Het is een maand waarin er een battle gaande is tussen maar liefst twee farming games, namelijk Harvest Moon: One World en Story of Seasons: Pioneers of Olive Town. Persoonlijk keek ik meer uit naar de laatste, maar wanneer je mag proeven van de ander is daar natuurlijk ook absoluut niets mis mee. Komtie: de review van Harvest Moon: One World.

Een wereld zonder tomaten, aardbeien of sla kunnen wij ons niet voorstellen. Toch is dat in One World precies de situatie waar jij je als speler in bevindt. Enkel een oud boek toont hoe de wereld ooit was. Je doet een mysterieuze ontdekking en wat volgt is een avontuur dat zich niet alleen in je eigen dorp afspeelt, maar zich uitstrekt over de hele wereld. Van de prachtige stranden van Halo-Halo tot de besneeuwde bergen van Salmiakki of bezoek een vulkaan in Lebkuchen, er is letterlijk een hele wereld om te verkennen.

Wat betreft de mysterieuze ontdekking: de koningin van de gewassen is verdwenen en dit mysterie gaan wij eens grondig onderzoeken. Je begint je avontuur thuis bij je moeder en het is de hoogste tijd dat je je dromen na gaat jagen. Gelukkig steunt je moeder je in alles, immers is zij ook wel nieuwsgierig naar wat de wereld nog meer te bieden heeft naast enkel aardappels. Naast je woont Doc jr., hij helpt je gaandeweg met uitvindingen op weg die je speelervaring verbeteren.

Exploren, exploren en exploren
We gaan dus de wereld verkennen. Waar het op neer komt is dat je eindeloos paadjes af kunt gaan rennen. Dit rennen gaat je toch wel de nodige energie kosten en je stamina (beschikbare hartjes) zullen in rap tempo dalen. Bij nog één hartje begin je uitgeput te raken en is het de hoogste tijd om je bed op te gaan zoeken. Wanneer je hier te laat mee bent kan het zomaar zijn dat je flauwvalt en de volgende dag gestraft wordt met minder beschikbare stamina. Heb je extra energie nodig dan kun je natuurlijk iets gaan eten en je stamina schiet per keer een half hartje omhoog.

Gelukkig kun je tussen het vele verkennen door je huis ergens tijdelijk in een deel van de wereld vestigen. In Harvest Moon: One World is daar een speciale manier voor, namelijk expando farm! Geef je de Expando Machine genoeg te eten dan kun je inpakken en verkassen naar een ander deel van de wereld, eis is wel dat op die plek ook een Expando Machine voorradig is.

Een absolute plus is de grote hoeveelheid aan gewassen die je kunt vinden, in je eigen boek (of encyclopedie) vindt je alle tot dan toe gevonden gewassen, bloemen, vissen etcetera en dan merk je toch al snel op dat er nog een hoop te ontdekken is. Gaandeweg kun je ook recepten maken waarvoor meerdere gewassen nodig zijn en kun je bewoners tevreden maken met de door hun gewenste gazpacho bijvoorbeeld.

Dagelijkse routine
In feite bestaat je dagelijkse routine uit het bewateren van je boerderij, het voeren van je dieren, eieren rapen, melken, aaien van dieren en slapen. Heb je nog genoeg puf over? Dan kun je quests uitvoeren die op je liggen te wachten, die quests bestaan uit de niet enorm interessante main story of vele side-quests. Voor deze opdrachten dien je regelmatig stad en land af te zoeken naar de benodigde gewassen, bloemen, edelmetalen of vissen.

Overal ter wereld spawnen er Whisps; kleine elfjes verstopt in een blauw bolletje die je een gewas cadeau geven. Gelukkig zijn specifieke whisps op dezelfde plek terug te vinden, dus regelmatig weet je naar welk gebied je terug moet om grasknollen op te halen. Ook heel fijn is een handig hulpmiddel op je tablet, waarmee je makkelijker kunt zien of de bloemen of gewassen zich ergens op de wereld op dat moment bevinden. Selecteer drie gewassen en de kaart laat je zien of ze op dat moment ergens te vinden zijn, daarna is het regelmatig toch nog even zoeken en met name in de Woestijnwereld is dit een enorme aanslag op je stamina. Daarnaast hoef je alle gebieden niet af te rennen in je zoektocht naar die specifieke whisp, maar kun je ook warpen tussen diverse plekken in de Harvest Moon wereld.

Beestenboerderij
Superleuk natuurlijk dat je voor je eigen dieren kunt zorgen. Aan deze dieren hangt wel een prijskaartje, daarom dien je dagelijkse de nodige waren te verkopen, via de speciale verkoopkist of in de winkel, om inkomsten te generen en zo leuke diertjes of recepten te kunnen kopen. Neem bijvoorbeeld een kat in huis of breidt je boerderij uit met kippen, koeien, schapen of dromedarissen. Deze dieren hebben natuurlijk dagelijks behoefte aan aandacht en verzorging. Voed ze, aai ze, raap de eieren, borstel ze, scheer ze en melk ze. Een leuk idee, maar na 52 dagen dezelfde herhalende activiteiten is de lol er al behoorlijk van af. Je dieren kunnen ook het loodje leggen, inmiddels zijn mijn kippen Theo en Kees in de kippenhemel.

Trouwe Maatje
Gelukkig sta je er niet alleen voor, naast de trouwe support van je moeder, is daar ook nog Doc Jr., deze technologische tovenaar helpt je op weg om het boerderijleven te vereenvoudigen door bijvoorbeeld het bouwen van een molen of het kunnen maken van een sprinkler. Met behulp van zijn speciale machine kun je de ertsen die je in de mijnen uit het gehakt veranderen in puur zilver, goud, brons en meer. Hierdoor kun je voldoen aan de verzoekjes van inwoners en daar weer een handig iets voor in de plaats krijgen, waaronder bijvoorbeeld vissenvoer of meerdere gewassen tegelijk. Wanneer je ver genoeg gevorderd bent in je game krijg je vanzelf een berichtje op je tablet.

Gedateerd
Harvest Moon is een Harvest Moon die je gewend bent uit het verleden. Echter lijkt het of we daar ook deels zijn blijven hangen. Wat betreft graphics lijken we niet echt een 21e eeuw- upgrade te hebben gekregen. Sterker nog, regelmatig krijg je zwarte blokken in beeld te zien waarbij de game het nét even niet allemaal aan kan. Iedere dag opnieuw wordt je wakker, rek je je uit en de dag kan gaan beginnen. Dit duurt allemaal tergend lang en het tempo ligt behoorlijk laag. Anno nu had je toch ook wel even nét iets meer tempo verwacht in de game. Daarnaast ben je vrij beperkt in je doen en laten, want whisps spawnen niet continue, soms ben je dagen bezig om het juiste zaadje of de persoon van je quest te vinden, waardoor de benodigdheden in je toch al veels te kleine rugzak nog meer ingeperkt wordt. Nog frustrerender is het dan wanneer je eindelijk de juiste zaadjes hebt gevonden er achter te komen dat je rugzak (ook al wordt deze gedurende je voortgang uitgebreid) vol zat en je weer een aantal dagen kunt gaan wachten.

De gebieden waar je je boerderij uit kunt stallen zijn ook regelmatig beperkt in de hoeveelheid bouwgrond die je tot je beschikking hebt en dus zaden om te planten, vandaag de dag zou je hier toch zeker wel meer van mogen verwachten. De game speelt wel kinderlijk eenvoudig, immers hoef je maar één knop te gebruiken om je dieren eten te geven, gewassen te planten, je koe te aaien, de eieren te rapen, je schapen te scheren, conversaties aan te gaan etc. Deze conversaties zijn overigens ook behoorlijk saai, dus houdt de knop dan vooral bijna ingedrukt. 

Linn’s Conclusie:
Harvest Moon: One World is een verademing voor diegene die snakt naar het ophalen van oude herinneringen aan de franchise. Voor nieuwe spelers, tenzij je een die-hard farming-gamer bent en alle andere games in het genre al “uitgespeeld” hebt, zou het wel eens op een flinke teleurstelling uit kunnen lopen. Het feit dat de game enkel in het Engels te spelen is lijkt te hintten naar dat de nostalgische spelers hier het meeste plezier aan beleven en niet de focus ligt op nieuwe (jonge) fans). In deze tijden zou je toch een ietwat betere game verwachtten en zeker op grafisch gebied. Overigens is er aan schattigheid en hoeveelheid te ontdekken resources absoluut geen gebrek. Vervelen doet het absoluut niet, maar het zou net een tikkeltje meer hedendaags aan mogen voelen. Wanneer je niet vies bent van oneindig koeien knuffelen, 86x ijstomaten te laten groeien en naar die hopeloze vrouw in Calisson Town te brengen in ruil voor nóg meer tomaten of voor de zoveelste keer wakker te worden om op je farm het gras te wieden voor je dieren dan is Harvest Moon: One World voor jouw weggelegd. Ben je hier niet van, wacht dan tot de game nog maar een tientje of 2,5 kost of schaf het gewoon niet aan en stof in plaats daarvan je oude Gamecube af.

+ Harvest Moon
+ Superschattig
+ Uren  speelplezier
+ Farmen naar hartelust

– Graphics
– Langdradige en saaie conversaties
– Repetitief
– Engelstalig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.