Just Dance, We Dance, Dance Dance Revolution, Dancing Stage Hottest Party… Op de Wii werden we doodgegooid met dansgames. Het was op Nintendo’s vorige console een ware oorlog tussen verschillende dansfranchises. Inmiddels zijn we helemaal next-gen en komen er twee winnaars uit de dansgamestrijd: Just Dance en Microsoft-titel Dance Central. Welke is de echte winnaar?

Op zolder heb ik een verhuisdoos met daarop in stift gekrabbeld: dansmatten. Ja, ik heb een heel kastje nodig om mijn verzameling dansmatten te bewaren. Ik twijfel erover om ze weg te doen, want ik speel die games nooit meer. Die dansmatten gebruik ik nooit, want ze waren echt puur voor de Wii. Op de Wii U wordt alleen nog gedanst met de Remotes en gelukkig kunnen we op de PlayStation 4 en Xbox One gebruikmaken van de camera’s.

IMG_HipHopDanceExperience_1

We zijn inmiddels een heleboel dansgamepogingen verder en de ene was nog afschuwelijker dan de ander, maar er zijn twee dansgames geweest die niet alleen franchise zijn geworden, maar bovendien kwalitatief echt iets te bieden hadden. En hebben, want inmiddels zijn er op de next-gen ook Just Dance-games uit en zelfs een Dance Central.

Waar het twee jaar geleden op de Xbox 360 en PlayStation 3 nog een onmogelijke opgave leek om een winnaar te kiezen tussen Just Dance (Ubisoft) en Dance Central (Harmonix/Microsoft), is het helaas nu wel duidelijk wie de winnaar is. Vroeger was eigenlijk Dance Central een betere dansgame, omdat deze echt op choreografie en skills was gebaseerd. Het is niet geheel onlogisch dat Dance Central wat meer hiphop georiënteerd was, immers is dat een van de best dansbare muziekgenres.

Just Dance is altijd al vooral een party-titel geweest, met neonfiguren, nummers als ‘Never Gonna Give You Up’ en geen dansles om je de moves te leren. Voor mij als iemand die vroeger op de basisschool van paardje spelen naar elke pauze dansjes instuderen ging, is Dance Central altijd de winnaar geweest. Ik wil mijn score bijhouden, ik wil dat de game mijn score ook onthoudt en ik wil simpelweg goed leren dansen.

IMG_DanceCentral_1

Maar ja, de laatste Dance Central is net een app met maar een x aantal nummers. Niet dat de game niet de moeite waard is, want hij is en goedkoper en bevat meerdere choreo’s op een nummer. Maar, zo naast het iets completere Just Dance 2015 komt Dance Central er met zijn technische mankementjes hier en daar er wat bekaaid vanaf.

We hoorden van Microsoft helemaal niets toen de game verscheen, er was stilte. Net zoals bij die andere Harmonix-game die een maand later verscheen: Fantasia: Music Evolved. We zullen waarschijnlijk nooit te weten komen of er soms iets wringt tussen Microsoft en Harmonix, of dat het simpelweg met het doodzwijgen van Kinect te maken heeft, maar het klinkt hoe dan ook alsof Microsoft er geen vertrouwen meer in heeft. De kinderziektes waarmee Dance Central: Spotlight was geplaagd, hebben alleen maar olie op dat allesverwoestende vuur gegooid.

Wat ook een grote plus is aan Just Dance vergeleken bij Dance Central, is de World Dancefloor waarin je online tegen mensen van over de hele wereld kunt dansen. Dat betekent dat je niet langer een feestbeest met tachtig vrienden hoeft te zijn om Just Dance te ervaren zoals het bedoeld is. Je kunt in je eentje toch een groepsgevoel hebben, juist door de wetenschap dat op dat precieze moment dat jij je armen spreidt, een Italiaan ergens in het Zuiden exact datzelfde doet.

IMG_JustDance_1

Het is voor mij als Dance Central-fan van het eerste uur moeilijk om die franchise zomaar naast me neer te leggen zoals Microsoft dat blijkbaar wel kan. Elke dag loop ik langs het gebouw van Microsoft en zie ik trots Dance Central op hun wachtkamer-presentatieschermen voorbij komen. Ik moet verder met Just Dance en dat is lastig, maar gelukkig maakt Ubisoft het door toevoegingen als die World Dancefloor steeds aantrekkelijker in plaats van eenzamer.

Ik zou graag zien dat Ubisoft iets meer haar best doet om de franchise wat dieper te maken door bijvoorbeeld danslessen aan de franchise toe te voegen, of de mogelijkheid om echte videoclips na te dansen. Er zou een bekende ster ingehuurd kunnen worden om bij te dragen aan vette choreo’s, zoals Usher dat deed voor Dance Central. Wat dat betreft hoeft Dance Central nog lang niet dood te zijn, ondanks dat de franchise waarschijnlijk niet langer zal doorgaan. Dance Central mag wat mij betreft altijd als een goede bron van inspiratie dienen.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.