Eindelijk krijgen we weer een volledig pakket voor Planet Zoo, en wel één met tropische invloeden uit Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

Laten we het eerst weer even over de nieuwe diersoorten hebben, want dat zijn me toch een knallers! Allereerst de withandgibbon, je weet wel, met die lange armen en benen die in filmpjes de spullen van toeristen jatten. Dat belooft een hoop slingerende apen en nieuwe klimcreaties. Ook de Indische varaan maakt zijn entree. Voor de varaan geen slingeren in bomen, maar in het water. Deze twee dieren zien we ook al goed in de aankondigingstrailer voorbij komen en het ziet er weer piekfijn uit!

Dan zijn er ook nog drie diersoorten die we niet of nauwelijks zien in de trailer. Eén daarvan is het penseelzwijn. Een varken wat in het wild in Afrika voorkomt en in mijn optiek echt een van de leukste varkenssoorten met hun schattige penseeloren. We zien ze ergens in de verte in de trailer, maar een goed beeld hebben we nog niet. De fossa zien we ook niet, maar verdient zeker wel een mooie introductie. Deze kwetsbare diersoort leeft graag in bomen en ken je qua naam misschien van de animatiefilm Madagaskar. De fossa komt ook alleen voor in de bossen van Madagaskar en heeft dus een veilige plek nodig in jouw dierenpark.

Tot slot een nieuw dier voor het toegankelijke vivarium. En dat is… *tromgeroffel* de kapucijnluiaard! Jawel mensen, een luiaard in jouw toegankelijke vivarium. Als dat geen publiekstrekker wordt dan weet ik het ook niet meer. Naast nieuwe dieren komt er natuurlijk ook weer allerlei nieuwe flora bij uit diezelfde regio’s en krijgen we een nieuw carrièrescenario. Er is weer een dierentuin om op te knappen en ongetwijfeld kun je in deze dierentuin kennismaken met de nieuwe diersoorten van dit pakket.

Met een nieuw pakket gaat ook altijd een grote update gepaard, update 1.13. Ik ga eerst even eentje noemen waar ik zelf heel blij mee ben en dat is de mogelijkheid om klimbare objecten in of uit te schakelen. Ik heb toch regelmatig iets moois gebouwd, om er vervolgens achter te komen dat mijn dieren ontsnapt zijn en het hele dierenpark in rep en roer is. Nu kun je dit voor klimbare objecten aan- en uitzetten, zodat je er meer controle over hebt.

Een andere optie waar ik heel blij mee ben is de multi-as verplaatsing. Daarmee hoef je nu niet meer eerst omhoog en dan opzij, maar kun je over twee assen tegelijk verplaatsen. Je kunt objecten vrijer verplaatsen, waardoor bouwen nog makkelijker zal gaan. Ook paden krijgen een upgrade, want je kunt nu een soort onzichtbare paden creëren door de stoepranden weg te halen bij natuurlijke paden. Er ontstaat dan een “onzichtbaar” pad, die nog wel de eigenschappen van alle andere paden heeft. Geen zorgen, als je aan het bouwen bent komt er een omlijning, zodat je weet waar je pad loopt.

Planet Zoo 1.13 Free Update - Social Interaction

Een andere hele grote update is de socialiteit van diersoorten. Daarmee proberen ze een meer realistische weergave te creëren wanneer er nieuwe dieren in een verblijf worden geïntroduceerd, maar ook om duidelijkheid te kunnen scheppen in wanneer en waarom er overpopulatie is. Dieren krijgen een extra definitie in de Zoopedia, namelijk solitair, matrilineair (moederlijk), patrilineair (vaderlijk) of kudde. Daarmee kun je beter inschatten hoe je een verblijf moet managen wanneer er sociale onrust is. Nieuwe dieren krijgen het label ‘buitenstaander’ als ze bijvoorbeeld niet worden geaccepteerd door de Alfa van de groep. Ze zullen dan ook niet mee doen in groepsdynamische processen zoals spelen. Wel sneu, maar ook realistisch en een goede reden om de populatie goed in de gaten te houden. Dit kan veranderen als de balans in het verblijf verandert, maar daarvoor zal het dier wellicht opnieuw geïntroduceerd moeten worden.

Naast buitenstaanders zullen er ook dieren zijn die een duidelijke band met elkaar hebben. Zij zullen niet met elkaar vechten, maar tolereren elkaar. Ze kunnen een band opbouwen doordat ze lang met elkaar samenleven of bijvoorbeeld dezelfde ouders hebben. Een voorbeeld: twee mannetjesleeuwen die een band hebben kunnen samen in dezelfde matrilineaire groep leven. Het ene mannetje is de alfa-man, de andere wordt getolereerd in de groep.

Chester Zoo

Mocht je het nu ook heel leuk vinden om een goed doel te steunen, dan is er op 4 april een livestream voor het goede doel. Er wordt geld ingezameld voor Chester Zoo, die zich inzetten voor natuurbehoud. Deze livestream kun je volgen op Twitch en YouTube.

Het Planet Zoo: Tropisch pakket en update 1.13 komen 4 april naar Steam. Het Planet Zoo: Tropisch pakket kost €9,99 en de update is natuurlijk helemaal gratis voor iedereen die Planet Zoo heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.