Games voor op je mobieltje of tablet, ze zijn ideaal voor onderweg in de trein of lekker lui op de bank. De ene mobiele game is een flop, de ander is een totale hype, waaronder zal The Bot Squad vallen?

Bij het downloaden in de Google Play Store zie ik meteen de screenshots die de ontwikkelaar heeft toegevoegd om zijn spel te promoten. Vaak zien zulke afbeeldingen er helemaal te gek uit en wanneer je het spel eenmaal speelt valt het tegen. Met meer dan 100.000 downloads begin ik echter enthousiast te worden. Zou het spel er echt grafisch zo uit zien als in de screenshots? Wanneer het spel geïnstalleerd is start ik het meteen op. Een prachtige cutscene laat in razend tempo de gameplay zien: attack, defend en upgrade. Dat is eigenlijk het hele motto van het spel, gezien het echt in het straatje Tower Defence past. De graphics van de cutscene zien er absoluut geweldig uit op mijn mobieltje.

img_the_bot_squad_3

Tijd om te beginnen met het daadwerkelijke spel. Een kaart verschijnt met allerlei secties erop. Iedere sectie bevat levels om te spelen. Omdat ik heel ver moet uitzoomen om alle acht secties in beeld te krijgen krijg ik een goed beeld van hoeveel levels er te spelen zijn: heel veel! Bij het eerste level krijg je meteen een introductie van je Bustabot. Een Drone in de vorm van het bekende groene Android poppetje. Bustabots zijn niet bijzonder sterk, maar zijn erg goedkoop en kunnen in groter getallen ingezet worden. Met de Bustabot gaan we eerst leren hoe we moeten aanvallen. De Bustabot staat aan de ene kant van het platform en een elektronisch portaal, genaamd de Power Core, staat aan de andere kant. Het is de bedoeling dat je onderweg naar de Power Core drie sterren verzameld en natuurlijk niet dood gaat. Op het platform zullen namelijk ook vijanden staan die je proberen te raken zodra je binnen hun bereik komt. De sterren heb je nodig om latere levels te ontgrendelen.

img_the_bot_squad_2

Na een aantal levels aanvallend te hebben gespeeld krijg je levels waarbij je defensief moet spelen. Jij bent dan niet de Bustabot maar een Smacker. Een Smacker zal proberen de vijanden te slaan wanneer ze in de buurt komen. Smackers mag je helaas niet overal neerzetten maar je moet kiezen tussen aangegeven plaatsen. Denk hierbij strategisch na, want als de vijandelijke bots sterren pakken raak jij ze kwijt en heb je dus het level niet perfect gespeeld. Komen ze bij de Power Core dan heb je verloren en zal je het level overnieuw moeten doen. Naarmate het spel vordert krijg je meer bots voor in je defensieve troepen, maar ook voor je aanvallende troepen zijn diverse bots te krijgen! Iedere bot heeft zijn eigen specialiteit en bereik en hierdoor zal je soms afwegingen moeten maken welke bots je in gaat zetten.

img_the_bot_squad_5

Er zijn drie soorten valuta in de game: Batteries, Crystals en Orbs. Batteries zijn eigenlijk de batterijen die jouw bots nodig hebben om een level te spelen. Je kunt er maximaal acht verzamelen en ieder level kost één batterij. Zijn je batterijen op? Dan wil de ontwikkelaar graag dat je meer batterijen koopt in de shop met je eigen geld. Heb je geen zin om geld uit te geven aan deze game net als ik? Dan zal je moeten wachten, want na een korte periode zal je weer batterijen krijgen en kan je weer verder spelen. Hoewel ik echt een hekel heb aan ontwikkelaars die op deze manier geld proberen binnen te slepen, stoort het mij bij dit spel niet. Ik leg het even weg en kijk later wel weer een keertje. Crystals zijn een valuta die gebruikt worden om levels over te slaan, upgrades meteen te voltooien en levels verderop al te ontgrendelen als je nog niet genoeg sterren hebt. Ook als je Crystals op zijn kan je er meer kopen maar, je kunt er ook dagelijks een aantal gratis claimen in je game en bij Section Rewards zijn ze te krijgen als je genoeg sterren hebt verzameld.

img_the_bot_squad_1

Orbs zijn de leukste valuta, hiermee koop je nieuwe soorten bots kopen en kan je jouw bots upgraden. Orbs kan je kopen in de shop met je eigen geld maar, je krijgt er ook dagelijks een heel aantal. In de levels zijn ze soms in kistjes verstopt en bij Section Rewards zijn ze te kiezen als beloning. Vanuit de map kan je naar het upgrade scherm. Hier zijn de bots verdeeld in drie categorieën: Bustabots, Towerbots en Stoppabots. De Bustabots zijn de aanvallende bots waarmee je sterren moet verzamelen, Towerbots zijn de bots die verdedigen en die je dus nodig hebt om vijanden te verslaan. Stoppabots zijn speciale bots die eigenlijk niets anders doen dan in de weg gaan zitten. Ze stoppen de vijanden door ze te blokkeren en door een Towerbot in de buurt van een Stoppabot te plaatsen kan je ze veel schade doen terwijl ze vast zitten.

img_the_bot_squad_4

Nog niet alle soorten bots zijn zichtbaar, die ontgrendel je pas later. De bots die je wel kan upgraden zijn gekleurd en onder de bots staan de huidige levels aangegeven die je nu bezit. Een volgend level kan rechts van de bots gekocht worden met Orbs. Een upgrade wordt dan uitgevoerd, dat duurt eerst niet zo lang maar hoe sterker je bots worden hoe langer het gaat duren voor de upgrade klaar is. Helaas geeft het spel niet van tevoren aan hoe lang de upgrade gaat duren. Duurt het je te lang dan kan je de upgrade meteen voltooien door Crystals te gebruiken, als je ze hebt. Bij iedere soort bot zijn ook een aantal statistieken te zien. Hun aanvalssterkte of bepantsering is wel te zien, maar je hebt het niet echt nodig om je keuze te maken. Vaak merk je tijdens de levels wel dat een aanvallende bot inmiddels niet sterk genoeg meer is, waarna je de bot gaat upgraden.

img_the_bot_squad_6

Helaas valt het me altijd tegen dat ontwikkelaars met energy-achtige conceptjes proberen je te laten betalen om verder te kunnen spelen. Natuurlijk kan je het gratis houden door gewoon geduldig te zijn en ik snap dat zij ook hun verdiensten willen halen, maar het stoort mij toch. Ik moet wel zeggen dat je voor een spel waar je in principe niet voor hoeft te betalen echt geweldige graphics krijgt! De kleuren spatten van het scherm met mooie bots in 3D en ook kleine details die het echt afmaken. Hier is absoluut over nagedacht en dit is de reden dat ik het spel er toch telkens weer bij pak.

De gameplay is afwisselend door de aanvallende en defensieve levels, bonuslevels en quests die je kunt voltooien. Over het aantal levels valt ook niets te zeggen, het zijn er namelijk zat! De moeilijkheid van de levels had naar mijn idee wel sneller opgekrikt mogen worden en de gameplay voelt niet zo vlot aan als een echte Tower Defence, wat een beetje jammer is. Desalniettemin ben ik tevreden over The Bot Squad! Ik pak het spel er telkens weer bij terwijl ik normaal vrij snel uitgekeken ben op spellen waarbij je regelmatig moet wachten voor je weer verder mag spelen. De graphics zijn gewoon een lust voor het oog en maken het af en toe wachten dan ook meer dan waard!

 

The Bot Squad is op Google Play voor Android gebruikers en iTunes voor Apple gebruikers gratis te vinden.

About DarkPendula

Dol op Nintendo en stiekem wil ze alle Amiibo nog verzamelen. Met de 3DS, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4 heeft ze een aardige gameverzameling opgebouwd. Als het uit komt is ze aanwezig op verschillende persevents. Met een afgeronde opleiding Informatica wil ze graag zelf games gaan maken.

View all posts by DarkPendula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.