Niet-Winkeldag, heb jij er wel eens van gehoord? Blijkbaar wordt er stilgestaan bij deze dag op 25 november. De dag is over komen waaien vanuit andere landen en staat daar bekend als Buy Nothing Day. De datum is niet zomaar een datum, het is namelijk de zaterdag na Thanksgiving Day. Gelukkig valt hij niet tegelijk met Black Friday op 24 november.

Niet-Winkeldag is in het leven geroepen om stil te staan bij hoe eenvoudig het is om je geld uit te geven, dagelijks dingen te kopen, etc. We willen alsmaar meer, meer en meer! We zijn niet meer tevreden met de kleine dingen, de waan van alledag en geld moet blijkbaar rollen. Overconsumptie heet dit dan ook. Kijk maar eens goed rond in je huis en bedenk dan hoeveel spullen je ├╝berhaupt hebt. Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde Amerikaan zo’n 300.000 spullen heeft. Dat aantal zal voor een Nederlander ongetwijfeld een behoorlijk stuk lager liggen. Bedenk dat alles in je huis een voorwerp is, het bestek in je bestekla bijvoorbeeld, alle plastic of papieren tasjes in je rommelkast. Alles telt hierbij mee en dan loopt het aantal enorm snel op. Hoe groter je woont, hoe meer spullen je je huis in sleept die je vervolgens ergens neer kunt zetten en nooit meer naar op gaat kijken. Ongeveer 50% van al onze spullen is overbodig en worden niet gebruikt. Loop maar eens een rondje en neem dit goed in je op. Minimaliseren is vandaag de dag ook helemaal hot en ook in ons huis zijn we flink bezig met opruimen. Ongebruikte spullen: verkopen of naar de kringloop. Na vele jaren verzamelen is het toch echt tijd om de bezem er flink doorheen te halen.

Vandaag de dag is het kinderlijk eenvoudig om te winkelen. Het is wellicht te simpel geworden, waardoor het ook tot veel impulsaankopen kan leiden. Dat dingetje is nu zo goedkoop, toch maar even kopen. Vervolgens blijft het ongebruikt liggen. Online shoppen doen we bijna dagelijks, hoewel tot de aanschaf overgaan wellicht wat minder. Toch komen we dankzij reclames op het internet dagelijks in contact met webwinkels of fysieke winkels. In tegenstelling tot 20 jaar geleden is het dus ook een stuk moeilijker geworden om een dagje niet te winkelen. Niet naar het winkelcentrum gaan is geen probleem en dat lukt overigens ook behoorlijk veel langer. Een dagje online niet shoppen is ook wat lastig, dankzij alle reclame-uitingen die in sneltreinvaart op je afgevuurd worden.

Of het gaat lukken om tijdens Niet-Winkeldag niet te shoppen is nog maar de vraag. De timing is in ieder geval vrij ongelukkig. Hier in Nederland doen we namelijk aan Black Friday, maar dat begrip wordt hier overigens breder getrokken in Black Week of sowieso Black Weekend. Al tijden kijken we er naar uit om wensenlijstjes tijdens Black Friday korter te maken door middel van mooie aanbiedingen tijdens deze dag, weekend, maand. Mocht je denken van toch wel belangrijk om een dag niet te winkelen en te beseffen wat je allemaal al voor moois hebt. Besef dan dat dit natuurlijk iedere dag mogelijk is. Zolang je maar het besef hebt van dat we allemaal overconsumeren en continue willen hebben-hebben-hebben.

Wat betreft die game-verzameling? Lekker laten liggen. Een paar extra games aanschaffen op Black Friday? Prima, geen probleem. Extra reden om daarna flink de console onder handen te nemen, dat behoedt je van weer extra aankopen online. Nogmaals besef eens goed wat je allemaal in huis hebt liggen, maak een ander er eventueel blij mee en doe eens een dagje aan consuminderen.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.