In Januari 2018 heb ik een review geschreven over Conarium. Dit spel is nu gratis te verkrijgen via Epic games, lees hier mijn review of Conarium iets voor jou is en download het dan snel! Conarium is een award winning horror game, geïnspireerd op het boek “At the Mountains of Madness” van H.P. Lovecraft. Mijn hobby’s lezen en gamen komen dus samen in dit spel. Conarium is uitgebracht door Iceberg Interactive en beschikbaar voor de PC.

In Conarium ga je voorbij de normale normen in een soort nieuwe dimensie waar er andere regels gelden. Je speelt als Frank Gilman en aan het begin van het spel word je wakker in een kamer met hevige hoofdpijn. Het ontdekken begint dan eigenlijk ook meteen, er is geen tutorial je kan meteen rondlopen en dingen bekijken en oppakken.  Het enige dat je weet aan het begin is dat je in een basis zit op Antartica en dat je alleen bent. Je geheugen heeft je in de steek gelaten en je hebt geen idee waar iedereen is of wat je precies moet doen, dus ga je op ontdekking uit. Je merkt vrij snel in het spel dat er meer aan de hand is dan gewoon een verlaten onderzoeksbasis en door de boeken die je tegen komt en de brieven te lezen vallen de stukjes langzaam op hun plek. Ook komen er dromen en visies waar je informatie uit kunt halen om zo het hele verhaal mee te krijgen en uiteindelijk erachter te komen wat er gebeurt is.

De besturing is heel natuurlijk het enige waar ik even naar moest zoeken was hoe je de gevonden informatie weer kon inzien (kan met J). Je kunt de inventory openen met spatie, want soms moet je objecten zelf equippen om te kunnen gebruiken, maar bij bijvoorbeeld sleutels en dergelijke gaat het automatisch. De graphics zien er goed uit en de scenes zijn mysterieus of heel realistisch, maar je gaat graag verder om meer te zien. Je hebt naast de objecten die je vind om te gebruiken ook trophy’s. Deze verzamel je en ze zitten vaak op een plekken buiten het standaard loop pad. Ik vind dat soort extra’s altijd heel erg leuk en wil ze dan graag allemaal vinden, dat is alleen niet helemaal gelukt.

Het spel zelf is echt heel erg leuk. Het is wel een spannend spel, echt horror is het niet, maar er zitten wel schrik momentjes in, maar geen ingewanden en het is ook niet bloederig. Ik ga niet teveel vertellen, want het is echt een verhaal wat je zelf moet ontdekken, dus ik wil geen spoilers geven. In de game zelf moet je een aantal puzzels oplossen, wat ik erg leuk vond om te doen, maar verder is het vooral een ontdekkingstocht. Je loopt constant rond en je komt steeds verder het spel en het verhaal in, zonder precies te weten waar je naartoe gaat. Er zitten een aantal scenes in met wat meer actie en waar je ook dood kan gaan, dus dan moet je even heel erg goed opletten, maar al met al is dit spel heel erg goed te doen. Als je het nauwkeurig speelt, dus echt alles goed bekijkt en ruimte voor ruimte werkt, dan kan je dit spel zonder veel vast te lopen uit spelen. Ik ben wel een keer te fanatiek geweest en heb daardoor ruimtes overgeslagen zonder dat ik het door had, dus ik heb het spel uitgespeeld, maar niet alles ontdekt. Ik heb het uitgespeeld in 3,5 uur. Het positieve is dat ik graag door was gegaan, ik was eigenlijk nog niet klaar met de wereld van Conarium. Aangezien ik ook niet alles heb kunnen vinden denk ik dat ik het spel later nog een keer ga spelen, ik weet nu de hoofdlijn dus dan kan ik beter op kleine dingen letten. Het is misschien een kort spel, maar het is wel echt een rollercoaster ride en zo’n vet verhaal.

Amber haar oordeel:
Conarium is een spel waar je op zoek bent naar de wereld die Conarium heet. Het is een spel met een heel erg goed verhaal, het is alsof je in een boek rondloopt en dan heb jij controle over het verhaal. Het is niet voor iedereen, sowieso niet voor kinderen, maar je moet ook wel echt geduld hebben en af en toe doorzetten. Ik denk dat je dit spel ook wel vrij kort op elkaar moet spelen anders raak je de flow kwijt. Meestal vind ik het jammer dat het spel automatisch objecten uit je inventory gebruikt, maar omdat het een mix was en je dus ook vaak zelf dingen moest pakken stoorde het mij niet. Volgens mij zijn er ook meerdere eindes mogelijk, want je ziet bij mij welk einde ik had. Al met al, als je van dit genre houdt is dit spel absoluut een aanrader.

+ Goed verhaal
+ Veel verschillende omgevingen
+ Geen moment saai
– Snel uitgespeeld
– In verhouding weinig puzzels
– Geen hints

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.