Als dierenliefhebster had de titel me meteen al te pakken: Octodad. Ik laat het ‘dad’ en de woordspeling op deadliest catch even achterwege, want ik had alleen maar ook voor het grappige gegeven dat je er een octopus in de hoofdrol is van deze game.

Het was al een veelbesproken indiegame toen hij als ‘Octodad’ op de PC verscheen in 2010, maar nu hij de bijtitel Dadliest Catch heeft gekregen, is de game pas echt officieel. Octodad is gemaakt door enkele studenten die gezamenlijk ‘Young Horses’ heten. In de game moet je ervoor zorgen dat mensen niet ontdekken dat je geen mens bent, maar een octopus in kostuum.

IMG_Octodad_1

Maar natuurlijk heeft Octodad wel wat meer in zijn mars. Het verhaal draait om een octopus die eigenlijk een heel menselijk leven heeft met kinderen, een vaste baan en een eigen huis. Dat is een goede keuze van de jonge ontwikkelaars van DePauls University. Die details zorgen er namelijk voor dat deze game een heel lieve inslag heeft.

Dat weet je echter niet direct, want zonder al te veel uitleg word je meteen neergezet op z’n bruiloft. Een mooi moment in het leven van Octodad, en een mooi moment voor jou om te leren hoe je al die tentakels onder controle houdt. Ietwat onhandig wandelt hij door de wereld in zijn pak en dat is heel erg leuk om naar te kijken. En leuk om naar te luisteren, want de geluiden in Octodad zijn niet alleen spot-on, ze zijn enorm schattig.

IMG_Octodad_2

Er moet echter ook wel wat gegamed worden natuurlijk, en groot deel daarvan zijn dus die tentakels. Je moet heel erg goed je best doen op de besturing om zijn tentakels te laten doen wat je wilt. Helemaal op het begin lijkt het net alsof Octodad dat dansje uit Grease aan het doen is, omdat je steeds zijn arm omhoog en omlaag gooit. Je moet ook goed onthouden welk ledemaat je met welke knoppen bestuurt, want dat is een wereld op zich.

Vervolgens ga je op avontuur, want je kinderen willen naar het aquarium, wat natuurlijk best een griezelige plek is voor een octopus. Toch is Octodad de kwaadste niet, en hij besluit mee te gaan. Natuurlijk volgen er allerlei komische taferelen, want dat is nu eenmaal wat je krijgt als er een octopus in pak met zijn familie naar een aquarium gaat.

IMG_Octodad_3

Net als het water in een aquarium kabbelt het verhaal in deze game lekker voort, terwijl jij ploetert met de besturing. Ik vond het eerst heel erg irritant en frustrerend, helemaal als je allemaal dingen omstoot terwijl je dat juist wilde voorkomen, maar op een gegeven moment ga je er naarmate het verhaaltje vordert, wel veel meer handigheid in krijgen. Het is uiteindelijk ook geen enorm ingewikkelde game, en dat vind ik in dit geval erg positief. Het is laagdrempelig, en past daarom ook goed op Wii U.

Het is alleen jammer dat het verhaal niet zo lang duurt. Na een paar uur ben je er al doorheen gevlogen. Er zijn wel een soort losse missies te spelen die een soort onderverhaaltje vormen voor het hoofdverhaal en wat nieuwe gameplayelementen introduceren, maar ik had die liever geïntegreerd in de hoofdgame gezien.

Laura’s oordeel:

Octodad is een hele schattige en grappige game, maar ondanks die charme (of misschien juist door die charme) valt op dat het verhaal wel wat aan de korte kant is. Neem in het begin dus lekker je tijd om de controls onder de knie te krijgen, voor zover Octopussen knietjes hebben natuurlijk…

+ Hele grappige animatiestijl, entertaining verhaaltje, geestige gameplay

review_cijfer_7.5– De game is wel erg kort.

Kopen als je: zin hebt om je een ochtendje of middagje te vermaken met een lach op je gezicht.

 

 

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.