Je kent hem waarschijnlijk wel van de smartphonegame (maar ook andere platformen), het schattige gele kuikentje uit Toki Tori. Het bolle schatje is terug in Toki Tori 2 op de Wii U en wij hebben de game voor je gerecenseerd.

Het zal je vast niet zijn ontgaan, Toki Tori 2 komt van Two Tribes, een Nederlandse ontwikkelaar. Het is natuurlijk altijd lastig als een game door een Nederlandse studio is gemaakt, want je voelt je er als Hollander toch een beetje extra trots door. Maar ja, dan moet een eindproduct natuurlijk wel dat trotse gevoel waard zijn. Is Toki Tori 2 dat? Absoluut!

Het allerleukste aan deze game vind ik toch zijn uiterlijk. Knalgeel, knalgroen en natuurlijk extreem koddig. Het gele kuikentje ziet er nog precies zo uit als in het eerste deel en nu loopt hij exclusief op Wii U rond, op zoek naar de uitgang van het level om zijn broertjes en zusjes te redden die natuurlijk ook belachelijk lieflijk zijn. Ook de dieren die je onderweg helpen zien er geweldig uit. Van de blauwe vogels die je oppakken tot de kikkers en de insectjes, ze zijn allemaal een beetje onnozel, maar wel aandoenlijk.Wat ik het toppunt van schattigheid vind, is wanneer je het kuiken door een (lucht)bel omhoog laat zweven. Dat doe je door hem met zijn pootjes op de grond te laten stampen naast een kikker die net een insect heeft opgegeten. Die laat dan namelijk een bel los waarin het kuikentje dan omhoog kan gaan. Barst die bel ergens hoog in de lucht, dan flappert hij heel schattig met zijn nog lang niet volgroeide vleugels en gaat hij net zo naar beneden als die pulletjes (baby-eendjes) in de film Earth. Het heeft totaal geen zin dat ze vliegbewegingen maken, want ze storten toch gewoon ter aarde.

Houd de schattigheid op bij de graphics? Zeker niet. Ik ben een level tegengekomen waarin muziek zit die erg lijkt op de muziek van LocoRoco. Oftewel, hele schattige stemmetjes die een nummertje vol hoempapa’en. Ook de geluiden als het kuiken zijn voetjes optilt hebben een grijns op mijn gezicht veroorzaakt.Wat ik wel jammer vind, is dat er geen verhaal of nadere uitleg in de game zit. Ik was, vooral op het begin, heel erg de weg kwijt. Je hebt meerdere poorten waar je doorheen kunt gaan, wat is dan de goede? Maakt het deel uit van de game, wat toch puzzelen is? Het was niet makkelijk om daarachter te komen, omdat er dus helemaal geen uitleg is. Bovendien zijn de puzzels echt wel pittig, dus je voelt je soms een beetje alleen.

Toch moet je die poorten dus wel gebruiken, want het zijn geen kant en klare levels zoals je gewend bent van andere puzzelgames. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nooit zo’n fan van ben om steeds terug te lopen en me het schompes te zoeken, maar Two Tribes maakt het je ook niet compleet onmogelijk. Het is door de vele poorten best gemakkelijk om terug te gaan. In het eerste deel kon je nog stukjes pakken om bruggetjes te bouwen enzo, maar dat is er nu helemaal uitgesloopt. Je staat er met Toki Torietjelief (yep, I said it!) helemaal alleen voor en het is een ware zoektocht… Hoewel, je kunt door liedjes te leren fluiten wel een modus vrijspelen waardoor je je dierenvriendjes op de kiek kunt zetten en die verzameling foto’s kun je altijd oproepen, dat is dan wel weer tof en wat minder eenzaam.

Verder is Toki Tori 2 off-tv speelbaar en ik moet zeggen dat ik dat heel prettig vond spelen. Natuurlijk lijkt de game dan net even wat meer op zijn voorganger omdat je het dan ook weer kleinschalig voor je ziet, maar verder is het fijn om het kuikentje lekker dicht bij je neus te kunnen houden. Ik heb niks op te merken aan deze manier van spelen op de Gamepad.

Wat ik een grote vooruitgang vind ten opzichte van het voorgaande deel, is dat de game wat soepeler aanvoelt. In het eerste deel had je echt het gevoel dat je zeg maar in blokjes liep, terwijl je nu heel soepel door de game waggelt. Natuurlijk, springen zoals Mario kan het kuiken nog steeds niet en dat is maar goed ook, want dat zou de game veel te makkelijk maken, maar het lopen, stampen en fluiten gaat heel lekker. Een grote plus dus, want ik vond het eerste deel wat houterig aanvoelen en dat gevoel is er nu helemaal uit. Je kunt misschien niet vliegen, het voelt wel alsof je soepeltjes door de hele wereld heen vliegt. Vooruit, op dat vele teruglopen na..Laura’s Score:Gameplay: 8/10Fun: 8,5/10Levensduur: 8/10Graphics: 8/10Originaliteit: 9/10Totaalscore volgens reviewer: 8

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.