Eindelijk is het dan zover, Planet Zoo is neergestreken in Europa. Eindelijk kunnen we onze parken een Europees en zelfs Nederlands tintje geven.

Eerst even over de nieuwe diersoorten die het Europapakket met zich meebrengt. Zo is er een prachtige nieuwe katachtige toegevoegd, de Euraziatische lynx. Deze solitaire jager met zijn bakkebaarden en pluimoortjes sluipt en klimt graag door zijn rotsachtige verblijf en is wel bestand tegen wat kou. Ze zien er super pluizig en gedetailleerd uit, en ook de jongen zien er fantastisch uit! Een andere klimgrage vriend is de alpensteenbok. In tegenstelling tot de Euraziatische lynx leven ze in grote groepen en zie je mooie kleurverschillen tussen de verschillende families. Beide diersoorten hebben graag veel rotsen en hoogteverschil in hun verblijf. Mocht je hier wat inspiratie voor willen hebben, dan kun je de nieuwe scenario dierentuin bekijken. Daarover straks meer!

Het damhert heeft iets minder behoefte aan klimmen, en loopt liever statig en sierlijk rond. Het prachtige gewei en de verschillende vachtkleuren van de herten onderling, maken het een prachtige verschijning. In mijn eigen Sandbox-dierentuin had ik ook nog wat water toegevoegd, waar ze zich graag in onderdompelden. Hun relatie tot mensen zou neutraal moeten zijn, maar ze waren niet zo blij met de vele bezoekers, dus eenzijdig glas is zeer welkom en vooral ook de ruimte om wat verder bij de mensen vandaan te kunnen staan.

Iemand die zich ook graag verstopt is de Europese das. Net als de damherten is hij niet zo dol op bezoekers en scharrelt hij het liefst in alle rust rond. Als het dan nog steeds te druk is, kan hij zich ook terugtrekken in een burcht onder de grond. Ik vind dit echt wel een hele mooie toevoeging. Niet alleen dassen, maar ook het aardvarken kan gebruik maken van deze holen onder de grond. Ik hoop dat hier meer dieren aan toegevoegd worden in de toekomst. Dan is er natuurlijk ook nog een vivariumdier, de vuursalamander. Dit schattige kleine diertje schittert met zijn felle kleuren en zwarte kraalogen. Je moet wel echt goed zoeken trouwens, want hij is behoorlijk klein, maar met een beetje geluk ligt er eentje te chillen op een steen.

Dan nog even over het nieuwe scenario en thema van de decoraties. In de nieuwe dierentuin, die te spelen is als getimede scenario of natuurlijk in Sandbox, wanen je bezoekers zich in Europa. De straatjes, gebouwen en verlichte bruggen geven mij in ieder geval een gevoel van thuis. Er is zelfs een gebied vernoemd naar Amsterdam. Je kunt ook een soort rondvaartboten als dierentuinentree gebruiken en kun je Italiaanse gondels plaatsen als decoratie. Er is een enorme lijst met nieuwe decoratieve items om elke dierentuin om te toveren tot Europees paradijs. Ook de flora is uitgebreid met drie nieuwe boomsoorten en zijn er herkenbare plantenbakken toegevoegd.

Dan nog even over de nieuwe update, update 1.8. De holen zijn onderdeel van deze update en zijn dus voor iedereen beschikbaar. Mocht je het Europapakket dus (nog) niet willen aanschaffen, dan kunnen je aardvarkens in ieder geval lekker onder de grond. Een andere grote update is de optie om een restaurant toe te voegen. Een restaurant kun je vergelijken met een normale shop, het is een kaal gebouw welke je zelf met alle beschikbare constructie- en decoratiematerialen kunt omtoveren tot prachtig gebouw. Vervolgens koppel je aan dit restaurant verschillende tafels, zodat mensen lekker kunnen gaan zitten. Zolang het binnen 30 meter van het restaurant is, kun je een tafel koppelen en je kunt het zelfs in een dierenverblijf plaatsen (zolang het geen gevaarlijke dieren zijn ten minste).

Wil je liever geen restaurant, maar liever iets kleiners, dan kun je gaan voor een kraampje. Hier worden de bekende producten van de verschillende winkels verkocht, maar ziet het er meer uit als een markt. Dit heeft ook echt wel een bepaalde charme, je kunt nu een soort braderie maken! Tot slot dan nog even over de gedenktekens. Zelf heb ik er nog niet echt gebruik van gemaakt, alleen om het uit te proberen. Ik weet niet of het iets is wat ik zelf zou gebruiken, aangezien ik niet echt een bepaalde verbinding met mijn digitale dieren voel. Maar er zijn natuurlijk spelers die al heel veel tijd in een dierentuin hebben gestoken en daarmee ook dieren hebben zien opgroeien. Deze dieren kun je nu herdenken met een mooie plaque die je kunt aanpassen naar je eigen smaak. Een mooie manier voor je gasten om even stil te staan bij de kringloop van het leven.

Alena’s oordeel
Ik ben echt wel weer heel tevreden over deze DLC. Het pakket brengt, naast toffe nieuwe diersoorten, weer heel veel nieuw decoratie- en constructiemateriaal naar de speler. Dierentuinen worden zo steeds mooier, groter en persoonlijker en krijgen steeds meer specifieke thema’s. Ik ben ook erg gecharmeerd van de mogelijkheden om bruggen te verlichten (vooral de ophaalbrug) en om nu restaurants te maken. De makers luisteren nog steeds ontzettend goed naar alle feedback van de community, dus ik verwacht dat ze voorlopig nog niet klaar zijn. Ik kan het Europapakket in ieder geval wel echt aanraden voor elke Planet Zoo speler, omdat het weer zoveel toevoegt en misschien nog wel extra omdat het een Nederlands tintje kan geven.

+ Veel nieuwe content
+ Mooie nieuwe diersoorten
+ Mooie scenario dierentuin

– De holen zouden voor meer dieren beschikbaar moeten worden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.