Sinterklaas en zijn hulppieten hebben Nederland verlaten. Dus we gaan ons opmaken voor de kerst. De eerste kerstbomen zijn al opgetuigd en de slingers, lichtjes en engelenhaar zitten erin. Maar ja, nu alleen de kerstballen nog. Wil je dit jaar even iets anders dan de standaard kerstballen? Vandaag deel ik met jouw leuke DIY-tips hoe je simpele kerstballen tot leuke hebbedingen kan maken door ze te beschilderen.

Omdat ik best redelijk veel gouden kerstballen had, heb ik besloten om deze op te pimpen naar unieke kerstballen die geheid in mijn kerstboom gaan opvallen. Voor deze Do it Yourself-project zal ik je adviseren om witte kerstballen te gebruiken.

Wat heb je nodig:
  • Witte kerstballen (in mijn geval gouden kerstballen)
  • Acrylverf, diverse kleuren
  • Verfkwasten van verschillende maten
  • Schilderspalet of een lege eierdoos
  • Een beker met warm water en keukenpapier

Bij de Action kan je al gauw deze bovenstaande items kopen. Controleer wel of het acrylverf niet te waterig is, want dat is moeilijk te schilderen op een gladde kerstbal. Schud waar nodig de tubes om de verf dikker te maken. Het merk Amsterdam of Panduro verkrijgbaar bij Pipoos is helemaal top. Mocht je bij de Action jouw verf kopen dan adviseer ik je om niet deze of andere verf van dit merk te kopen, want dit is veels te waterig. Dit vertel ik uit ervaring.

Yes! We gaan verven!

Verder is het eigenlijk heel simpel. Je doet wat verf op je palet, doop je kwast erin en verft jouw prachtige, toekomstige kerstbal. Het kan best zijn dat een verflaag meerdere keren gedekt moet worden, omdat de kleur onjuist is of niet overeenkomt. Omdat ik gouden kerstballen heb, moest ik mijn gekleurde verflagen minimaal 3 keer opnieuw verven zodat ik geen goud meer zag. Daarom mijn tip aan jullie: gebruik witte (en misschien zelfs matte) kerstballen, zodat de verf beter dekt. En zodra je een ander kleur met dezelfde kwast gebruikt, was deze goed in beker met warm water en droog af met een keukenpapiertje.

Voor dit project heb ik drie makkelijke kerstballen beschilderd.

  • Poké Ball
  • Bob-omb
  • Legend of Zelda embleem

Voor de Poké Ball beschilder je de bovenhelft rood en onder wit. Laat het goed drogen en vervolgens maak je een zwarte lijn in het midden en maak je een rondje en die maak je wit.
De kerstbal voor de Bomb-omb beschilder je volledig zwart en zet 2 langwerpige ovale ogen net iets boven het midden van de bal.
En voor de Legend of Zelda heb ik groen gemixt met goud zodat je een mooi effect krijgt. En daarop het embleem in goud.

Ben je klaar met verven? Doe in een beker een druppel afwasmiddel in met warm water en laat hierin de gebruikte kwasten weken. Vervolgens laat je de kwasten drogen op een stukje droog keukenpapier.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.