Onze Duitse buren organiseren al jaren één van de grootste bordspellen events ter wereld. Tijd dus om Spiel in Essen eens te gaan bezoeken. Is groter ook meteen beter? Of kun je beter naar een van onze Nederlandse bordspel evenementen gaan?

Heel veel bezoekers
Spiel wordt ieder jaar in Essen, een plaats net over de grens, gehouden. Dit jaar heeft Spiel het record aan bezoekers van vorig jaar verbroken. Maar liefst 209.000 bezoekers bezochten dit bordspel event, waar 1200 ondernemers hun spellen verkochten. Er waren dan ook flink wat hallen gevuld met verschillende stands. Ondanks dat er veel bezoekers waren, was het niet alleen maar hutje mutje lopen. Dit komt ook doordat er best veel hallen in gebruik waren. Uiteraard waren er wel een paar knelpunten. Mijn jongste dochter die even mocht wandelen werd ook lomp omver gelopen door een bezoeker die in alle haast naar een andere zaal wilde. Een excuus kwam er helaas niet, maar goed ieder event heeft wel eens te maken met lompe mensen, dat mag de pret niet drukken. Mijn advies is om kleine kinderen in een draagzak mee te nemen voor je eigen gemak en veiligheid.

Het parkeren voor dit event bracht mij wel wat zorgen. Wetende dat ik veel zou moeten wandelen had ik niet zoveel zin om te ver van de evenementenhal te parkeren. Toen we via borden een heel eind van het evenemententerrein werden geleid. Was ik bang dat we heel wat kilometers zouden moeten lopen voordat we überhaupt bij het event zouden zijn. Gelukkig viel dit allemaal reuze mee. Er was een groot parkeerterrein buiten Essen opgezet met voldoende shuttlebussen die je naar het evenemententerrein bracht. Dit was echt goed georganiseerd en ook de rijen bij de parkeertickets werden snel verwerkt door het personeel.

Ondanks dat er ontzettend veel bezoekers op het event Spiel waren stond er geen lange rij om naar binnen te mogen. Dit komt onder andere omdat er meerdere ingangen waren en ik vermoed ook dat de openingstijden van het event hieraan bijdragen. We waren op zaterdag gegaan en konden tot 19.00 uur lekker rondstruinen op het terrein op zoek naar de laatste bordspellen. Er was ook een ruim aanbod aan eettentjes met uiteraard wel festivalprijzen voedsel, een hotdog kostte 4,50 en een drinkflesje 2,50. Maar wilde je iets goedkoper eten dan was dit ook te vinden.

Inefficiënt en chaotisch
Wat mij enorm op viel aan Spiel was hoe chaotisch dit evenement is opgezet. Iets wat ik totaal niet ben gewend met mijn ervaringen op Gamescom en Spellenspektakel. Alle bordspellen vertegenwoordigers en verkopers stonden redelijk kris kras door elkaar. Er was niet echt een duidelijk plattegrond, later leerde ik van een kennis dat er een handige app te downloaden was voor Spiel, maar ook hij had zijn wensenlijstje aan bordspellen over het hele terrein moeten zoeken en nog niet alles kunnen vinden. Spiel is een event waar je zeker ook één of meer bordspellen even wil uitproberen. Hier was ondanks de drukte toch nog best ruimte voor. Wat ik alleen dan mis is een service, zoals bijvoorbeeld Spellenspektakel, van een gratis kinderopvang. Er was wel een leuke hal waar kinderen zichzelf konden vermaken met een trampoline, elektrische quads, grote versies van kinder-bordspellen en een springkussen. Nu is het voor een event zo groot als deze ook wel lastiger te organiseren, maar met een 3-jarige peuter is het een stuk uitdagender om een bordspel te spelen. Terwijl het ook weer een event is waar je ze juist mee naar toe wil nemen. Want er staan ook genoeg uitgevers met spellen speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Spiel zou volgend jaar dit wel beter kunnen aanpakken, door middel van duidelijke opdeling van de hallen met thema’s en eventueel wegwijzers.

Duits, Engels of Nederlands
Een nadeel van een event als Spiel in Duitsland is de taal. Wij Nederlanders zijn het helemaal niet zo gewend dat alles in onze eigen moedertaal moet zijn. Maar in Duitsland is het bij wet verplicht dat films, games en ook bordspellen in de Duitse taal geleverd moeten worden. Daarom hebben stemacteurs daar ook een heuze sterrenstatus. Dat kun je, je hier in Nederland haast niet voorstellen. De meeste bordspellen die verkrijgbaar waren tijdens Spiel waren alleen de Duitse versies. Heel leuk hoor om Krieg der Stern te spelen. Gelukkig is mijn Duits ook wel voldoende, maar wanneer je net als ik op zoek bent naar een uitbreiding van je Engelstalige spel Spirit Island, en alleen maar het Duits te verkrijgen is, tja dan baal je wel een beetje. Het is wel hoe eerder je naar Spiel gaat des te groter de kans dat er nog Engelstalige of anderstalige versies verkrijgbaar zijn, maar de markt lijkt vooral gericht op de Duitse bezoekers. De tweedehands bordspellen waren ook allemaal Duitstalig. Wat ook heel erg logisch is bij zo’n groot event in Duitsland, maar wel iets om rekening mee te houden wanneer je een bezoek aan Spiel overweegt.

Meer dan alleen bordspellen
We hebben ons absoluut erg vermaakt tijdens Spiel en hebben zelfs twee keer een spel kunnen spelen. Uiteraard hebben we ook wat bordspellen gescoord en leuke ideeën opgedaan om op ons verlanglijstje te plaatsen. Maar er was veel meer te koop dan alleen bordspellen. We hebben zo ook een hele leuke grappige dobbeltoren gekocht, deze was wel frustrerend om in elkaar te zetten. Naast dobbeltorens waren er ook complete bordspeltafels te koop, larp wapens en kleding, kunstwerkjes en knuffels. Dus ook wanneer je niet echt een bordspel fanaat bent is het leuk om mee te gaan. Er werden ook presentaties gehouden en men kon spellen winnen door verschillende uitdagingen aan te gaan of door simpel weg een kaartje te kopen waarmee je aan een kansrad kon draaien.

Spiel de moeite waard?
Voor mij was Spiel absoluut de moeite waard. Het is voor mij ook niet echt ver rijden aangezien ik dichtbij de grens woon. Ik heb  een aantal leuke bordspellen kunnen kopen en kunnen bekijken. Maar… ik moet zeggen dat ik de charme van ons Nederlandse Spellenspektakel wat komend weekeinde gehouden word in Utrecht wel miste. Denk je nu ik ben gek op bordspellen en baal je dat je Spiel gemist hebt? Geen probleem dit weekend hebben we Spellenspektakel in Utrecht, dus je kan nog altijd je slag slaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.