In april beloofde ontwikkelaar CD Projekt RED hun werknemers dat er geen verplichte crunch zou plaatsvinden, om de inmiddels langverwachte game Cyberpunk 2077 te kunnen voltooien. Sterker nog, de releasedatum van de game is zelfs twee keer uitgesteld, om dit te voorkomen. Het ziet er echter naar uit dat de ontwikkelaar toch hun belofte heeft moeten breken en roept zijn werknemers op tot extra werkdagen.

Wat is een ‘crunch’ eigenlijk? Het is een term om langdurige overuren te beschermen, die weken of soms wel maanden kunnen duren. Deze crunches vinden meestal plaats aan het einde van de ontwikkeling van een game, met een deadline die steeds dichterbij komt. In de afgelopen paar jaren zijn crunches erg omstreden geworden en wordt het gezien als uitbuiting.

Hoewel deze crunches tegen het beleid zijn van CD Projekt RED, moeten de werknemers er toch aan gaan geloven. Nieuwssite Bloomberg meldt dat Adam Badowski, Head of Studio, in een e-mail heeft laten weten dat van iedereen wordt verwacht dat ze vanaf nu naast hun volledige werkweek nog één dag in het weekend moeten werken, om zo Cyberpunk 2077 te kunnen voltooien voor de aankomende releasedatum.

Badowski weet dondersgoed dat dit tegen alle voorgaande berichtgeving in gaat en in strijd is met waar het bedrijf voor staat. Hij geeft aan dat hij volledig de verantwoordelijkheid op zich neemt voor deze moeilijke beslissing en dat hij ervan bewust is dat dit haaks tegenover staat wat hij destijds over crunches gezegd heeft. Crunches zouden immers, aldus Badowski, nooit de oplossing moeten zijn. Het is een lastige, maar weloverwogen beslissing geweest. De meerderheid van de studio begrijpt de keuze en iedereen zal goed worden gecompenseerd voor de extra tijd en moeite. Tien procent van de winst van 2020 zal namelijk direct verdeeld worden onder de werknemers.

Eerder dit jaar, in juni, bracht CD Projekt RED nog het nieuws naar buiten dat Cyberpunk 2077 al zo goed als klaar was, wat betreft de content en gameplay. De complexiteit van het verbinden van al die content is iets waar de ontwikkelaar destijds meer tijd voor nodig had en wat dus ook de reden was om de game voor de tweede keer uit te stellen. Dit is nu toch niet genoeg tijd gebleken.

Wel of geen crunch, Cyberpunk 2077 zal op 19 november worden uitgebracht voor PC, PlayStation 4, Xbox One en Google Stadia. Spelers die de game voor PlayStation 4 en Xbox One hebben gekocht, zullen een gratis upgrade krijgen naar de nieuwe generatie consoles.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.