Schuilt er diep in mij een verschrikkelijk monster of ben ik een jager die liever in een team jaagt? Ik mocht het gaan ontdekken in Evolve op mijn Xbox One.

In Evolve is het geen kwestie van jagen of opgejaagd worden, het ligt veel genuanceerder dan dat. Je speelt namelijk beide rollen om te kunnen groeien binnen de game. Het verschil is wel dat je dit in teamverband of alleen doet, bij de ene krijg je alleen ook nog de stempel Monster. Wanneer je gaat beginnen start je de game als monster. Nu vind ik dit niet zo erg want ik speel graag de kant van de “underdog”.

img_evolve_07

Monster
Twee kleine toch wat angstaanjagende ogen kijken me aan en zie ik daar nu ook wanhoop? Je zou bijna medelijden krijgen met dit wezen die al springend, jagend en schuilend door de wereld moet gaan. Gelukkig heeft de Goliath, daar begin je mee, enorme krachten en weet het gebruik te maken van de omgeving. Met gemak klimt en springt Goliath op de steile bergen en met een klap vernietigen hij de kleine raptors die rondlopen om ze gulzig te verorberen. Dit walgelijk proces is nodig om te – Evolven – tot het meest weerzinwekkende en angstaanjagende monster die er is.

img_evolve_09

Als monster is het ook best beangstigend om rond te lopen in de wereld van Evolve, de eerste paar keren althans… De wereld is gevuld met vreemde dingen en daar ben je dan alleen terwijl er een team van vier mensen op je jagen. De omgeving is je nog vreemd en je weet dat om te overleven je zal moeten jagen, tactische zetten moeten maken en schuilen. Je neemt de omgeving in je op en ruikt dat er 100 meter verder een enkele lekkere hapjes zitten maar je het rode licht in je scherm geeft ook aan dat de jagers dichtbij zijn. Stilletjes besluip je toch de prooi, slaat hem neer en verslind hem zo snel mogelijk terwijl de aasgieren al op het bloed afkomen en daarmee de jagers waarschuwen. Nu is het de tijd om of te vluchten of je kans te pakken wanneer je sterk genoeg bent om je jagers tegemoet te gaan en ze te verslaan!

img_evolve_08

Hunter
Daar zit je dan met je team, allen gehard door de gruwelijkheden die ze in de wereld van Evolve onder ogen zijn gekomen tijdens de vele jachtpartijen. We grappen nog wat voordat we de doodserieuze en angstaanjagende wereld in droppen om het gruwelijke monster wat rond loopt te overmeesteren. Ik grijp mijn wapens nog een keer stevig vast en check mijn munitie, haal diep adem en spring de wereld in van Evolve waar de jacht begint…

img_evolve_10

Wanneer ik ben geland zie ik mijn teamgenoten zich verspreiden en hoor ik ze roepen “Birds, over there” en “He is here!”. Ik ren richting mijn team en verschillende raptors vluchten bij me vandaan. Voor me verschijnt een monster wat in het water ligt en mij half aanvalt maar dat is hem nog niet. Dan op eens flitst er in mijn ooghoeken iets voorbij ik zie dat mijn teamgenoot gelanceerd wordt en gewond raakt. Snel pak ik mijn lange afstandswapen en begin op hem in te schieten wanneer ik dichterbij kom wissel ik van wapen. Ik ren naar mijn teamgenoot en help haar weer overeind. Dit gaat een zware klus worden voel ik terwijl ik al roepend en schreeuwend met mijn team probeer het beest in bedwang te krijgen. De val is gezet en nu is het aan mij de taak om zoveel mogelijk schade toe te brengen aan het beest. De vallenzetter (trapper) moet in leven blijven want als dit monster ontsnapt en tot level 3 evolueert is alle hoop verloren…

img_evolve_11

Graphics
Evolve is een prachtige game! De monsters zijn mooi uitgewerkt en de engine doet goed zijn best om ervoor te zorgen dat de werelden vol leven zitten. Dat is ook iets wat ervoor zorgt dat de eerste keren je wanhopig vaak verliest. Het is belangrijk dat je de mappen goed leert kennen zodat je in het voordeel bent. Er lopen meerdere dieren rond, er zijn grotten, bergpassen en andere hoeken waarin je als monster kan verstoppen en als hunter je voordeel kan uithalen. De dieren om je heen geven je het gevoel alsof je in Jurassic Parc aan het rondlopen bent. Daar hoort uiteraard ook dat paniekerige en angstige gevoel bij, althans ik geloof niet dat je rustig zal rondlopen wanneer je weet dat er om iedere hoek een T-Rex-waardig monster tevoorschijn kan komen. Als een T-Rex waardig monster zit je uiteraard er ook niet op te wachten dat vier jagers even jouw vlees onder je neus vandaan halen en je evolutie komen verhinderen!

img_evolve_06

Jagen in stijl
Binnen Evolve zijn er verschillende manieren waarop jij vertrouwd kan raken binnen de game. Zo is er voor de onzekere schietmiep, als ik, de Solo modus waarin je verschillende keuzes voorgelegd krijgt. Hier vindt je uiteraard ook de tutorial die je laat zien hoe je als monster en hunter jaagt. Heb je deze doorlopen dan kan je snel aan de slag met een snelle modus of jezelf meteen uitdagen in een mini-campagne. In de laatste krijg je verschillende missies in verschillende omgevingen. Dit zorgt voor een beetje variatie in het spel die wanneer je de mappen kent zeker welkom zullen zijn. Dan is er nog de multi-player modus, waarin Evolve uitdagender wordt. Samen met je vrienden kan je hierin op jacht gaan naar het monster of uiteraard als monster je vrienden de stuipen op het lijf jagen terwijl je uit dat ene hoekje springt die jij na vele solo missies in die map weet te vinden.

img_evolve_03

Conclusie
Voor mij was Evolve een uitdaging en ontzettend overweldigend. De missies die je speelt duren niet lang en doordat er zoveel levendigheid is binnen de werelden komt het chaotisch over. Ik kan me voorstellen dat het met vrienden leuk is in het begin want zodra je de herhaling van missies en de maps goed kent verdwijnt de spanning naar een mild verstoppertjes niveau. Je kan niet veel aanpassen qua moeilijkheidsgraad, hooguit de voordeel geven aan de jagers of monster. Wel kan je het aantal beestjes binnen de game verminderen zodat het iets minder druk is in de wereld en is er een leuke achievement voor de crea bea’s onder ons. Persoonlijk wilde ik het ene moment mijn potje binnen Evolve opgeven en trad het buttonbash effect op. Toch voelde ik me verbonden met de monsters en vond ik daarin dan ook de meeste uitdaging. Me heerlijk monsterlijk gedragen en hopen dat ik zo de jagers het stuipen op het lijf heb mogen jagen.

img_evolve_boxartSam’s Score:
Gameplay: 8/10
Fun: 7/10
Levensduur: 7/10
Graphics: 9/10
Originaliteit: 8,5/10

Totaalscore volgens reviewer: 7,9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.