19 maart 18:00 groot nieuws, want Google komt met een presentatie op de Game Developers Conference en kondigt hierin het revolutionaire Google Stadia aan. XBOX, Playstation, Nintendo eat your heart out; the game is on! Dit is de toekomst van gamen!

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn: je hebt geen console meer nodig en wachten is verleden tijd; alles gaat via een stream. Netflix maar dan voor games (ik heb een zeer, maar dan ook zeer kleine hoop  dat de abonnementskosten even duur gaan worden).
Games worden gestreamd in 60fps met HDR en 4k resolutie, in de beginfase, later kan dit verhoogd worden naar 8K en 120 fps.

Het mooie is: Google Stadia is voor gamers, watchers en developers.
Deze teaser laat zien dat iedereen kan genieten van Google Stadia van jong tot oud en dat je kunt spelen waar en wanneer je maar wilt.

Beu dat een nieuwe game op de PS4 eerst een uur moet downloaden? Met Google Stadia kun je binnen enkele seconden al gamen. Downloaden is niet meer nodig, streaming it is!

Google heeft al een behoorlijk rijtje gerenommeerde ontwikkelaars aan zich kunnen binden, onder andere Ubisoft, id Software, Havok, Unreal en Unity. Games moeten speciaal ontwikkeld of geschikt gemaakt worden voor Stadia, daarom is de website Stadia.dev in het leven geroepen. Logischerwijs zou je hiervan ook kunnen denken dat kleine ontwikkelaars een game ontwikkelen en deze meteen aan hun publiek kunnen tonen en eventueel kunnen laten testen.

Stadia is voor een gedeelte bedoeld voor ontwikkelaars, maar ze gaan ook zelf aan de start voor het ontwikkelen van games, onder de noemer Stadia Games and Entertainment. Exclusieve games dus voor het platform om er niet onder uit te komen. Niet voor niets hadden we al exclusives op bijvoorbeeld de PS4 en de XBOX. Ik ga er dan ook vanuit dat alle consoles, maar ook stadia met exclusives gaan werken om de fans aan zich te blijven binden. Deze ontwikkeling is natuurlijk al een lange tijd gaande, maar ik zie het gebeuren dat dit steeds meer en meer voor gaat komen.

Hoe werkt het?
Nou je hebt een chrome-browser en die werkt op desktops, laptops, tv’s, tablets, smartphones. In de presentatie werd aan de hand van het voorbeeld Assassin’s Creed Odyssey getoont dat je in een split-second van apparaat kan wisselen en zonder hapering of moeite door kunt spelen.

Voorbeeld: ben je een basketbalwedstrijd aan het kijken op You-Tube krijg je rechtsonder in beeld een button met Play Now en hoppa je kunt meteen gaan spelen.

Alles werkt via de cloud, maar er moet natuurlijk nog wel een exclusief stukje hardware aan vastzitten. In dit geval gaat dit via een speciaal ontwikkelde controller, verkrijgbaar in wit, blauw en zwart. Op de controller zit een knop waarbij je meteen kunt streamen (jaja ook Twitch is de toekomst – maar die is al van Amazon) en je game op YouTube kunt delen. Je kunt de games met je oude vertrouwde toestenbord en muis en / of bestaande controllers spelen. Gamen gaat via een wifi-verbinding je bent dus niet verbonden met een apparaat, maar alleen met de servers van Google.

Heb je tijdens het gamen hulp nodig -en nee dan bedoelen we niet iemand die een drankje voor je gaat halen – in de zin van zit je vast en kom je er niet meer uit dan is daar een Google Assistant-functie die je om hulp kunt vragen. Met de microfoon kun je spreken.

Het ligt in de lijn der verwachting dat je een abonnement bij Google Stadia moet nemen om gebruik te kunnen maken van de dienst.
Feit is dat Google Stadia in 2019 gelanceerd gaat worden en de verwachting is najaar 2019. In de presentatie werd al gezegd dat in de zomer een aanvullende presentatie volgt met meer info over speelbare games. De VS, Canada en delen van Europa behoren tot de eerste markt, hopelijk zit Nederland daar ook bij.

Onbekend is wat de dienst en de controller gaan kosten, hopelijk daarover binnenkort meer informatie.

Wil je de presentatie in zijn geheel terugkijken? Ga er wel even goed voor zitten want hij duurt een uur. Dan kan dat hier:

Dit moet de toekomst van het gamen zijn: geen laadtijden, alles vanuit de cloud. Snel en high-speed precies zoals iedere gamer dat wil.

Ben benieuwd! De meningen zijn al enorm verdeeld. Wat denk jij van Google Stadia?

Bron: Google Stadia Presentatie – 19 maart 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.