Eindelijk kwam Frontier met een pakket waar iedereen op zat te wachten en waar fans al langere tijd om vroegen. Een pakket met meer dieren! Normaalgesproken zitten er in een DLC voor Planet Zoo vijf diersoorten en veel nieuwe decoratieve items en flora, maar in dit geval krijgen we alleen acht nieuwe diersoorten en een paar nieuwe items. Is dit ook genoeg om er weer een succesvolle DLC van te maken?

Er gingen al wat geruchten over het thema van deze DLC toen ze de update aankondigden en deze geruchten bleken te kloppen. Het thema van dit pakket is Zuidoost-Azië en bevat acht diersoorten die in Zuidoost-Azië leven. Als we het hebben over Zuidoost-Azië, gaat het om Indochina, Thailand en Myanmar, Malakka, Indonesië, en de Filipijnen. Een groot gebied met een vochtig tropisch klimaat en waar onze nieuwe diersoorten zullen floreren en soms samen met diersoorten die we al hadden. Er zitten dus geen nieuwe plantsoorten bij, maar ze hebben genoeg aan de flora die we al hadden. 

Laten we beginnen met de Binturong, een beermarter die graag klimt en in relatief kleine groepen leeft. De Binturong is liever niet bij mensen, maar mensen mogen het verblijf wel betreden wat dus maakt dat de Binturong een vriendelijke diersoort is. Wat je je echter moet afvragen is of het dan niet teveel stress voor het diertje oplevert. De Binturong leeft graag samen met de Maleise Tapir en Maleise beer (Honingbeer). Deze laatste twee willen sowieso niet dat bezoekers in het verblijf komen, dus je zult daarin een keuze moeten maken. Het samenleven van diersoorten vind ik altijd erg leuk om te faciliteren, al is het soms lastig om aan alle wensen te kunnen voldoen. Ook krijgt de Maleise beer geen bonus voor het samenleven met de Maleise Tapir en heeft de Maleise Tapir wel weer een match met de Orang-oetan, Indische Olifanten en Neusaap. Eigenlijk moet je dus zelf maar kijken welke dieren een leuke combinatie maken in jouw dierentuin. 

De Neusaap is ook een enthousiaste klimmer en heeft absoluut geen moeite met pottenkijkers, zolang ze maar niet in het verblijf komen vinden ze het wel best. Ze klimmen heerlijk het hele verblijf door en leven in een vrij grote groep waardoor het verblijf van de Neusaap een gezellig geheel wordt als je deze goed inricht. Ze mogen graag spelen en hebben ook veel voedselverrijking nodig om ze tevreden te houden. Hoe groter de groep, hoe meer er natuurlijk moet zijn om te eten en spelen. De Neusaap kan eventueel samenleven met de Indische olifant maar ook weer met de Maleise Tapir. Zij leven graag met z’n tweeën, waarbij er één volwassen mannetje en één volwassen vrouwtje mag zijn. In het nieuwe getimede scenario zitten ze dan ook maar met z’n tweeën in het verblijf en ook al ziet dat er ook wel gezellig uit, met andere diersoorten wordt het misschien nog mooier. 

De Maleise beer wil in ieder geval liever niet met de Maleise Tapir en andersom. De Maleise beer is net als de anderen die we tot nu toe hebben genoemd een enthousiaste klimmer, wel kalm aan overigens, maar begeeft zich graag in een boom of boven op een rots. Deze knuffelbeer (niet echt natuurlijk) hangt graag in een hangmat en eet graag uit een foerageerstam en laten we daar dan de twee voorwerpen hebben die dit pakket meelevert. De hangmat geeft echt fantastische taferelen en ik houd echt van dit item. Een andere diersoort die graag gebruik maakt van deze hangmat is de Nevelpanter. De Nevelpanter leeft net als de Maleise Tapir zo goed als solitair en wil absoluut niet met anderen samenleven. Creëer dus vooral een mooi verblijf voor hen alleen waar ze zich goed in bomen kunnen verstoppen. 

Naast klimmers zijn er ook genoeg die lekker op de grond blijven net als de Maleise Tapir. Zo is er namelijk de Babiroesa, een zwijnensoort waarvan de mannetjes bijzondere slagtanden hebben. De Babiroesa zit in het getimede scenario met andere dieren in een verblijf, maar zelf heeft hij daar niet zoveel aan. Deze vriendelijke dieren lijken het echter niet heel erg te vinden. Toch heb ik ze in mijn eigen dierenpark lekker hun eigen plek gegeven. De Dhole zitten ook liever met hun eigen grote roedel in een verblijf. Deze hondensoort heeft veel ruimte nodig om rond te kunnen rennen, maar heeft verder niet zoveel nodig om zich goed te voelen. Tot slot is er dan nog vivariumdier, namelijk het Groot wandelend blad of Phyllium giganteum. Deze goed gecamoufleerde vriend zit heerlijk in zijn eigen warme tropische vivarium en zal veel bekijks trekken aangezien bezoekers goed naar hem op zoek moeten. 

Er is ook gedacht aan het decoreren van de buitenkant van de verblijven, want voor elke nieuwe diersoort (met uitzondering van het wandelend blad) is er een nieuw decoratief bord om op te hangen. Ze hebben allemaal een wat andere stijl en enerzijds is dat prettig, want de ene stijl werkt misschien wel voor de ene diersoort, maar niet voor de andere. Aan de andere kant vind ik ze ook niet allemaal even mooi, maar dat is ook een persoonlijke smaak misschien. Naast de al eerder genoemde hangmat en foerageerstam zijn dat de enige nieuwe voorwerpen die je met dit pakket meegeleverd krijgt. Misschien ook meer dan genoeg, want er is al best veel keuze. Tot slot is er nog een nieuw getimede scenario bij gekomen die ik net al een paar keer noemde, namelijk Kuala Bintu Taman. Dit park heeft al een groot deel van de voorgenoemde nieuwe diersoorten, maar kan nog wel een opknapbeurt gebruiken. Het uitgangspunt is echter al fantastisch. Dit park kun je natuurlijk ook als Sandbox spelen!

Alena’s oordeel

Ik word sowieso weer heel blij van de nieuwe diersoorten. Ze zijn mooi uitgewerkt, hebben allemaal echt weer een eigen karakter en ondanks dat er veel klimmers tussen zitten zijn de diersoorten wel heel divers. Ze hebben allemaal ook iets aantrekkelijks en interessants om naar te kijken. De Binturong, Nevelpanter en Maleise beer zijn heel schattig, maar het klimmen en klauteren is ook erg interessant. Neusapen zijn altijd druk bezig en ik ben sowieso gek op apen, daar kan ik uren naar kijken. De Maleise Tapir scharrelt lekker rond met zijn lange snuit en de verschillende patronen bij mannetjes, vrouwtjes en jongen zijn erg leuk gedaan. Ook de Dhole hebben een prachtige roestkleurige vacht en de kleurverschillen onderling zijn minimaal, maar toch opvallend genoeg. De Babiroesa is misschien wat minder pluizig en schattig, maar is zeker niet minder interessant. De mannetjes met hun bijzondere slagtanden onderscheiden zich duidelijk van de vrouwtjes. Tot slot dan nog het wandelend blad, waarbij ik zelf ook echt wel moet zoeken. Het enige wat ik nog mis is misschien wat meer verrijkingsitems voor de nieuwe diersoorten. Met deze twee is het toch wel een beetje karig. Ik kan het pakket zeker aanraden voor elke Planet Zoo speler, want het voegt echt veel nieuws toe. Ik hoef niet altijd nieuwe voorwerpen of decoratieve items om het spel beter te maken, ik heb eigenlijk wel genoeg. Het Zuidoost-Azië dierenpakket is verkrijgbaar via Steam voor €9,99 (dezelfde prijs als alle andere DLC’s en het zeker waard). 

+ Veel nieuwe en gevarieerde diersoorten
+ Geen onnodige nieuwe items
+ Goed uitgewerkt

– Weinig nieuwe verrijkingsitems

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.