Het Kerstdiner kan voor sommigen wel eens wat stressen zijn, vooral om dan met iets te komen wat iedereen lust, rekening houdend met allergieën of dieetwensen en het dan ook nog moeten maken. Je kunt natuurlijk ook het gourmetstel aanslingeren of gaan voor een winterbarbecue, maar mocht je inspiratie zoeken voor wat leuke gerechten voor de komende Kerstdagen, lees dan vooral even mee.

We kiezen in deze post bewust voor vegetarische of vegan gerechten. Je kunt ze natuurlijk altijd naar behoefte aanpassen, door bijvoorbeeld zuivel te vervangen voor een plantaardige variant of juist een stukje vlees toe te voegen. Klik op de afbeelding om naar het recept te gaan!

De meeste diners starten toch wel met een aperitief en voorgerecht. Het aperitief is vaak een klein hapje, waar je eigenlijk maar één of twee happen aan hoeft te besteden. Het brengt de smaakpapillen een beetje op gang en als dit nu echt een heerlijk gerechtje is, bereidt het de gasten voor op nog veel meer lekkers.

Aperitief

Nou, als dit geen leuke opening is van het diner! Deze kerststerren van Leuke Recepten, gemaakt van wraps, zien er heel feestelijk uit en kun je natuurlijk ontzettend goed mee variëren. Deze bietenwraps hebben een vulling van geitenkaas en pesto, maar deze kun je natuurlijk ook heel goed vervangen voor een lekkere humus, komkommer, of andere lekkere spreads en groentes.

fotocredits: leukerecepten.nl

Liever iets warms? Dan zijn misschien deze miniquiches van Best Of Vegan wel een leuk idee. Ook daarin kun je weer van alles vervangen voor een ingrediënt die je beter past. Laat bijvoorbeeld de pistachenoten weg en vervang ze voor pijnboompitten of vervang de zongedroogde tomaten voor feta blokjes.

fotocredits: bestofvegan.com

Voorgerechten

Een heerlijk warm en kruidig voorgerecht is deze soep met pompoen en kikkererwten van Pick Up Limes. De kruiden warmen je lekker op na een goede winterse wandeling en de pompoen maakt het ook nog eens heel goed passend bij het seizoen. Hij kan best vullend zijn, dus kies voor wat kleinere kommetjes als je nog een heel diner te gaan hebt. Tip: hij is de volgende dag misschien wel nog lekkerder!

fotocredits: pickuplimes.com

Niet iedereen houdt van soep, soms wil je liever iets waar je wat meer op moet kauwen. Deze gevulde paprika’s van Yay! For Food zijn echt heel lekker. Je kunt ze natuurlijk ook als bijgerecht serveren! Zelf doe ik altijd wat minder roomkaas in de vulling, zodat ze wat minder heftig zijn. Je kunt ze ook vullen met een luchtige volkorenrijst of quinoa.

fotocredits: yayforfood.com

Hoofdgerechten

Het makkelijkste is natuurlijk als het hoofdgerecht in de oven kan terwijl je het voorgerecht zit op te peuzelen. Lang leve de ovenschalen gevuld met aardappelen, groentes en kaas. In dit voorbeeld van Bianca Zapatka zijn het courgettes en paddenstoelen, maar die kun je natuurlijk net zo goed vervangen voor aubergine, spinazie, tomaten, paprika et cetera.

fotocredits: rainbowplantlife.com

Dat langzame koken bevalt mij altijd wel en dat kan niet alleen met ovenschalen, maar ook met een goede stoofpot. Deze linzenstoof is echt superlekker en heel voedzaam, geurend en verwarmend. Precies wat je nodig hebt tijdens een kerstdiner.

fotocredits: pickuplimes.com

Een shepherd’s pie is hier misschien niet zo gangbaar, maar is wel een heerlijk (Kerst)gerecht. Deze kun je goed van te voren bereiden en als het tijd is in de oven schuiven. Deze shepherd’s pie is dus vegetarisch, maar je kunt natuurlijk ook voor de klassieke versie met vlees gaan.

fotocredits: rainbowplantlife.com

Bijgerechten

Stokbrood doet het altijd goed, zeker met een lekkere dip. Als je dan toch in de keuken staat, kun je misschien ook zelf een lekkere aioli maken, of een huisgemaakte pesto. Wat het hier ook altijd goed doet, is een lekkere salade. Ook voor de vleeseters is dit altijd een goed bijgerecht. Het is namelijk luchtig genoeg om “erbij” te nemen, maar met een schep extra is het ook een goed vullend gerecht. Deze prachtige Green goddess salade van Miljuschka is een heerlijk bijgerecht en staat ook nog eens mooi.

fotocredits: miljuschka.nl

Een goede schaal met geroosterde zoete aardappel en wortels doen het ook altijd goed. Dit recept van Walder Wellness pakt twee winterse groentes en maakt hier een smakelijk bijgerecht van en het is ook nog eens super makkelijk!

Toetje

Ja, hier heb ik dus altijd veel te veel keuze, want ik ben gek op toetjes. Vooral toetjes die chocolade en fruit combineren, daar houd ik graag een plekje voor vrij tijdens het kerstdiner. Zo is er bijvoorbeeld deze frambozentaart met pure chocolade van Poetry and Pies. Die ziet er toch heerlijk uit?

fotocredits: poetryandpies.com

Okay, nog eentje met chocolade dan. Deze bramenbrownies van Broma Bakery zien er echt onwijs lekker uit en staan op de shortlist voor deze kerst. Deze zijn in de zomer met verse bramen denk ik nog veel lekkerder. Net als trouwens die frambozen van hierboven.

fotocredits: bromabakery.com

Voor de kleintjes is het leuk om poffertjes en fruit op een spies te doen. Het is vaak ook al een succesvolle verjaardag traktatie, dus tijdens de kerst als toetje moet wel een succes zijn toch? Misschien zelfs met een lekker bolletje vanille ijs of slagroom. Misschien dat ik toch ook maar voor die poffertjes ga…

We hopen dat je wat inspiratie hebt kunnen opdoen voor het Kerstdiner (of natuurlijk een andersoortig etentje). Eet smakelijk en we wensen je hele fijne feestdagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.