Iedereen kent wel het spel, Candy Crush, met snoepjes waarbij je een combinatie van minimaal drie stuks moet maken en bepaalde doelen moet behalen om een level te halen. Nu is er ook een bordspel gemaakt van dit bekende spel en ik mocht hem voor jullie proberen.


Wat zit er in de doos?

Het openen van het Candy Crush spel beloofd veel zoetigheid en kleur! Hoewel die zoetigheid vooral te danken is aan de overload aan nep snoepjes mag dat de pret natuurlijk niet drukken. Er zitten twee grote kartonnen in waarbij de vierkante snoepjes eruit gedrukt moeten worden. Ook zit er een speelbord, dobbelstenen en een boekje bij met andere spellen die te koop zijn. De Cany Crush spelregels mis ik wel, gelukkig kan je die gewoon online vinden, tegenwoordig staat bijna alles online toch?

Speelbord
Het speelbord is lekker kleurrijk en is erg herkenbaar voor degene die het spel op hun app of via Facebook spelen. De bekende snoepjes die je al op het bord ziet zoals je in elke speelhoek van het bord kunt zien. Je kan het spel met minimaal twee en maximaal vier personen spelen. Zoals je op het speelbord kan zien zijn er vier startersposities en moet je in elk geval aangrenzend van elkaar spelen.


Als je dit niet doet is het veel te makkelijk en kan je elkaar ook niet dwarsbomen! Het doel is namelijk om als eerste van jouw starterssnoepje (rood, groen, geel of rood) een weg van snoepjes te maken en als eerste op de kers te eindigen. Dit lijkt makkelijk maar er komen nog een aantal haken en ogen bij kijken. Zo mag je op de speciale vakken met een kruis erin alleen ‘gewone’ snoepjes neerleggen. En als je richting de kers gaat moet je om daar te komen een paars of oranje snoepje neerleggen voor je weer bij de kruisjes komt, waar je alleen gewone snoepjes neer mag leggen.

Snoepjes!!
Voordat je aan de slag kunt gaan moeten eerst alle snoepjes uit het karton gedrukt worden en herken je de gewone snoepjes in de kleuren geel, oranje, rood, groen, paars en blauw. Naast de gewone snoepjes heb je snoepjes met een gestreept patroon (deze kunnen een hele rij doen verdwijnen, bij het vormen van 3 op een rij), een zakje met snoepjes (een bom die in de vorm van een plusteken omliggende snoepjes doet verwijderen, deze is ook pas geactiveerd als je een 3 op een rij hebt gecreëerd). De chocolaatjes mag je gebruiken om een pad van je tegenstander te dwarsbomen (mits deze niet op een speciaal vakje ligt) en de kleuren bom kan je gebruiken om een desbetreffende kleur van het bord te doen verwijderen.

Dobbelstenen
Candy Crush speel je met zes dobbelstenen. Elke steen heeft de zes figuren van de snoepjes erop staan, makkelijk te herkennen aan de vormen en kleuren. Om snoepjes op het bord neer te mogen leggen moet je met de dobbelstenen gooien (rustig dobbelen!) en kijken wat voor kleuren je dan hebt. Omdat ik dit er toch telkens bij had gehaald, schrijf ik het voor jullie ook meteen even uit, dan kan je gewoon fijn doorspelen. In het begin is het lastig te onthouden welke combinatie nu wat oplevert.

* 3 van één kleur: gewoon snoepje van de betreffende kleur.
* 4 van één kleur: gewoon snoepje en gestreept snoepje van de betreffende kleur.
* 5 van één kleur: gewoon snoepje, gestreept snoepje en een snoepzakje van de betreffende kleur.
* 6 van één kleur: gewoon snoepje, gestreept snoepje, snoepzakje en een kleuren bom.
* 5 verschillende kleuren: chocolaatje en een gewoon snoepje (kleur naar wens).
* 6 verschillende kleuren: chocolaatje, gewoon snoepje (kleur naar wens) en een gestreept snoepje (kleur naar wens).


Nog meer gesnoep

Met het chocolaatje kan je de boel flink dwarsbomen en is vaak pas na de eerste paar rondes te gebruiken. Je mag deze niet op het kruisje leggen, dus niet direct naast het startpunt en ook niet naast het eindpunt, de kers. Het chocolaatje leg je bovenop een snoepje naar keus bij je tegenstander. Er mogen maximaal twee chocolaatjes per speelveld zijn.

Door het gebruik van de gestreepte snoepjes kan je jezelf helpen om de chocolaatjes weer te verwijderen van je snoepje. Dit kan je bijvoorbeeld doen door het gebruik van een gestreept snoepje of een bom. Let hierbij op dat je de gestreepte snoepjes in de juiste richting gelegd worden, omdat de snoepjes over een hele rij worden verwijderd van jezelf maar ook van je naaste medespeler.


Je hoeft je snoepjes ook niet per se bij jezelf op het speelveld te leggen maar kan ze ook bij je medespelers neerleggen. Zo krijgen ze wellicht een drie op een rij, of kan jij ze erbij helpen om dit te realiseren (ze zullen er niet altijd blij mee zijn hoor!) Op deze manier kan je elkaar lekker dwarsbomen of juist helpen. Je mag een kleuren bom, gestreept snoepje en een zak snoepjes ook aan de kant leggen, er mag wel maar één per vakje naast je bord liggen.

Een potje hoeft niet heel lang te duren maar je moet wel goed opletten en als het kan een tactisch plan hebben om vooruit te denken. Hardlopers zijn doodlopers want als je elke keer twee dezelfde kleuren bij elkaar gaat leggen kan je medespeler (op dat moment je vijand) hier gebruik van maken door er bijvoorbeeld 3 op een rij van te maken en dan ben jij je eigen snoepjes ook kwijt.

Oordeel
Het dobbelen doet soms een beetje aan Yahtzee denken, twee dezelfde kleuren, drie dezelfde kleuren, grote straat, kleine straat. Met de handleiding erbij, die ik eerder volgde via het scherm op de iPad of laptop heb ik die toch maar even uitgeprint. Je medespelers zijn over het algemeen 8+, hoewel ik mijn dochter van 6 (wordt in februari 7) het ook heb leren spelen. Het ligt eraan of het je kind ligt of niet. Zij vindt het een heel leuk spel en wil het wel een paar potjes achter elkaar doen. Ook het vooruitdenken ligt haar wel. Daarnaast was mijn moeder (grote Candy Crush fan) hier te logeren en hebben we het met haar ook gespeeld. Ook zij kon het waarderen ook al was het wel even wennen, deze offline multiplayer.

Aanrader!
Mocht jij dus ook iemand in je omgeving hebben die ook zo vaak Candy Crush speelt, dan is dit bordspel echt een aanrader! Je hebt wel minimaal twee spelers nodig, dus kan je samen spelen en ook nog eens een beetje kletsen ondertussen terwijl je elkaar het leven zuur maakt in het spel. Dit bordspel hebben wij de afgelopen week bijna dagelijks gespeeld en blijft ook nog regelmatig uit de kast komen. Juist omdat het na een paar keer spelen best makkelijk is (ook voor jongere kinderen) en niet altijd heel lang hoeft te duren.

Candy Crush is onder andere te koop bij Bol.com voor €19,95.

LadyPatries

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.