Mijn allereerste review. Spannend! De eer komt ten goede aan Valiant Hearts: The Great War op de Nintendo Switch. Oorspronkelijk is het spel uitgegeven in 2014, ter nagedachtenis aan het 100ste jaar na de Eerste Wereldoorlog.

Allereerst een korte geschiedenisles: van 28 juli 1914 tot 11 november 1918 vond de Eerste Wereldoorlog (ook wel de Grote Oorlog genoemd, voordat men wist dat er een Tweede Wereldoorlog zou komen) plaats. De oorlog begon met de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk waardoor er twee fronten ontstonden: de centralen en de geallieerden. Nederland was in deze oorlog neutraal. Valiant Hearts: The Great War gaat over deze Eerste Wereldoorlog. De meeste recente bekende games gaan over de Tweede Wereldoorlog, dus hier heeft het spel zeker al een streepje voor wat betreft originaliteit.

Wow! Het is moeilijk in woorden uit te drukken, maar wat ben ik onder de indruk van Valiant Hearts: The Great War. Een waar grafisch pareltje, een indrukwekkende verhaallijn en ook nog eens een prachtige soundtrack. Een brok in je keel, waterige ogen en ruimte voor een glimlach, zo heb ik het verhaal doorlopen. Je wordt echt door de game geraakt, voelt empathie en leeft mee met de gruwelijkheden die gedurende deze 4,5 jaar hebben plaatsgevonden.

De basis is eenvoudig, we hebben het hier als het ware over een puzzle-adventure game waarbij je diep doordringt in alle narigheid die de mensheid moest doorstaan tijdens de oorlog, maar er is meer… Gaandeweg krijg je geschiedenislessen te lezen (optioneel, maar zeker een aanrader) met daarbij foto’s van de Eerste Wereldoorlog. Logisch nadenken en daarbij ook nog een educatieve toevoeging: in dit geval een schot in de roos.

Een fictief verhaal dat zich vertaald in stripvorm en dat is een slimme zet van de makers. De strijd tussen de Duitsers en de Fransen (Valiant Hearts: The Great War vindt op dit gedeelte van het strijdtoneel plaats) is indrukwekkend en laat diepe sporen na. Gelukkig is er zo nu en dan ook ruimte voor luchtigheid en een flinke knipoog; zo is het gemompel best wel grappig, zie je regelmatig braadworsten voorbij komen en doe je een auto-race op de Can-can, jeweetwel die populaire dans.

Vier personages spelen een rol en ieder zijn zij geraakt door de Eerste Wereldoorlog: Karl is een Duitse soldaat die zijn geliefde Franse Marie moet achterlaten om te vechten in het leger. Een hartverscheurend tafereel, echter Marie’s vader Emile wordt ook opgeroepen om te vechten, maar dan in het Franse leger. De Amerikaanse Freddie wil zijn overleden vrouw wreken en de Belgische hospice Anna is wanhopig op zoek naar haar vader. Alle verhalen van de personages worden op een gegeven moment in elkaar verweven. Het lot heeft ze samengebracht. Om dit extra kracht bij te zetten en de gevoelens van de personages extra aan te stippen kun je door de dagboeken van diverse hoofdpersonen. Gedurende de 4 hoofdstukken of afleveringen die Valiant Hearts: The Great War rijk is speel je nieuwe onderdelen van het dagboek vrij.

Verder hebben we nog een hond, over deze hond, een dobermann pincher, heb je je ontfermd en hij is met iedereen de beste maatjes. Hij vormt ook een belangrijk onderdeel van Valiant Hearts doordat hij de hoofdpersonages uitstekend helpt tijdens hun tocht en geeft net even die extra dimensie mede door mijn zwak voor dieren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden honden een belangrijke rol, uiteindelijk zijn er ook naast de vele menselijke slachtoffers maar liefst 30.000 honden die de strijd niet overleefd hebben.

Je wordt meegenomen naar plaatsen die een belangrijk onderdeel vormden van de Eerste Wereldoorlog, waaronder Reims, Parijs en Ieper. Iconische zaken als zeppelins, loopgraven, gasaanvallen, bombardementen en tanks passeren allemaal de revue. Hierdoor wordt je nog meer meegezogen in alle narigheden waar je destijds als inwoner van bijvoorbeeld Frankrijk moeilijk aan kon ontkomen. Overal lag gevaar op de loer en ook tijdens het spelen moet je oppassen dat je niet per ongeluk een kanon aanraakt.

De gameplay is kinderlijk eenvoudig, je hoeft vrijwel alleen naar links en rechts te wandelen en de puzzels onderweg zijn in principe niet lastig, je moet het echter net even door hebben. Gelukkig worden de gamers die er even niet uitkomen op weg geholpen door postduiven die door middel van brieven hints geven. Het doel van Valiant Hearts: The Great War is het doorlopen van het hele verhaal zonder dat iemand vast komt te zitten of de motivatie verliest. Dit is echter niet aan de orde, want je wilt en geloof mij echt dit verhaal ten einde brengen want het einde is ook echt prachtig.

Als extra spelelement kun je op zoek naar diverse voorwerpen die her en der door de levels verspreid en verstopt zijn. Deze items zijn geïnspireerd op echte memorabilia en vertellen ieder nog een achterliggend verhaal. Persoonlijk vind ik dit ook het lastigste gedeelte, immers heb ik ze nog niet allemaal gevonden.

Valiant Hearts: The Great War is een toegankelijk spel en voor een ieder speelbaar, echter zou ik hem aan kleine kinderen niet aanraden aangezien de essentie ligt bij spelers die enige weet (al is het maar alleen de weet -gezien de vele geschiedenislessen) van de Eerste Wereldoorlog hebben. Op deze manier komt de verhaallijn het beste over en tot zijn recht. Kun je er geen genoeg van krijgen? Neem dan ook vooral een kijkje bij de bonuscontent, waarbij je onder andere door een kort, maar zeer verhaal over de oorlogshonden wandelt en een digitaal boekwerk getiteld ‘The art of Valiant Hearts’.

Al met al ben je wel zo’n 8 a 10 uur zoet met Valiant Hearts. Zeker wanneer je alle geschiedenislessen, dagboeken en items bij wilt houden en ontdekken.

Op dat we niet mogen vergeten allen die gevallen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Linn’s oordeel:
Er zijn weinig games die zo veel indruk op mij hebben gemaakt, maar Valiant Hearts beschouw ik momenteel als een waar pareltje en voelt als een Indie-game. De gehele game zit dusdanig perfect in elkaar en laat een diepe indruk op je achter.
+ Grafisch dik in orde
+ Fijne soundtrack
+ Indrukwekkend
+ Goede verhaallijn
+ Origineel
– Misschien wat makkelijk voor ervaren puzzelaars

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.