Nu alle specificaties en een aantal games onthuld zijn, die we kunnen verwachten voor de nieuwe console van Sony, zijn we natuurlijk ook razend benieuwd hoe de PlayStation 5 er daadwerkelijk uit komt te zien. Sony licht al een tipje van de sluier op door te laten zien hoe de nieuwe controller eruit komt te zien. Daar waar de voorganger de naam DualShock 4 droeg, zal de PS5-controller DualSense heten.

De nieuwe controller is in een blogpost onthuld door Hideaki Nishino (Senior Vice President, Platform Planning en Management). Hij geeft hierin aan dat ze een spannende mijlpaal hebben bereikt met de PlayStation 5, nu ze het uiteindelijke ontwerp van de controller naar ontwikkelaars kunnen sturen, die op hun beurt de unieke kenmerken van de controller kunnen implementeren in hun games.

Sony wilde met hun nieuwe controller voortbouwen op het succes van de DualShock 4-controller. Laatstgenoemde kreeg ontzettend veel positieve feedback van zowel spelers als ontwikkelaars en werd gezien als de beste PlayStation-controller tot nu toe. Vooral de share-knop, waarmee je direct screenshots en video’s kon delen, werd erg gewaardeerd. Bij het maken van de DualSense-controller heeft Sony gekeken naar de meest gewaardeerde functies van de DualShock 4-controller en deze geïmplementeerd. De share-knop is echter getransformeerd tot een create-knop, maar blijft dezelfde functie behouden.

Uiteraard zijn er ook nieuwe functies toegevoegd en is het ontwerp verfijnd. De komst van de PS5 heeft Sony de mogelijkheid gegeven om te innoveren, door spelers de mogelijkheid te geven om te ontdekken hoe ze het gevoel van immersie kunnen vergroten, door middel van de nieuwe controller. Sony heeft daarom ook haptische waarneming geïmplementeerd in de controller, dat verschillende krachtige sensaties genereert, die de speler kan voelen tijdens het spelen. Een verbeterde versie dus van het trilelement dat tegenwoordig in alle controllers geïmplementeerd is. Daarnaast heeft Sony ook adaptieve triggers toegevoegd in de L2- en R2-knoppen, zodat de speler echt de spanning van bepaalde acties kan voelen – zoals bijvoorbeeld het spannen van een boog om een pijl te schieten.

De DualSense-controller is daarnaast ook voorzien van een ingebouwde microfoon, waardoor spelers die geen headset hebben, toch gemakkelijk deel kunnen nemen aan de voicechat met hun vrienden. Sony geeft echter wel aan dat als je voor een langere periode wilt communiceren middels de voicechat, dat een headset dan toch handig is om erbij te hebben.

Wat ook opvalt aan de controller, is dat het kleurpalet flink veranderd is. Sony is dit keer voor een tweekleurig ontwerp gegaan. Daarnaast heeft de lichtbalk ook een upgrade gekregen. Bij de DualShock 4-controller zat deze aan de bovenkant van de controller, maar nu is het hele touchpad omringd door de lichtbalk.

De batterijduur van de DualSense is ook flink verbeterd, ten opzichte van de DualShock 4-controller. De batterij kan worden opgeladen door middel van een USB-C-kabel.

Jim Ryan, President en CEO, geeft aan dat de DualSense een radicale verandering is ten opzichte van hun vorige controllers en laat zien hoe belangrijk zij het vinden om een generatiesprong te maken met de PS5. De nieuwe controller zal, samen met de vele innovatieve functies van de PS5, transformerend zijn voor games. Ryan vertelt ook dat het hun missie is om grenzen te blijven verleggen in het spelen van games, zowel nu als in de toekomst.

De DualSense zal bij de PlayStation 5 worden geleven. Een precieze releasedatum is nog onbekend, wel zal de console rond de feestdagen moeten verschijnen.

© SONY INTERACTIVE ENTERTAINMENT

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.