De Anno reeks draait inmiddels al zo’n 25 jaar mee en nog nooit was er een editie op de console uitgebracht. Daar komt nu verandering in, want Anno 1800 komt naar de next-gen consoles. Maar zitten we daar eigenlijk wel op te wachten?

Voor wie nog niet bekend is met Anno 1800: Anno 1800 is een strategiegame waarin je als speler steden zo efficiënt mogelijk moet bouwen, industrie op moet zetten, handel moet drijven, moet koloniseren en ondertussen je eigen eiland moet beschermen voor rebellie of oorlog. Ondertussen zijn er nog andere spelers (AI of een van je vrienden) die hetzelfde proberen te doen, dus je moet ervoor zorgen dat jij uiteraard de beste bent door ze diplomatiek, commercieel of militair te domineren.

De Anno 1800 Console Edition is ontwikkeld door Ubisoft Mainz, dezelfde studio achter de PC-versie van de game. De Console Edition biedt spelers de complete Anno-ervaring met een volledig vernieuwde gebruiksinterface en besturing, aangedreven door de volgende generatie consoles. En daar ben ik zelf toch wel wat huiverig voor, want tot nu toe heb ik nog geen strategiegame ontdekt die echt goed en soepel werkt op de console. Misschien is dat ook, omdat ik gewend ben om op de PC te spelen. Toch vraag ik me af of een game als Anno 1800 goed gaat werken op een console.

Tijdens het spelen van Anno 1800 ben ik altijd erg veel aan het switchen tussen verschillende menu’s, overzichten, werelden en zit ik bijna niet stil. De interface van Anno 1800 is uitgebreid en vrij complex als je alle opties wil benutten. Dat houdt in dat je voor de console dan ook een goede en soepele gebruikersinterface moet hebben voor al deze opties. Ik heb bijvoorbeeld Planet Coaster en Two Point Campus onlangs nog op de console gespeeld en dat werkt toch lang niet zo soepel als wanneer ik het op de PC speel. Anderzijds snap ik ook dat niet iedereen de beschikking heeft over een PC en dat je de game daarmee toegankelijk maakt voor iedereen.

“Anno 1800 is een groot succesverhaal voor de studio en het 25 jaar oude merk Anno. De populariteit en het succes van de game op pc gaven ons de kans om een consoleversie van de game te ontwikkelen, dankzij de kracht van de volgende generatie consoles. Onze meest succesvolle Anno-game naar consoles brengen is voor ons een echte kans om nieuwe spelers onze bekroonde game voor het eerst te laten ontdekken en zich bij onze geweldige community aan te sluiten”, aldus Stéphane Jankowski, Executive Producer.

Je kunt de Anno 1800 Console Edition vanaf nu pre-orderen in twee versies, namelijk de Standard- en Deluxe-versie. De Standard-versie bevat de basisgame en de grootste game-updates. De Deluxe-versie daarentegen bevat de basisgame, de grootste game-updates en drie cosmeticapakketten: de Pedestrian Zone, het Amusement Pack en Vibrant Cities. Dat betekent dat je de DLC van alle Season Packs nog niet hebt, maar wellicht dat die in een later stadium nog komen. Ergens maakt dat de overstap naar de console wel wat makkelijker, want de DLC heeft de game wel meer complex (en daarmee ook interessant) gemaakt.

Als je nu een pre-order plaatst of de game aanschaft voor 16 april, dan krijg je de imperial en console founder packs, inclusief extra cosmetische bonussen, een digitaal artbook en de soundtrack. Voor meer informatie over de Anno 1800 Console Edition check je de officiële website. Anno 1800 is vanaf 16 maart verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.