Tijdens een avondje rondneuzen op Google, kwam ik op de website Etsy gave items tegen waar mijn hartje sneller van gaat kloppen. Als trouwe en fanatieke gameverzamelaar wil ik graag iets unieks hebben in mijn collectie, maar hoe vind ik zoiets? Ik neem jullie mee in mijn driedelige bestelproces op Etsy. Vandaag deel 1: keuzes maken.

Je kan het zo gek niet bedenken. Zoek je iets bijzonders van jouw favoriete game of serie, dan staat het heus wel op Etsy. Een online marktplaats waar kunstenaars, beginnende en ervaren artiesten, hun zelfgemaakte creaties verkopen aan het publiek. Dit kan bijvoorbeeld zijn om meer bekendheid te creëren of leuk als hobby om extra centjes binnen te krijgen. Want een eigen website beheren en bekendheid krijgen kost tijd, dus daarom kiezen veel starters voor om om een account te openen op Etsy. Het voordeel is dat de website volledig ingericht is zodat jij kan focussen waar je hart ligt, namelijk items maken. Wanneer de verkoper iets verkoopt, dan betaalt hij commissie- en betalingsverwerkingskosten aan Etsy. Dit is een percentage van het verkochte artikel. Wat er overblijft gaat naar de verkoper.

Etsy is een wereldwijd bekende website. Dus mensen over de hele wereld kan jouw prachtige werk zien en zelfs kopen. En dat wil elke kunstenaar wel. Veel kunstenaars maken ook artikelen op verzoek. Zoek je iets maar je kan dat ene specifieke item niet vinden, dan kan je aan een aantal kunstenaars vragen of zij bereid zijn om die item te maken. Geloof me, dat vinden ze alleen maar leuk.

Hoewel ik de website langere tijd al ken en enige kunstenaars ken die de website gebruiken om hun werk te promoten, heb ik nog nooit iets hier besteld. Waarom? Ergens in mijn achterhoofd denk ik aan een doom scenario. Je besteld iets, betaalt en ontvangt nooit het artikel. Er zijn nog steeds te veel webshops waar je opgelicht wordt, waarvan je denkt dat het een betrouwbare webshop is. Gelukkig worden er dagelijks webshops opgerold, maar helaas komen er ook steeds meer bij. Etsy is daarentegen wel een betrouwbare website. Maar net zoals op Marktplaats zijn er mensen actief die kopers oplichten en dit kan net zo gaan als bij Etsy.
Maar zoals ik al zei: ik ken veel kunstenaars die zijn of haar kunstwerken verkopen en tot nu toe zijn ze erg tevreden. Van hoe makkelijk en gebruiksvriendelijk Etsy is en kopers zijn al te blij met hun aanschaf en dit laten ze dan ook merken door middel van een review of een persoonlijk berichtje.

Dus. Het wordt hoogtijd dat ik eens iets ga bestellen op Etsy. Maar ja… wat?

Op zoek naar…

Ik ben echt een merchandiseliefhebber. Mijn hart gaat echt sneller kloppen wanneer ik ergens in een winkel loop en ik zie een knuffel of standbeeld van mijn favoriete game. Dan loop ik er regelrecht naartoe en pak enthousiast het item vast en bekijk hem vol trots. Zo blij als een klein kind kan ik me voelen. Helaas kan ik niet alles aanschaffen wat ik wil, want merchandise verzamelen is een dure hobby. Maar ik hou ook van unieke items die je bijna nooit ziet of die met de hand gemaakt zijn. Items die in beperkte oplagen zijn gemaakt (First 4 Figures doet dat heel veel) of kunstenaars die ook een enorme passie hebben voor dat spel en het graag met anderen wil delen.

Ik ben enorme fan The Legend of Zelda-games. Verhaallijnen zijn prachtig, inspirerende omgevingen en leuke variatie aan personages. Dus ik ga op zoek naar items van The Legend of Zelda en typ dit in de zoekbalk. Alleen wat ik nu krijg is een pagina met allemaal items uit de franchise en dit gaat door tot 250 pagina’s! Hoe moet ik hier een keuze uit maken? Gelukkig kan je keuzes filteren. Dit kan zijn op:

  • Prijs
  • Shoplocatie (wereldwijd of Europa)
  • Categorieën (sieraden, kleding, craftmaterialen enzovoorts)
  • Verzending

Maar wat je ook kan doen is in de zoekbalk extra woorden toevoegen, zodat je wat gerichter gaat zoeken. Momenteel ben ik gek op The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Ik zoek specifiek iets uit deze game. Gelukkig na het laden van de pagina’s krijg ik 49 pagina’s met allemaal items die gerelateerd zijn aan deze game. Nu moet ik ook wel erbij zeggen dat er items tussen zitten die niet eens in deze game voorkomen, maar dat komt omdat de verkoper zoekwoorden (keywords) aan het item moet toevoegen, zodat het item sneller gevonden gaat worden. Maar ik heb keuze zat. Van knuffels tot kaarsen, van beelden tot kleding. Ik bekijk de pagina’s rustig, totdat ik een leuke item heb gevonden en deze bekijk ik.

De juiste keuze maken

Na een tijdje heb ik een paar items gevonden die ik graag zou willen bestellen. Maar voordat ik dat doe, ga ik iets meer informatie verzamelen over de items. Zien de werken er goed uit op de foto’s? Staat de juiste informatie bij de artikelomschrijving (grootte, gewicht, materiaalgebruik enzovoorts). Wat ik ook erg belangrijk vind, zijn de reviews van de kopers en verkopers. Zijn de kopers tevreden met het artikel? En ontvangt de verkoper positieve beoordelingen? Want dit maakt voor mij wel de doorslag om de juiste keuze te maken, voordat ik ga bestellen. Je kan reviews lezen van mensen die een item bij deze koper hebben gekocht in het verleden. Neem rustig de tijd en lees deze. Zodra je het gevoel krijgt dat het wel goed zit, dan kan je dit item bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Ik heb mijn keuze uiteindelijk laten vallen op deze schattige sand seal knuffel uit Breath of the Wild. Riju (Chief van de Gerudo) heeft een zwak voor sand seals. Als je naar haar slaapkamer toe loopt dan zie je drie sand seal knuffels liggen. Deze zijn cute! Ik kies de twee kleuren die graag wil voor mijn sand seal en plaats deze in mijn winkelmand. Mijn keuze is gemaakt!

Volgende keer ga ik het hebben over bestellen en betalen op Etsy. Ik vind het belangrijk dat je eerst keuzes maakt voordat je gaat bestellen. Etsy kent vele duizenden (misschien zelfs miljoenen) items. Je moet rustig de tijd nemen om de artikelen te bekijken en nodige reviews en beoordelingen te lezen. Ik had ook een andere item gezien, maar ik twijfelde heel erg omdat de afbeeldingen er wel goed uitzagen maar nog te weinig reviews waren. Vandaar mijn keuze.

Meteen naar:
Deel 2 – Bestellen en Betalen
Deel 3 – Ontvangen en Beoordelen

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.