blij? Dan jij als directeur ook een stuk blijer.

Money
Geld verdien je niet alleen door je gevangenen hun cellen vol te proppen met spullen die ze misschien niet verdienen. Of wel? Voor bijna elk voorwerp kan je een klein bedrag verdienen als de cel bezet is. Hoe meer onzin je erin plaatst, hoe verder je dat upgrade, hoe meer geld er in het laatje komt. Dat geld heb je nodig! Niet alleen om bewakers in te huren maar ook schoonmakers en keukenpersoneel. In de loop van het spel kan je ook mensen inhuren die in de ziekenboeg gevangenen kunnen oplappen en iemand die de bezoekuren begeleidt. Dit laatste is leuk om te zien want er staat soms een gigantische wachtrij aan mensen.

Let wel op, dat als je afwezig bent, het geld dat je verdient maar een uur lang wordt bewaard. Dus als je denkt ik ga lekker sparen en bij 24 uur afwezig, ja dat kan je vergeten. Zodra je opnieuw inlogt zie je hoelang je weg bent geweest en hoeveel geld je in dat ene uurtje nog hebt verdiend.

Het is ook mogelijk om echt geld er tegenaan te gooien, zo kan je sneller dingen upgraden enzovoorts. Mocht je dit niet willen, wat ik ook snap, dan is er altijd de mogelijkheid om filmpjes te kijken om wat extra te verdienen. Hoewel je dan ook net als ik steeds meer apps gaat installeren met games die je wilt spelen en je dan geen tijd meer over houdt voor andere zaken.

Het spel loopt soepel en is soms is het frustrerend als die boefjes weer gaan rellen. Er is een isoleercel waar ze dan in geplaatst worden. Nadeel is dat je dan ook geen inkomsten krijgt uit de cellen waar ze in moeten zitten. Verder is het leuk om tussendoor te spelen en soms iets langer om net even wat meer geld binnen te harken door reclames te bekijken. Of die af te laten spelen terwijl je iets anders aan het doen bent.

Download hier jouw versie van Prison Empire Tycoon:
>> Apple Store (iOS)
>> Google Play (Android)

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.